Chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului, inca mai planeaza intrebari legate de Revolutia din ’89, iar fiecare luna decembrie este un bun prilej pentru lansarea unei noi teorii conspirationiste.
Obiceiul s-a pastrat in anul acesta, dupa ce jurnalistul maghiar Arpad Szoczi a lansat o carte in care, printre altele, este detaliata ipoteza ca tara noastra era pregatita de razboi cu Ungaria, inainte de evenimentele din decembrie ’89.
Astfel, dupa ani intregi de investigatii prin arhivele securitatii romane si ungare, Szoczi sustine ca descoperit niste informatii care nu au fost facute publice niciodata: se pare ca Ceausescu ar fi ordonat fortelor armate sa aiba rachete pregatite, astfel incat sa poata riposta in cazul unui atac din partea Ungariei, in contextul in care la Budapesta existau ingrijorari legate de comunitatea maghiara din Romania.
Informatia a fost confirmata de catre premierul maghiar de la acea vreme, Miklos Nemeth, arata jurnalistul, adaugand chiar ca Romania ar fi cumparat sapte rachete fabricate in China, pe care le-ar fi indreptat catre centrala nucleara Paks din Ungaria.
Cum a devenit Ceausescu un personaj incomod
Despre tensiunile existente intre Romania si Ungaria inainte de Revolutia din 1989 ne-a vorbit istoricul si scriitorul Ovidiu Pecican, care a inceput prin a lamuri cum a reusit Nicolae Ceausescu sa devina un personaj incomod pentru liderii din regiune.
„Pot sa va spun cu precizie ce se intampla atunci. Intre Romania si Ungaria existau tensiuni alimentate de virajul progresiv, in a doua jumatate a anilor ’80, atat al Ungariei, cat si al Romaniei, catre nationalism, un nationalism xenofob. A coincis aceasta miscarea cu venirea lui Gorbaciov la putere, care, pentru rusi, a insemnat reforma, dar pentru tarile satelit a insemnat o deschidere a cutiei Pandorei.
Ceausescu a incercat sa se legitimeze prin ultranationalist, au aparut o serie de carti anti-maghiare, s-au reluat iarasi povestile despre masacrele de la 1848 ale magnatilor contra taranilor din Transilvania, apoi s-a reluat povestea cu hortismul si cu uciderile care s-au petrecut atunci printre romani.
Istoricii au reluat aceste povesti, la comanda Partidului, nimic nu misca fara partid, insa cu totii eram in ceea ce se chema lagarul socialist, adica eram membri ai CAR, ai organismului economic international din est, care a cazut odata cu Pactul de la Varsovia, insa abia dupa revolutiile rasaritene”, a explicat Ovidiu Pecican, pentru Ziare.com, preluat de România Breaking News – rbnpress.info
Istoricul a lamurit ca relatiile dintre Nicolae Ceausescu si liderii mondiali au avut de suferit cand dictatorul a jucat prea mult „cartea patriotismului”. Acestia din urma si-au dat seama ca presedintele roman nu mai era un om al dialogului.
Nimeni nu misca in front, de fapt, toate erau lucraturi prin care se legitimau anumiti lideri, cum era cazul lui Ceausescu atunci, care juca cartea patriotismului in timp ce lasa poporul roman sa moara de foame in intuneric si frig. Pentru ca el dorea sa plateasca datoria externa, a si platit-o de altfel, stiti cu ce pret, ca noi l-am indurat, si pentru ca interesele sale ideologice primau asupra celorlalte. Din acest motiv, din cauza nationalismului lui Ceausescu, s-a si stricat treaba intre el si Gorbaciov, Gorbaciov venind sa pledeze pentru o deshidere la Bucuresti.
A vazut ca nu are cu cine si, pana la urma, a consimtit, iar disparitia lui (Ceausescu – n.red.) de pe scena istoriei, asa cum a disparut, se datoreaza si acestei clare intelegeri a lui Gorbaciov, a americanilor si a vestului Europei ca Ceausescu nu mai este un om de dialog. El, care mediase intre americani, francezi si chinezi, intre anii 1968 – 1970, era un cu totul alt Ceausescu”, a detaliat istoricul.
Tensiunile dintre Ungaria si Romania inainte de ’89
Toate acestea au fost motive pentru adancirea tensiunilor dintre Ungaria si Romania, dar de aici pana la izbucnirea unui razboi este cale lunga, sustine Pecican, care pune nasterea acestor teorii conspirationiste pe seama incercarii de manipulare a Securitatii romane.
„Datorita acestui fapt se poate spune ca existau tensiuni intre regimuri, nu intre oameni, oamenii, dimpotriva… tot Ardealul era plin de familii mixte, familii maghiare care aveau membri dincolo de hotare, nu exista o asemenea poveste. Dar Securitatea avea tot interesul, la ordin de sus, sa pompeze teoria asta isterizanta a faptului ca noi o sa fim atacati.
Cat de ridicol era va puteti da seama, pentru ca Ungaria cate milioane de locuitori avea? Opt milioane. Iar noi cate aveam? Aveam 21 de milioane atunci. Deci nu se punea problema, cum nu se pune nici acum. Insa, asa cum spuneti, interese pentru teoria conspiratiei existau. Inca le vedem, dupa 25 de ani. La fiecare runda de alegeri se ascut antagonismele, iarasi maghiarii tradeaza, iarasi secuii isi fac de cap”, a spus scriitorul.
Budapesta, in prezent
El a vorbit si despre situatia actuala din Ungaria, amintind despre protestele recente fata de premierul Viktor Orban si fata de regimul de la Budapesta.
„Deci interesul este sa se arate ca ‘nu este bine domnilor sa-l schimbati pe Victoras, care este patriot’ – e substitutul lui Ceausescu acum, acolo – ‘pentru ca, iata, el ne apara de pericolele de la granita’. Romanii privesc cu un ochi ostil Ungaria, asa este ideea, ca niciodata nu dispar aceste tensiuni, ceea ce e o prostie.
Azi suntem cu totii in Uniunea Europeana, suntem parteneri in construirea unei alte Europe, a unui spatiu de securitate. Credeti ca misca cineva in felul asta? Nici vorba, mai ales acum, de cand cu Ucraina.
Dar Viktor Orban, care a mers pe mana lui Putin, spre deosebire de celelalte tari alte comunitatii europene, care au mers pe mana Occidentului, a lui Merkel si a lui Obama, sigur ca are acum tot interesul sa gaseasca ostilitate in imprejurimi. Asta e! Manipulare se cheama”, a conchis Ovidiu Pecican.
Cartea care vorbeste despre posibilitatea izbucnirii unui conflict armat intre Romania si Ungaria inainte de Revolutie, precum si despre rolul lui Laszlo Tokes in evenimentele din decembrie ’89, se numeste „Timisoara – Adevarata poveste din spatele Revolutiei Romane” si a fost lansata in acest oras, in limba romana, pe 19 decembrie. Volumul a aparut initial in maghiara si engleza.
Arpad Szoczi susține că a descoperit, după ani de investigații prin arhivele române și maghiare, informații care nu au fost făcute publice niciodată. Potrivit acestuia, Ceaușescu ar fi ordonat forțelor armate să aibă rachete pregătite, astfel încât să poată riposta în cazul unui atac din partea Ungariei, scrie ziare.com preluat de România Breaking News – rbnpres.info.
Această ipoteză a fost confirmată și de premierul ungar de la acea vreme, Miklos Nemeth, acesta precizând că România ar fi cumpărat șapte rachete fabricate în China, pe care le-ar fi îndreptat către centrală nucleară Paks din Ungaria.
Istoricul Ovidiu Pecican a comentat situația, explicând că între România și Ungaria existau tensiuni, care erau alimentate de virajul progresiv, în a două jumătate a anilor ’80, a ambelor țări către un naționalism xenofob.
„Pot să va spun cu precizie ce se întâmpla atunci. Între România și Ungaria existau tensiuni alimentate de virajul progresiv, în a doua jumătate a anilor ’80, atât al Ungariei, cât și al României, către naționalism, un naționalism xenofob. A coincis această mișcare cu venirea lui Gorbaciov la putere, care, pentru ruși, a însemnat reforma, dar pentru țările satelit a însemnat o deschidere a cutiei Pandorei”, a declarat Pecican.
Surse: Evenimentul Zilei . Ziare.com prin R.B.N. Press