ROMÂNIA BREAKING NEWS

În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română!

Lucian Cueșdean: “Limba punjabi, din India, are 2.000 de cuvinte  curat românești, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta  pentru că ei sunt urmașii unui trib getic, ca și noi, deși distanța dintre  români și punjabi este de 4.500 de kilometri”.

Noi am învățat la școală că daco-geții ar fi fost o ramură a neamului tracic,  care trăia exclusiv în Dacia, pe actualul teritoriu al României și care vorbea o  limbă diferită de latină. Imperiul Roman a cucerit Dacia, iar daco-geții ar fi  renunțat parțial la limba lor pentru a învăța vorbirea cuceritorilor. Din  combinația acestora ar fi apărut, în timp, româna. După 20 de ani de studiu, dr.  Lucian Cueșdean a ajuns la concluzia că această teorie este falsă. Cueșdean  spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă,  din Europa Centrală până în Asia, aproape de China și de India. Actuala  populație punjabi, din nordul Indiei, de pildă, este urmașa unui trib de geți  localizați în Asia Centrală cu peste 2.500 de ani în urmă. Acești urmași ai  geților vorbesc o limbă asemănătoare cu româna. Dar multe din cuvintele punjabi  comune cu româna sunt comune și cu latina. Problema este că acum 2.500 de ani nu  exista Imperiul Roman. Asta înseamnă că geții vorbeau o limbă “latină” mult  înainte de expansiunea romană.

Războinicii geți au urmași în India

“Am pornit de la informațiile legate de marele trib al masageților, atestat  în centrul Asiei de către istoricii antici și pomeniți în Evagrius Scholasticus,  scris în secolul VI d.Hr. și tradus în formula Ecclesiastical History de către  E. Walford în 1846, din care citez: «Actuala populație JAD din nordul Indiei  este descendenta masageților. În limba pahalavi, messagetae este tradus Marii  Jats». Am plecat pe urmele acestei populații, Marii Jats. Chinezii îi numeau  Yueci, adică Geți, consemnând dominația lor în Punjabi. Deci, geții au trăit  cândva în Punjabi. De reținut: neamurile geto-dacice vorbeau aceeași limbă, după  cum spune geograful antic Strabon (60 î.Hr.-26 d.Hr.), adică de la Carpați până  în centrul Asiei”, ne-a spus Lucian Cueșdean.

Dacă geții au stăpânit teritorii din Europa până în Asia, dacă populația  punjabi este o urmașă a acestora, iar românii sunt, la rândul lor, urmași ai  geților, dr. Cueșdean a fost curios să vadă dacă există vreo legătură  lingvistică între noi și ei, comparând cuvintele din cele două limbi.

“După 20 de ani de studiu, am ajuns la concluzia că cele 80 de milioane de  persoane ale comunității punjabi vorbesc o română arhaică. Au 2.000 de cuvinte  identice, multe din ele comune și cu latina. Dar dacă punjabi este o limbă  vorbită cândva de geți, înseamnă că neamurile getice vorbeau o limbă «latină»  înainte de apariția Imperiului Roman. De unde rezultă că limba română e mai  veche decât latina. Concluzia e că într-un trecut imemorial exista o singură  limbă europeană, cel mai probabil româna arhaică, sau getodaca, și care printr-o  serie de migrații și modificări a născut toate limbile numite indo-europene,  printre care și latina. Iar războiul dacoroman a fost unul fratricid. Până în  ziua de azi se vorbește româna sau aromâna din nordul Mării Adriatice, până la  Volga. Mai mult, în Kazahstan sunt acum, oficial, 20.000 de vorbitori de limbă  română”, spune Cueșdean.

A studiat 20 de ani problema masageților

Lucian Cueșdean are 70 de ani și și-a dat doctoratul în științe medicale.  Înainte de 1989 a lucrat câțiva ani în Libia, fost teritoriu al Imperiului  Roman. Acolo a început să caute explicații pentru faptul că dacii au renunțat la  limba lor în favoarea latinei, iar libienii nu. În 1990, studiind toată  istoriografia legată de  geți, a ajuns la datele despre masageți, care l-au condus la urmașii lor,  populația punjabi.

Herodot a scris despre masageții din  Asia

Primele atestări ale tribului masageților în Asia le găsim la Herodot:  “Caucazul formează barierea parților (neam scitic – n.r.) dinspre apusul Mării  Caspice, iar pe urmă spre vest și înspre răsăritul soarelui vine o câmpie de o  întindere imensă (Asia Centrală, în apropiere de China – n.r.), care se pierde  în depărtare; această câmpie mare o ocupau masageții, în contra cărora avea  Cirus poftă să pornească cu armata”. Cirus, regele perșilor, chiar a pornit  împotriva masageților conduși de regele Tamyris, dar armata sa a fost nimicită,  iar Cirus, decapitat.

Teoria se verifică pe internet

Ceea ce spune dr. Cueșdean se poate verifica pe internet. Pentru lămurire,  propunem un exercițiu: cititorul poate alege cuvântul în română, îi dă căutare  pe dicționarul online în engleză, iar din engleză îl traduce, tot prin internet,  în limba punjabi. Nu putem da toate cele 2.000 de cuvinte comune. Vom arăta  câteva dintre cele pe care le credeam de origine latină. O să observați că  sunetele sunt aproape identice, iar înțelesurile sunt absolut la fel. La o  privire mai atentă pare un fel de aromână.

Autor Lucian Cuesdean

Sursa: Libertatea.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

6 Comments

 • Baki Ymeri spune:

  Foarte interesant, in romana. Fort interesante, in albaneza. Foarte frumos, in romana, fort bukur, in albaneza.

 • Genoveva spune:

  Din aceasta cauza ni se fura o mie de ani din istoria noastra?

 • Katy Stef spune:

  Eu sunt omul verificarilor.Articolul e aur curat si dinamita simultan.Incredere am totala pentru ca am experimentat pesonal cu straini din toata lumea, prima data am descoperit asta fara sa-mi propun, nu am stiut pe moment cuvantul in limba engleza si l-am zis automat in limba noastra draga iar strainii au inteles rapid.Problema este ca la traducerea din engleza in punjabi apar acele caractere speciale care nu imi sunt reproduse in litere „de ale noastre” ca sa zic asa, ca sa nu mai zic de pronuntie.Va rog, domnule minunat sa imi dati si solutia asta si apoi ii dam drumul la treaba catre foarte multa lume.Multumim e foarte putin spus pentru munca dvs.

 • serj spune:

  rominii sunt niste pidari prostituci

 • lex spune:

  articolul are ceva vechime, deocamdată nu a fost urmat de comentarii ca să-i aducă plusvaloare. mai există limbi în india, care au legătură istorică cu sanscrita, deci operaţia de comparare ar trebui să le aibă în vedere şi pe acestea. apoi trecem la comparaţia genetică populaţionistă, ce există în România şi ce există în india. de aici vă daţi frâu liber cercetărilor şi concluziilor. aceşti paşi ar prezenta interes, nu repetarea unui articol de mare valoare, dar fără continuitate. chiar cu riscul să spulbere unele legende încremenite. iar dacă mai apelaţi şi la ADN-genealogie (istoria migraţiilor citită pe baza mutaţiilor genetice), vom avea materiale de interes deosebit. şi nu ar mai apare oncluzii de absolută naivitate… că într-un trecut imemorial exista o singură limbă europeană…

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: