ROMÂNIA BREAKING NEWS

Igor Dodon s-a transformat într-un pericol pentru ordinea constituțională a statului Republica Moldova

Igor Dodon s-a transformat într-un pericol pentru ordinea constituțională a statului Republica Moldova

Republica Moldova a avut până acum patru președinți „cu actele în regulă” și doi președinți interimari, fiecare cu cusururile și slăbiciunile sale, dar nimeni niciodată nu a cutezat să sară la gâtul instituțiilor statului sau să profereze amenințări, în disprețul legii și al bunului simț. Ei, uite că cel de-al șaptelea „prezident” (sperăm să nu fie „al șaptelea cerc al infernului”), născut în împrejurări nefaste, pe care nu e timpul și locul să le „dezghiocăm” acum, întrece măsura. El mai nu se proclamă mai presus de lege. Puțin a mai rămas ca domnia sa să declare, precum Ludovic al XIV-lea: „Statul sunt eu!”. Fiindcă, vezi, Doamne, el, Excelența sa Dodon I (și ultimul), are în spate votul poporului. De aia, mai degrabă organizează un referendum decât să promulge hotărârea privind numirea unui ministru (al Apărării), și încă liberal! – se arată într-o analiză a acțiunilor președintelui Dodon, scrisă de  pe evzmd.md

Dar care e motivul discordiei? Se întreabă autoarea?

Marți, Curtea Constituțională a examinat sesizarea deputaților PL privind competența președintelui Republicii Moldova de a bloca numirea unor miniștri propuși de șeful Guvernului. Curtea a subliniat că președintele poate bloca o singură dată numirea unui ministru. Astfel, premierul poate veni a doua oară cu aceeași propunere, iar șeful statului este obligat să o accepte.

Potrivit Constituției (art. 140), Hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Constituția nu prevede, e drept, dacă hotărârile Curții Constituționale pot fi comentate (la ce bun, ar fi întrebarea?). Oricum, comentariile nu fac parte din apanajul instituțiilor statului. Acest lucru și-l pot permite ziariștii, mai slobozi la gură, nu și oficiali cu înalte funcții în stat!

Poate că Igor Dodon consideră că funcția sa îi permite să ia în bășcălie decizia Curții Constituționale, să-și permită atacuri mojicești? Cum poate fi calificată afirmația sa, lansată pe o rețea de socializare: „Curtea Constituțională „se joacă cu focul!”?

„Și, în general, le recomand guvernanților să nu se joace cu voința poporului”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dacă ne aducem bine aminte, Dodon a mai lansat astfel de avertizări după alegeri, când au apărut dubii în privința corectitudinii scrutinului prezidențial (câștigat „la mustață” de Dodon, cu ajutorul prietenului său Putin).

În fine, prezidentul Dodon jinduiește modificarea Constituției după bunul plac (lucru pe care nu și l-a permis nici Voronin, care avea o majoritate parlamentară de mai bine de două treimi după alegerile din 2001), el voiește împuterniciri suplimentare, să dizolve parlamentul când vrea mușchiul său, mai mult decât prevede actuala Constituție, el vrea să taie și să spânzure…

Ceea ce uită Dodon e altceva: 1) nimeni nu e mai presus de lege; 2) chiar și cei aleși de popor pot fi destituiți, revocați din funcție, fie prin referendum, fie prin impeachment, ba mai mult, pot fi deferiți justiției (în alte țări, nu și la noi, deocamdată); 3) există lucruri care nu sunt prevăzute expres de legi și de Constituție, dar care pot fi percepute drept trădare de stat chiar de către popor.

Populația care te-a votat, dle prezident, nu e chiar atât de tâmpită să nu-și dea seama când o iei razna și îi înșeli așteptările. Iar când această populație va simți pe propria piele pierderile și suferințele pe care i le poți provoca, să nu mizezi pe imunitate. Asta așa, ca o replică nevinovată la ceea ce dumneata spui „nu vă jucați cu focul!”. – sursa  pe evzmd.md

romaniabreakingnews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: