ROMÂNIA BREAKING NEWS

Igor DODON – profil de președinte: corupție, afaceri murdare, legături oligarhice, trădare de patrie și o „caracatiță” de interpuși în slujba „patriei”

Igor DODON – profil de președinte: corupție, afaceri murdare, legături oligarhice, trădare de patrie și o „caracatiță” de interpuși în slujba „patriei”

Igor Dodon este Preşedintele Republicii Moldova, ales în urma scrutinului prezidențial din 13 noiembrie 2016, la care a participat în calitate de candidat al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Și-a început cariera în 1997 în cadrul Băncii de Valori a Moldovei unde a schimbat mai multe funcții până în momentul când a ajuns în Guvern. Parcursul politic de top, al lui Igor Dodon, debutează în 2005, când este numit viceministru al economiei. În perioada 2006-2009, în Guvernele Tarlev II şi Greceanîi, a fost numit ministru al economiei și vicepremier între anii 2008 – 2009.

În 2009, Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, îi propune să se înscrie în partid. Igor Dodon a dat curs invitației lui Voronin în martie 2010.  În 2011, păresește PCRM –ul lui Vorornin pentru a intra în Partidul Socialiștilor (PSRM), unde este ales preşedinte al formațiunii politice în același an.

Din aprilie 2009 şi până pe 15 decembrie 2016, a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. S-a retras din PCRM şi de la conducerea acestuia în data de 18 noiembrie 2016,  ca urmare a câştigării alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Mesajele și falsa imagine a lui Dodon

Igor Dodon s-a straduit mereu să pară și să semene simbolic cu Vladimir Putin, pentru care un procent semnificvativ al populației dintre Prut și Nistru, supuse propagandei informaționale ruse, nutresc sentimente de admirație și respect.  Astfel, așa zisul „model de lider” de la Moscova a reprezentat mai mereu imaginea cu care să se asocieze și cu care să se prezinte Igor Dodon. El însuși prezentându-se chipurile ca un mare patriot, ancorat puternic în valorile crediței ortodoxe, un luptător contra corupției și contra oligarhilor, aplecat asupra nevoilor cetățeanului de rând.

Să vedem cât de patriot a fost și este Igor Dodon. Este suficient să ne amintim de câteva acțiuni emblematice în defavoarea Republicii Moldova în ceea ce privește teritoriul din stânga Nistrului aflat de facto sub administrație și ocupație rusească, prin care președintele RM s-a făcut „preș” pe sine și implicit Țara pe care declară că o iubește și o slujește, în fața unui ocupant străin și a intereselor acestuia. A se vedea -1) 6,5 miliarde de dolari!!! Igor Dodon: „datoria Transnistriei fata de Gazprom trebuie inclusa in „datoria totala„ a Republicii Moldova”; 2) Recunoașterea datoriei de șase miliarde de dolari a transnistrenilor ca fiind datoria R. Moldova / Dodon cercetat de SIS pentru „Trădare de patrie!”?; 3)Dodon la Tighina: În „genunchi” și cu capul plecat, „respect pentru oamenii și poporul moldovenesc transnistrean”.

A nu se uita nici acțiunea „bravului” credincios Dodon, „ancorat în valorile ortodoxiei”, când în  timpul vizitei la Teheran, s-a lepădat la propriu de simbolul lui Hristos de pe drapelul de stat al Republicii Moldova, a se vedea Fără precedent! Bravul apărător al ortodoxiei, Igor Dodon a profanat drapelul propriului stat, de dragul islamului! La Teheran, Vulturul Moldav din stemă și-a întors privirea spre răsărit și i-a „căzut” crucea din cioc.

Cât despre Dodon luptător contra corupției și contra oligarhilor”, un lung șir de fapte asupra cărora ne vom apleca în cele ce urmează, îl conturează ca un personaj politic avid după câștig, de oriunde, oricum, de la oricine, pentru orice, gată să vândă orice fel de interese, fie ele de partid, de stat, etc… În acest sens, fostul său șef de partid, Vladimir Voronin a confirmat în 2016, înainte de alegerile prezidențiale, că Igor Dodon a primit trei milioane de euro de la oligarhul Vladimir Plahotniuc în schimbul votului pentru Timofti. Liderul PCRM afirma că, în aceste condiţii, nu-l va susţine pe Dodon în turul doi al alegerilor prezidenţiale, aşa cum a cerut liderul PSRM, potrivit jurnal.md

frățietate oligarhică… Dodon-Plahotniuc

„El aşa cere întotdeauna şi patru ani în urmă, împreună cu Greceanîi şi Abramciuc, l-a votat pe Timofti. El când a cerut aceste lucruri, trebuia să-şi amintească de aşa-numita lui biografie politică. Noi nu avem niciun temei, niciun argument să-l susţinem pe Dodon. Chiar în preajma acestor alegeri a făcut diferite declaraţii”, declara atunci Voronin în cadrul unei conferinţe de presă.

Vladimir Vorornin

„Că se numesc socialişti asta nu înseamnă nimic. Noi urmărim politica pe care o promovează şi o propune societăţii. Aceste relaţii cu Dodon nu o să se schimbe, chiar dacă o să câştige. Ne-a vândut pentru 3 milioane de euro”, a adăugat Voronin.

Și un alt fost apropiat de al lui Dodon, a rupt tăcerea tot în aceiași perioadă, este vorba de Mark Tkaciuk, fost coleg al socialistului, care susţinea că Igor Dodon a fost plătit cu trei milioane de euro ca să-l voteze pe Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte. Jurnal.md și timpul.md au relatat pe larg despre subiect.

Mark Tkaciuk

„Nu am nicio relaţie cu Igor Dodon. Ce fel de relaţii pot fi? Gata. Cu oamenii din lumea morţilor politici nu mai vorbesc. Aceşti oameni au plecat din opoziţie la putere pentru că au avut bani din asta sau diferite posibilităţi. Întrebaţi-l pe Dodon daca este adevărat că l-a votat pe Timofti pentru că a primit trei milioane de euro. Puteţi să îl verificaţi cu detectorul de minciuni. Dacă nu va fi aşa îmi voi cere scuze în faţa oamenilor. Banii au fost oferiţi de cei care sunt interesaţi ca Timofti să fie preşedinte”, a mai spus Tkaciuk.

Deși, Igor Dodon şi soţia sa, Galina, nu au pe numele lor nici un fel de afacere, fapt ce poate fi remarcat uşor din declaraţiiile cu privire la venituri şi proprietăţi a președintelului RM. Situația însă este departe de realitate. Foarte mulți ani la rând, actuala familie prezidențială au trăit modest, la nivelul veniturilor obținute în mod legal. Aveau o singură proprietate, un apartament de două camere în care locuiau împreună cu cei doi copii.

Cum iși cheltuie banii președintele Republicii Moldova obținuți prin diverse căi oculte?

Pe urmele filierei  FUNDAȚIA „DIN SUFLET” (mari semne de întrebare asupra provenienței sumelor primite ca „sponsorizări” sau „donații”, nu se știe cât și de unde!)

Potrivit investigații.md dorinţa de a părea mai aproape de cetăţenii simpli, intenția de a evita controlul riguros al banilor partidelor, precum și interdicțiile legale de sponsorizare din străinătate a activităților politice, i-au determinat pe mai mulți politicieni moldoveni printre care și Igor DODON, să deschidă, în ultimii ani, fundaţii sau asociații de caritate. Printre analizele realizate de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice se numără  și activitatea asociaţiilor şi fundațiilor de caritate ale familiei Dodon.

Potrivit sursei citate, aceste fundații își ascund în general rapoartele financiare și numele donatorilor atât de presă, cât și de instituțiile de stat. Observațiile jurnaliștilor de la anticoruptie.md arată că organizațiile de caritate ale politicienilor devin mai active în perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului. Conducerea Comisiei Electorale Centrale recunoaşte că un astfel de fenomen există, dar aparent totul este legal, fapt negat de experţii din domeniu. Potrivit jurnaliștilor în cauză, până azi, Ministerul Justiţiei nu a sancționat nicio fundație de caritate pentru implicare în activități politice.

Dar să trecem să vedem care este situația fundației de care se ocupa prezidentul Igor DODON prin soția sa, Galina DODON.

Așadar, după ce s-a intalat în funcția de președinte al Republicii Moldova, un anume Iaroslav Țurcan (foto mai jos), prieten de pescuit al proaspătului președinte, înregistrează pe 8 februarie 2017, la Ministerul Justiției fundația „Din Suflet”. Domnul Țurcan, fondatorul fundației, după cum reiese din profilul de facebook este mai mult preocupat de campionatele de pescuit organizate în stânga Nistrului decât de binefaceri pentru semenii săi și în mod bizar pe pagina sa facebook nu și-a trecut nicio mențiune cu referire la organizația de caritate pe care ar fi creat-o, în schimb, a postat cu enfază mai multe imagini de la pescuit, împreună cu Igor Dodon, ultima fiind din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Iaroslav Turcan si Igor Dodon la o partida de pescuit …o mai pun de o fundație, cu bani nu se știe de unde! (sursa foto investigatii.md)

Deși prima doamnă nu se regăsește însă nici în lista fondatorilor, nici în cea a conducătorilor fundației de caritate „Din Suflet”, aceasta reprezintă fundația la toate evenimentele publice. Acțiunile fundației au fost prezentate în mai multe ocazii  la reședința de stat a președintelui. Acțiunile de binefacere și donațiile realizate din fondurile Fundației „Din suflet” au fost acordate beneficiarilor de către președintele Igor Dodon și soția acestuia Galina. Până la acest moment (2017), nu a fost făcut public niciun raport financiar, iar solicitarea adresată de Centrul de Investigații Jurnalistice pentru a face publică informația despre sponsorii fundației a fost ignorată. De exemplu, cu puțin timp înainte de publicarea articolului Centrului de investigații o nouă acțiune amplă a Fundației lui Dodon a fost anunțată. S-au acordat 8.000 de ghiozdane și rechizite școlare copiilor din familii nevoiașe. Fromos, nimic de zis, pentru gestul filantropic, însă transparența care lipsete aruncă o pată neagră asupra tututror „binefacerilor” prezidențiale.

Galina Dodon

Responsabila pentru comunicare a acestei acțiuni a fost Consiliera președintelui, Rita Manole și ea membră a consiliului Fundației „Din suflet”,care nu a precizat ce sumă a fost cheltuită pentru activitatea de până acum a fundației și cine sunt principalii sponsori.  Mai multe dintre acțiunile de binefacere și donațiile realizate din fondurile Fundației „Din suflet” au fost acordate beneficiarilor de către președintele Igor Dodon și soția acestuia. Prin anul 2011, înainte să părăseasca PCRM-ul lui Voronin, Igor DODON  a creat  Fundația „Soluția”, care după o scurtă activă în trecut a trecut în umbră.

Întrebări fără răspuns!

Sumele utilizate de Fundația „Din suflet” provin de la familia Dodon din veniturile declarate ?

Dat fiind că mai toate „sponsorizările” catre fundația în cauză, care contribuie din plin la imaginea lui Igor Dodon, de filantrop și „om de bine” apropiat oamenilor nevoiași din Republică, provin din surse care în loc să iasă în față în mod firesc pentru a beneficia de „imagine și marketing” așa cum este firesc, în mod straniu nu sunt interesate de a fi mediatizate, pe drept putem tragem concluzia ca nu pot proveni decât tot din ingineriile financiare dirijate de președinte și al cărui beneficiar este el însuși.

„Caracatița” interpușilor continuă…

AFACEREA GRAD / FRAȚII DODON și DEPUTATUL RADU MUDREAC

Dodon si Mudreac în afacerea GRAD (foto timpul.md)

Radu Mudreac

Parlamentarul socialist Radu Mudreac este folosit ca paravan de către Igor DODON, pentru a tăinui unele venituri tenebroase. Jurnalistii de la Timpul.md, care au mers pe firul afacerii Centrului Comercial GRAD, recunosc că nici un document nu poate dovedi acest lucru, dar legătura dintre Mudreac și Dodon este cel puțin evidentă, după cum se va vedea din datele investigate mai jos.. La fel de evident este și faptul că veniturile deputatului Radu Mudreac sunt destul de modeste.

Cu toate acesta, în anul 2015, când deputatul era șeful Comisiei de agricultură și alimentație industrială a Parlamentului, „a reușit” pe căi știute numai de el să ridice în imediata apropiere a Gării Auto și a Pieței Centrale din Chișinău, Centrul Comercial Comercial GRAD. Centrul Comercial are patru etaje și o suprafață de 607 metri pătrați.Potrivit calculelor și estimărilor reliefate de investiagația jurnalistică menționată, suma cheltuită pentru terenul pe care s-a ridicat Centrul Comercial și mai departe pentru ridicarea construcției ar fi de 453 mii de euro.

Declarațiile de venit ale lui Radu Mudreac, arată că în 2012, el și-ar fi procurat cu 600 de mii de lei (38 mii de euro după cursul valutar de atunci) un automobil Toyota Land Cruiser fabricat cu un an mai devreme. Iar din raportul financiar depus de PSRM la CEC în campania electorală din 2014 se vede că Mudreac a donat și partidului, sub formă de cotizații, 168 de mii 700 de lei. Fiind întrebat mai târziu de către Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) cum a dobândit banii dăruiți socialiștilor, el a motivat că acestea ar fi fost economiile familiei sale din ultimii ani.

Declarațiile lui Radu Mudreac privind averea și veniturile… (neconcordanțe cu realitatea de businessman)

2012-2013 / Sursă declarații Comisia Electorală Centrală

http://www.avere.md/pdf/mudreac-radu-2012-2013-psrm-cec.pdf

2013 / Sursă declarații Parlamentul Republicii Moldova

http://www.avere.md/pdf/mudreac-radu-2013-parlament.pdf

2014 / Sursă declarații  Parlamentul Republicii Moldova

http://www.avere.md/pdf/mudreac-radu-2014-parlament.pdf

2015 / Sursă declarații Comisia Naţională de Integritate

http://www.avere.md/pdf/mudreac-radu-2015-cni.pdf

2016 / Sursă declarații Comisia Naţională de Integritate

http://www.avere.md/pdf/mudreac-radu-2016-ani.pdf

2017 / Sursă declarații Comisia Naţională de Integritate

http://www.avere.md/2017/mudreac-radu-2017-ani.pdf

De remarcat că nicio instituție a statului nu a verificat proveniența banilor investiți în această afacere!

Despre ițele afacerii GRAD în anii 2012-2015, așa cum s-a menționat mai sus, au scris cu lux de amânunte în 10 Februarie 2017, jurnaliștii de la timpul.md care au dezvăluit într-o amplă investigație neconcordanțele flagrante dintre posibilitățile financiare reale ale deputatului Mudreac și cheltuielile acestuia pentru achiziția diferitelor bunuri și investiiții de afaceri: „familia lui Radu Mudreac a câștigat în total 337 mii 833 lei și a cheltuit 1 mln 684 mii 650 lei. În același timp, firma „Gradioni” a investit în construcția centrului comerical „Grad” în jur de 8 milioane lei. N-am inclus în aceste calcule costul terenului, nici cel al apartamentului și garajului procurate în  2011 (cele trei bunuri valorează aproximativ 3,6 milioane lei), deoarece nu avem declarația pe venit a medicului pentru acel an. (…) Dacă cel mai solid profit al lui Mudreac sau al soției sale în funcția de director la „Gradioni” a fost de 35 de mii de lei pe an, rezultă că ei câștigă de la firmă cel mult 2900 de lei pe lună. (…)  la ce bun să investești milioane într-o afacere în care ești condamnat la pierderi pentru toată viața? Și e posibil să deții un centru comercial în inima capitalei din care să nu poți scoate nici trei mii de lei curați pe lună? Sau profiturile de la „Grad” ajung în altă parte?”

(…)TIMPUL a încercat să afle prin ce miracol un doctor devenit deputat a putut găsi atâta amar de bănet. Având în vedere situația financiară relativ precară a familiei Mudreac, am presupus inițial că milionarul care a construit „Gradul” este Victor Jora. (partenerul de business în afacerea Centrului Comercial Grad) Contactat de noi, Jora ne-a spus că nu poate vorbi despre afacerile sale la telefon. Când i-am propus să ne întâlnim, el și-a închis telefonul. L-am apelat apoi de nenumărate ori, dar nu ne-a mai răspuns.”

Este limpede că deputatul Mudreac nu a avut și nu are probleme până acum,  cu institutțiile de tipul Autoritatea Națională de Integritate – ANI, Centrul Național Anticorupție – CNA, și Fiscul din Republica Moldova, fapt remarcat și de jurnaliștii în cauză. La fel de limpede este că nu poți să scapi „neinvestigat la sânge” și să fi imun în fața acestor instituții decât dacă de activitatea cu pricina beneficiază de fapt o persoană foarte potentă din punct de vedere al funcției în stat.

Oare cine este de fapt persoana reală din spatele Centrului Comercial GRAD (beneficiar al business-ului) cu o funcție în stat suficient de puternică pentru a opri și controla eventuala activitate a instituțiilor statului RM în speța de mai sus și în al cărui anturaj se află deputatul Radu Mudreac?

Legăturile Dodon –  Mudreac s-au fundamentat încă din perioada „AFACERII MAFIA CĂRNII” – o altă „afacere” prin care interpușii președintelui au expoliat economia statului RM și mai grav de atât au adus în pragul falimentului firmele oneste care.

Alexandru Dodon

Practic, din 2015, asistentul deputatului Mudreac este nimeni altul decât fratele lui Igor Dodon, Alexandru. Pe timpul cînd Igor Dodon, era ministru al economiei, fratele acestuia, Alexandru Dodon a ocupat funcția de vicedirector al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală (ASVSPOA), fiind astfel omul cheie pentru eliberarea autorizații pentru importul de carne în timpul  „afacerii” „Monopulul Importurilor de Carne / Mafia Cărnii” (se instituise monopolul pentru importurile de carne), fiind astfel unul din oamenii cheie ai „afacerii cu importul de carne” – care a adus prejudicii statului RM de cel puțin 6 miliarde lei. Alexandru Dodon a fost demis din această funcție în 2010 pentru multiplele încălcări grave în eliberarea avizelor sanitar-veterinare de export și import. În aceeași perioadă, mai bine zis în anii 2008-2010, când „mafia cărnii” înflorea, Agenția în care Alexandru activa ca director adjunct era condusă de Radu Mudreac. Anterior, acesta activase ca șef al Serviciului Veterinar de Stat al mun. Chișinău.

Potrivit hotnews.md, citat de point.md, liderul PSRM Igor Dodon ar fi adus pagube de miliarde de lei Republicii Moldova datorită unor scheme secrete aplicate de “mafia cărnii”, care s-ar fi format pe timpul cînd acesta era ministru al Economiei, notează sursa citată.

Potrivit sursei citate, în anul 2006, comisia care elibera autorizații pentru importul de carne, a fost transferată de sub controlul Ministerului Agriculturii sub controlul Ministerului Economiei, iar  director adjunct al agenției care elibera licențe a fost numit fratele lui Igor Dodon, Alexandru.

După aceasta, mai multe firme ar fi monopolizat importul de carne în Moldova, livrînd prin intermediul diferitor SRL-uri intermediare și firme fantome. Iar importul cărnii prin aceste SRL-uri nu ar fi fost înregistrat în baza de date la organele fiscale, respectiv în cazul acestor importul nu s-a aplicat nici TVA, nici impozitul pe venit, subliniază portalul. Jurnaliștii adaugă că deși Dodon susține că nu știe nimic despre mafia cărnii, aceasta a apărut și s-a înrădăcinat în Moldova anume cînd el era ministru al Economiei.

Ca efect, combinatele de carne s-au pomenit în pragul falimentului, iar pierderile în bugetul de stat au atins suma de 2 mlrd lei, notează portalul. Ei mai spun că atît timp cît a fost ministru al Economiei, Dodon nu a întreprins nimic pentru înlăturarea monopolului cărnii și că potrivit unor surse care au calculat prejudiciul, Dodon ar fi adus pagube de 6 miliarde de lei.

Pe ce filiere mai vin banii și de unde, pentru interesele actualului președinte? Rețeta filiera interpușilor, mereu activă, mereu la îndemână! Interpușii sunt mai târziu recompensați cu funcții în stat.

AFACEREA BANI DIN RUSIA via BAHAMAS PENTRU PARTID (PARTIDUL SOCIALIȘTILOR DIN MOLDOVA) AFACEREA OFFSHORE, este un subiect de presă care a explodat o dată cu investigația jurnaliștilor de RISE MOLDOVA.

Potrivit Rise.md, „Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.

Reporterii RISE Moldova au obținut contractul confidențial dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL și au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

Clauza contractuală rusească

La punctul 2.2 din Contract este menționat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului și legislației Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din același document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[…] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislația Federației Ruse în condițiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveția, iar compania care primește banii – în Moldova.

Documentele obținute de RISE mai scot la lumină încă un transfer de bani făcut de același offshore. În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman.

BANIII DIN BAHAMAS și Corneliu FURCULIȚĂ – OMUL DE ÎNCREDERE AL LUI DODON

Corneliu Furculita

Potrivit Rise.md, firma Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubașenco – candidatul oficial la Prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM. Soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

În apartamentul familiei Furculiță de pe Str. Gheorghe Asachi, 62, din Chișinău se află însă sediul juridic al companiei Hunter Elit Club SRL. Din documentele disponibile, în 2013 și 2014, Hunter Elit Club deținea 5,71% din acțiunile Fabricii de conserve din Călăraşi SA, unde Corneliu Furculiță era membru în Consiliul de Administrare. În același timp, Alina Boţoc, cumătra lui Igor Dodon, deținea 32,07% din acțiunile fabricii.

Hunter Elit Club SRL este deținută de Veaceslav Anghel. Acesta a fost asociat al Exclusiv Media SRL încă de la crearea companiei pe care, ulterior, i-a vândut-o lui Furculiță.

Acest Veaceslav Anghel nu are legături doar cu afacerile socialiștilor, mai scriu jurnaliștii de le Rise.md. În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, a apărut într-un clip video electoral pro-Dodon, prezentându-se drept antreprenor.

Alexandru Dodon

De remarcat că în aceiași perioadă (2016) Alexandru Dodon – fratele președintelui face „din senin” o donație extrem de generoasă catre PCRM în sumă de 442 de mii Lei (în mai multe transe în aceași !!!). Problema este că fratele președintelui la momentul „donației” nu avea ocupație și nici un venit declarat.

Jurnaliștii de la rise.md, scriau în 2016 că „veniturile lui Alexandru Dodon trezesc suspiciuni. (…)  fratele președintelui RM și soția sa dețin un apartament de 188 de metri pătrați, evaluat la 1,1 milioane de lei, un autoturism Toyota Avalon, achiziționat în 2013, și un Hyundai Santa Fe, fabricat în 2014 și cumpărat în 2015 cu o sumă de două ori mai mare decât veniturile totale încasate de către cei doi soți. Mai mult, consoarta lui Alexandru este fondator și administrator al întreprinderii individuale „Dodon Ecaterina”, care desfășoară activități veterinare și de comerț cu produse alimentare, dar care nu a fost înscrisă în declarațiile de venit și interese depuse de Alexandru Dodon la ANI. Cei doi au și alte firme.”

Alți interpuși pentru pușculița partidului

Medicul Dinari Cojocari, cu situație financiara modestă, in doi ani a declarat castiguri din venituri de aproximativ 400 de mii de lei face și dânsa o donație foarte generoasă

Dinari Cojocari

catre PCRM, în valoare de 407 mii de lei. Conform sursei ciatate,  Dinari Cojocaru, medic și afacerist, deține și el un fotoliu de consilier municipal. La alegerile parlamentare din 2014 a donat PSRM-ului 407.500 lei, iar pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media, cu cifrele „rotunjite” – 500.000 lei. ( Exclusiv Media – Corneliu FURCULIȚĂ)

Despre Dinari Cojocari, jurnaliștii de la anticoruptie.md au scris că „este medic de profesie, iar din iulie 2015, și consilier municipal din partea PSRM. Tot el este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai socialiștilor. În 2014, acesta a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte suma de 407.500 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 42.000 de lei, adică de aproape zece ori mai puțin. În ianuarie 2015, Dinari Cojocaru a declarat pentru ziarul Timpul că banii îi avea din nişte transferuri oficiale de la niște rude de peste hotare. ”

 

Marina Radvan

Marina Radvan  – Donație 165 de mii de lei, la momentul „donației” era studentă…  Între timp a ajuns deputată în Parlamentul Republicii Moldova, cum altfel decât pe listele partidului unde a făcut generoasa donație pe vremea când „nu avea venituri” (indica în declarația de avere depusă atunci la CEC că nu a avut în ultimul an nici un venit). Marina Radvan apare la loc de cinste alături de Radu Mudreac, un alt „interpus de încredre” al lui Dodon, pe lista deputaților care au fost deosebit de generoși la alegerile din 2014, donând fiecare câte peste 160.000 de lei. A se vedea „Top politicieni cu donații la partid mai mari decât veniturile obținute” – un articol

Potrivit moldovacurata.md prima declarație de avere depusă de Marina Radvan este pentru anii 2012 și 2013. Atunci, în calitate de candidată, a depus declarația la CEC. În document a indicat că nu avea nici o ocupație și nu avusese venituri în ultimii doi ani. Singura mențiune în declarație era deținerea unei cote de 1/3 dintr-un apartament.

Pentru anul 2014, în declarația depusă deja în calitate de deputată, Radvan a indicat același apartament, dar și un teren dobândit în anul 2011, pe care nu-l arătase în declarația de la CEC. Terenul valora 80 000 de lei.

În anul 2015 presa a aflat că acel teren se află în comuna Stăuceni, suburbie a capitalei, și fusese obținut datorită unei căsătorii cu un coleg socialist, și el deputat – Vladimir Odnostalco. În februarie 2011 căsătoria celor doi a fost înregistrată, în aprilie același an le-a fost atribuit terenul, iar la scurt timp cuplul a divorțat, arată un document livrat portalului Deschide.md de către Primăria Stăuceni. Nici Marina Radvan, nici colegul ei nu au negat cele scrise în presă. Singurul comentariu făcut de deputată a fost o replică dată președintelui Parlamentului. La o ședință în plen din 2015, președintele Legislativului a spus că a aflat că s-au căsătorit și îi felicită. ”Nu-i adevărat!” a spus atunci Marina Radvan

Modul în care Primăria Stăuceni a atribuit în 2011 terenuri, inclusiv cel al deputatei socialiste, este investigat în prezent (ianuarie 2019) de Centrul Național Anticorupție. Faptul a fost confirmat pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat de către purtătoarea de cuvânt a CNA. Deocamdată nu există o finalitate în acest dosar.

Vladimir Odnostalco

Actualul deputat Vladimir Odnostalco (soțul „pentru teren” al Marinei Radvan), a depus și el o donatie 250 mii de lei.  La momentul „donatiei” nici el nu avea venituri și loc de muncă. Cum altfel?

Conform Rise.md deputatul socialist Vladimir Odnostalco apare alături de Furculiță, în „platforma împrumuturilor” pe filiera Bahamas – Exclusiv Media SRL. Sursa citată precizează că potrivit contractului din 22 aprilie 2016, Odnostalco a împrumutat de la Exclusiv Media SRL suma de 500. 000 de lei. În ultimii 3 ani, el a donat, însă, partidului 350.100 lei. Din verificarea declarației de venit din 2015 a deputatului Vladimir Odnostalco, reiesea că acesta a încasat aproape 200.000 lei din salariu, deține o grădină, un cont cu 100 de lei și o întreprindere individuală care îi poartă numele.

Iaroslav Țurcan, pescar, fondator al fundației (prietenul de pescuit al lui Igor Dodon. Reieșind din pozele de pe contul său de Facebook, Țurcan este mai mult preocupat de participare la campionate de pescuit organizate în stânga Nistrului)

Va continua.

Informații de ultimă oră / 7 februarie 2019/ Dodon și partidul său riscă suspendarea din cursa electorală!

Video / PR Moldova: „DODON A VENIT DE LA MOSCOVA CU AVIONUL GAZ PROM PENTRU CĂ A ADUS 20 MILIOANE DE DOLARI PENTRU ALEGERI!”

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: