ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ilan Shor și miliardul volatilizat din Banca de Economii a Moldovei

Ilan Shor și miliardul volatilizat din Banca de Economii a Moldovei

Ilan Shor, omul de afaceri despre care raportul detectivilor britanici de la Kroll sugerează că a fost creierul ”Furtului secolului”, prin care 1 miliard de dolari a dispărut din trei dintre băncile din Republica Moldova, este, la numai 28 de ani, unul dintre cei mai bogați businessmeni de peste Prut, potrivit presei locale.

Raportul Kroll a fost comandat de banca centrală a Republicii Moldova pentru a face lumină în cazul devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank.

Shor deține mai multe companii reunite sub numele Shor Group, raportul Kroll, făcut public de președintele Parlamentului de la Chișinău,  referindu-se în mod direct la firmele Danmira, Davema Com, Caritas Group, Contrade și Voximar.

De asemenea, Shor este director al companiei Dufremol, cel mai mare operator de comerț în regim Duty Free din Moldova, afacere întemeiată de tatăl său, Miron Shor, în 1994.

În aprilie 2014, omul de afaceri a devenit președintele Consiliului de Administrare al Băncii de Economii, iar apoi membru al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Chișinău.

Câteva luni mai târziu, în septembrie, Shor a preluat două posturi de televiziune locale, Euro TV și Alt TV.

Milionarul din Republica Moldova deține, totodată,  și clubul de fotbal Milsami Orhei.

„Faptul că domnul Shor este sau nu în țară e o întrebare de ordin personal. Dumnealui este o persoană privată”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a lui Shor, Natalia Cheptine, pentru o publicație locală, Agora.md.

Întrebată în legătură cu raportul Kroll, publicat integral de Candu, Cheptine a precizat că ”ridică un mare semn de întrebare”.

”Pentru ce statul a cheltuit peste 100 de mii de euro pentru un articol mai mare cu pasaje preluate din presă?”, a spus Cheptine.

Businessman-ul s-a născut în Israel, iar familia lui a decis să se mute în Chișinău când acesta avea doi ani. Shor este căsătorit din 2010 cu o cântăreață din Rusia, Jasmin, și împreună au o fiică.

Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au efectuat mai multe percheziții la începutul lunii februarie în cazul dispariției fondurilor de la trei bănci moldovenești, inclusiv la domiciliul lui Shor.

Omul de afaceri a fost audiat în mai multe drânduri în ultimele trei luni în acest caz, șeful Direcției Urmări Penale al Centrul Național Anticorupție precizând că Shor este suspect în dosarul Băncii pentru Economii.

Sursa: zf.ro  prin romanibreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: