ROMÂNIA BREAKING NEWS

HAGI CURDA – lacrimi neconsolate ale românilor din Sudul Basarabiei. Lansare și prezentare de carte la Muzeul de Isorie al orașului București "Palatul Șuțu" VIDEO

Afis_Lansare_Hagi_Curda_BucurestiLa 11 iunie 2013, ora 15, la Muzeul de Istorie București (Palatul Șuțu), a fost lansată cartea „Hagi Curda”(Camâșovca), scrisă de Tudor Iordăchescu și cu o prefață semnată de prof. Dr. Vasile Șoimaru.

La lansare, cei doi au venit însoțiți de scriitorul și jurnalistul Vlad Pohilă din Chișinău. Atât Vlad Pohilă cât și profesorul Vasile Șomaru au vorbit elocvent și vibrant despre situația românilor din Sudul Basarabiei Istorice (Regiunea Odesa). Este evident faptul ca cel mai emoționant a vorbit autorul cărții – Tudor Iordăchescu despre deznaționalizarea forțată și presiunile de tot felul la care sunt supuși românii din această provincie istorică românească. De altfel autorul este originar din Hagi Curda (fost „Frumușica”, azi “Camâșovca”) , comună în care locuiesc peste 95% români. De altfel autorul este fratele epitropului Vasile eIMG_7315Iordăchescu pe terenul căruia a fost construită și sfințită în luna iulie  2011 prima biserică românescă din Ucraina, a cărei construcție a fost finanțată de Statul Roman in colaborare cu cele doua organizatii ale românilor din Los Angeles, Consiliul Roman American si Consiliul Mondial Roman. Cu banii celor doua organizatii a fost cumparat terenul si apoi a fost incepută constructia fundatiei Bisericii, bani fara de care nu se putea incepe constructia. La 30 noiembrie 2005 a fost sfințită fundația.  In perioada constructiei, domnul Nicu Popa, președintele  Consiliului Româno-American a vizitat Hagi-Curda de câteva ori. Ultima data insotit de Avocatul Antonie Popescu si de Dinu Gandu, cand s-au perfectat actele de trecere a terenului si Constructiei Bisericii in patrimoniul Mitropoliei Basarabiei, IPS Petru. Cu aceasta ocazie a fost adusă si predată suma de  27.000 USD din totalul de $ 55.000, contributia celor doua organizatii la zidirea acestei Bisericii. Domnul Nicu Popa, este cel care a avut de drept inițiativa  implicării celor doua organizații în această acțiune de concretizare a construcției Bisericii, motiv pentru care a fost medaliat cu cea mai inalta distinctie din partea Mitropoliei Basarabiei.

Cel mai impresionant a fost momentul în care Tudor Iordăchescu a mărturisit numeroasele piedici și  sabotaje ale autorităților ucrainene în urma cărora de șase luni nici un preot nu mai oficiază în această biserică românească în ciuda doleanțelor comunității locale de români.

O problemă intens discutată în cadrul lansării de carte și care a provocat rumoare în rândurile audienței, a fost faptul că de la Sfințirea Biserici din Hagi Curda din anul 2011, nici un oficial român nu a mai fost în vizită în Sudul Basarabiei, dezinteresul și nu în ultimul rând absența totală a acestora fiind un factor dezarmant din punct de vedere moral pentru comunitatea românească din această parte a Ucrainei.

eIMG_7331Lansarea de carte a fost organizată de Asociația Culturală “Pro Basarabia  și Bucovinași a avut drept parteneri media : R.B.N.Press, InfoPrut, TOCpress  și Ziariști Online. Printre participanți s-au numărat liderii unor prestigioase ONG-uri precum “Stindard” și Institutul “Frații Golescu”, dar și profesorul Nicolae Lupan, în prezent domiciliat la Paris, care s-a numărat în ianuarie 1990 împreună cu preotul Vasile Țepordei dar și cu alți basarabeni printre fondatorii care au restartat Asociația Culturală “Pro Basarabia și Bucovina”.

Autorul Tudor Iordăchescu a împărțit  cu mulltă răbdare autografe tuturor doritorilor. După sesiunea de autografe, o parte dintre participant au continuat discuția despre problemele românilor din Sudul Basarabiei Istorice la sediul Asociației Culturale “Pro Basarabia și Bucovina” la o masă rotunda organizată de conducerea acestui ONG.

eIMG_7549

 România și Uniunea Europeană trebuie să se implice în viața comunității românești din regiunea Odesa, altfel  românii din această zonă nu vor mai rezista mult timp și vor dispare.

“Copiii sunt forțați să învețe în ucraineană, avem copii care nu își mai cunosc limba maternă, nu mai vorbesc românește. Toți cei de acolo gândim la fel, doar că cei mai mulți nu pot să se afirme. Sunt forțați să tacă, nu pot să se revolte, pentru că rămân fără lucru”

,,Tăvălugul deznaționalizării a făcut mare prăpăd printre minoritatea românească. Fără un amestec din partea Patriei-mamă, fără implicarea efectivă a forurilor europene abilitate, ne pierdem cu zile. Să știți că nu îngroș deloc culorile. Pur și simplu încălcările drepturilor noastre, ca cetățeni ucraineni și etnici români, sunt cu adevărat strigătoare la cer. Nu le vede doar cel care închide la ele ochii sau este orb cu totul

Tudor Iordăchescu

eIMG_7328

eIMG_7334

eIMG_7371

eIMG_7338

eIMG_7306

VIDEO DE LA LANSARE:

Material realizat de Dacian Dumitrescu, Gabriel Negru

și Vasile Claudiu, fotoreporter R.B.N.Press

 

Precizări pe marginea articolului…

din partea d-lui Director  General  al  Institutului  ” FRATII  GOLESCU  ” ,  Avocat  Dr .  Mihai  Nicolae

1.Lucrarile au inceput efectiv prin 2005. Realizarea proiectului a luat ceva vreme ( inclusiv sicanele de rigoare….) iar inceperea lucrarilor propriuzise de constructie au fost precedate de slujba de sfintire a locului. La aceasta sfintire a participat si dl. Neculai Popa , din partea Cpcnsiliului Mondial Roman din Sua. Slijba a fost savirsita de preoti ai Mitropoliei Basarabiei. De la inceput a fost implicat si Institutul Fratii Golescu , dar impulsul a fost dat de donatiile facut de dl. Popa si doi din fii sai  care au facut posibila cumpararea terenului si a unei locuinte adiancente. De altfel in aceasta locuinta s- a tinut slujbele in fiecare duminica, inainte de sfintirea actualei biserci.  Pentru perioada de inceput am efectuat personal 2-3 drumuri la hagi Curda ( odata am fost insotit de dl. george simion). De precizat ca sumele donata de familia neculai Popa  saua de alti romani stabiliti in Sua ( ex. dl. Vasile, dl.Rusu ) au fost inminate epitropului Vasile Iordachescu la galati sau Bucuresti. Odata s-a deplasat la Hagi Curda dl. Sasarman din Cluj care a dus banii  strinsi intre timp, la solicitare lui N. Popa
2. Consiliul mondial roman si Centrul ( Consiliul) Romano American din Los Angeles . Banii pe care i-am trimis prin Fratii golescu veneau de la dl. Popa si noi ne ocupam sa ajunga la santier. Nu stiu care erau donatorii, daca erau pt. fiecare suma in parte.
3. Banii de inceput , de „saminta” au fost dati de dl. Popa si cei doi fii.
4. Rolul Inst. Golescu au fost limitat la „aranjamentele necesare intre diferite institutii si diferitele persoane preocupate de cladirea bisericii din H. C. Nu am dat niciodata o donatie proprizusa, dar am acoperit toate cheltuielile ( deplasari, telefoane, legalizari, etc) legate de aceasta, sa-i spunem coordonare. In aceasta perioada am  colaborat cu persoane din departament si  cu dl. eugen tomac , atunci consilier la Presedintie. Adeseori am mers in audiente, am solicitat sprijin, dar in multe cazuri nu am avut rezultat., desi discutind cu toata lumea s-a pus putin pe tapet subiectul…
5. Nu cunosc costul final dar pina in perioada cca. 2009 s-a depasit 100.000 euro. Cabinetul P. Ministru a contribuit cu cca. 10.000 euro o sg data , asa ca tot efortul finantarii l-a suportat departamentul. Ca o paranteza, consider ca e incorecta afirmatia ca statul roman nu s-a implicat.Dimpotriva, echipa de la departament – secretar E. Tomac, consilier R. Cosma, Vali Raducanu, etc – a depus reale eforturi pentru ca totul sa se implineasca. Au fost insa aminari din cauza procedurii de aprobare a  fondurilor. Au existat mici donatori locali, dar cheltuielile mari de constructie au fost ale noastre. Important : prin 2006-2007  , erau alegeri locale in ucraina, a existat o donatie in caramida din partea unui candidat local, ucrainian.
6. Dupa stiinta mea contributia fam. Popa depaseste 55.000 dolari. ( dl. Popa + doi fii , nu toti fii sai, anume Radu si Mihai)
7. Nu stiu de ce nu sunt date detalii in carte. Posibil intentia monografica, materialul bogat care a trebuit sa fie prezentat care l-a impiedicat sa ofere mai multe detalii despre constructia proprizisa. de altfel, ridicarea bisericii cu toate peripetiile ofera destul material pt. o carte independenta. Precizez ca terenul  a fost cumparat de Necui Popa. Nu stiu daca era curtea d-lui Vasile. Daca era , ceea ce nu stiu, ar fi interesant…… Precizez ca fara achizitionarea terenului nu era posibil sa implici autoritatile statului roman, Consiliul Mondial Roman, Consiliul Romano American si in general celelalte persoane.

Avocat  dr .  Mihai  Nicolae

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: