ROMÂNIA BREAKING NEWS

Igor Dodon i-a retras cetățenia RM lui Traian Băsescu. Nici o reacție a statului român până la ora aceasta!

Igor Dodon i-a retras cetățenia RM lui Traian Băsescu. Nici o reacție a statului român până la ora aceasta!

Chișinău, 3 ianuarie 2017 /  Comisia pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova a fost convocată azi la solicitarea noului președinte al Republicii – Igor Dodon, în cadrul căreia acesta a ținut să-și țină promisiunea facută în campania electorală și anume retragerea cetățeniei fostului președinte al României Traian Băsescu, motivând că „Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca și existența poporului moldovenesc” . Acesta a anunțat cu puțin timp în urmă că:

„Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu.

Astazi a avut loc sedinta Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.
Au fost examinate detaliat conditiiile legale de acordare a cetateniei dlui Basescu.

Anterior, in calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetățenia i-a fost acordată dlui Băsescu in mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca și existența poporului moldovenesc.

Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decît atît, în cadrul procedurii de acordare a cetățeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituții, inclusiv faptul existentei urmamririi penale.

Prin retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul președinte.

Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii.”

Sursa:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1714533581905973&set=a.616038568422152.155786.100000480420654&type=3&theater

Reacția lui Traian Băsescu

„Deocamdata iau nota ca a finalizat angajamentele pe care si le-a luat si in campanie si dupa. Gestul retragerii cetateniei pentru mine arata diferenta de viziune. Dodon este un politician care vrea ca Moldova sa faca in continuare ghetele demnitarilor de la Moscova, vrea sa reia procesul de sovietizare a Republicii Moldova, pe cand eu vreau ca ea sa mearga spre Vest si sa redevina parte a Romaniei, ca rezultat al vointei cetatenilor moldoveni. Dodon dispretuieste istoria propriei tari si incearca sa o mistifice dupa reguliele sovietice. Sunt convins ca nu va reusi. Voi vedea zilele urmatoare care sunt posibilitatile ca un astfel de decret sa fie atacat in instanta”, a declarat Basescu pentru Stirile Pro TV citat de romaniabreakingnews.ro

Până la ora publicării acestui articol, nici un oficial sau instituție a statului român nu a reacționat față de decizia președintelui Republicii Moldova.

Raisa Țurcanromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: