O sacră, ostășească și omenească datorie!
Starețul Mânăstirii Comana, Arhim. Dr. Mihail Muscariu și Generalul de Flotilă Aeriană, veteran de război, Radu Theodoru, împreună cu un grup de patrioți români, organizează o procesiune de Sfințire a Troiței – Monument (o troiță maramureșeană) în memoria celor 250.000 de Eroi români căzuți la Cotul Donului în 1942, 150.000 de soldați ai armatei române și 100.000 de militari transilvăneni din armata ungară, pentru al căror sacrficiu suprem, Statul Român nu s-a îngrijit deloc în ultimii 70 de ani să le dea onorul și grija cuvenită, așa cum alte state ca Italia, Germania au făcut pentru Eroii lor.
Ceremonia va avea loc la Sfânta Mânăstire Comana – Episcopia Giurgiului, în ajunul Zilei Armatei Române, sâmbătă, 24 octombrie 2015 și reprezintă încununarea cu succes a inițiativei acestui grup de patrioți români, conduși de Arhim. Dr. Mihail Muscariu și Generalul de Flotilă Aeriană, veteran de război, Radu Theodoru, de construire a unui monument pentru sufletele Eroilor români de la Cotul Donului și din Stepa Calmucă.
Ținînd cont că de mai bine de șaptezeci de ani nimeni din cadrul instituțiilor Statului Român nu s-a îngrijit de rămășițele eroilor români căzuți la datorie, pentru desrobirea Basarabiei și Nordului Bucovinei pe teritoriul actualei Federații Ruse, inițiativa merită toată lauda și onorul.
G-ral. Radu TheodoruLa Cotul Donului, abia în vara anului 2012 a apărut un semn simbolic în memoria românilor care au murit acolo în 1942, improvizat de Vasile Șoimaru, român din R. Moldova în timpul deplasării sale în acel teritoriu.
“Am făcut cu cuțitul o cruce dintr-un copăcel uscat, legând-o cu lipici. Am rupt ultima pagină din albumul meu ‘Poeme în imagini’, care reprezenta fotografia ‘Tricolorul Independenței’ (cu semnăturile deputaților din Primul Parlament al Republicii Moldova, care au votat pe 27 august 1991 Declarația de Independență, inclusiv semnătura mea…). Apoi am prins poza tot cu lipici, de cruce, pe care am înfipt-o cât mai adânc posibil în pământul răzmuiat de ploaie” Vasile Soimaru
În România, pentru prima dată de la sfârșitul Celui de al II-lea Război Mondial, a fost adusă în fața publicului și a mass-mediei, problema rămășițelor pământești ale eroilor români de la Cotul Donului și a lipsei oricărui semn, simbol care să amintească de tragedia și sacrificiul românesc de pe acele locuri, o dată cu Evenimentul SEMNAL organizat de către Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina în parteneriat cu Institutul Frații Golescu, eveniment dedicat lansării de carte domnului Vasile Șoimaru „Cotul Donului 1942” la București în incinta Palatului Șuțu (20 martie 2013)
…în memoria celor 150.000 de soldați ai ARMATEI ROMÂNE și a 100.000 de soldați transilvăneni din armata ungară, dispăruți la COTUL DONULUI în 1942
În 70 de ani, nimeni, nici din România, nici din Moldova, nu a călcat pe acolo. Ar trebui măcar o cruce, nici o cruce nu este în locul în care sunt căzuți 150 de mii de români. Nimeni nu se îngrijește de acest loc. Să treacă 70 de ani și nimeni să nu își aducă aminte de cei căzuți acolo, este groaznic! Ei au fost trimiși de statul român nu să se scalde în Volga, au fost trimiși să elibereze Basarabia, să mențină Basarabia în limitele României. O sută cinzeci de mii de ostași români au căzut acolo în moarte de erou, prăpădiți sărmanii și să nu aibă parte de un cimitir! Oamenii din acel capăt de lume mă întrebau când vin românii să-și ducă osemintele soldaților acasă, pentru că germanii, de exemplu, au făcut de mult acest lucru” – a declarat emoționat Vasile Șoimaru, adăugând că 1 milion de litri de sânge românesc s-a vărsat la Cotul Donului. Potrivit autorului, operațiunea din 1942 a fost ca o „mașină de tocat români”.
„E incredibil (!!!), să nu găsești măcar o troiță, o simplă cruce, nu mai zic de un cimitir de onoare, în memoria celor trimiși de Statul Român la moarte, aproape sigură, pentru dezrobirea teritoriilor românești, Basarabia și Nordul Bucovinei, pentru a readuce creștinismul în Rusia bolșevică? Pe mine, personal, rău m-a pus pe gânduri această neglijență și uituceală a politicienilor de la București, întrebându-mă dacă mai sunt români în fruntea statului român…
Aceasta este batjocura față de memoria ostașilor români căzuți la datorie, pe Frontul de Est. Niciun cimitir, niciun monument, nicio troiță în memoria celor 624.540 de ostași români căzuți pe Frontul de Est…” (Vasile Șoimaru, autorul cărții Cotul Donului 1942)
Publicat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro