Puntea dintre românii din țară și cei din afara ei este construită din dragostea pentru România, pentru limba pe care o vorbim, pentru tradițiile pe care le împărtășim. Este ca o punte indestructibilă, asta dacă o întreții. O legătură care trece peste timp și peste hotare de orice fel. Această punte trebuie să fie punctul de la care pornim.
Dar această punte trebuie sprijinită și întreținută întocmai ca o floare, pe care dacă o îngrijești frecvent te vei bucura de floarea și parfumul ei la timpul potrivit.
„Floarea și parfumul culturii române” din Timoc este un obiectiv important, pentru care merită să lupți cu guvernul sârb care sprijină destructurarea etnicilor români folosindu-se de așa zisa limbă vlahă (o română arhaică). În contextul acesta, sprijinirea apariției bibliotecilor de carte românească în regiunea Timoc din Serbia este mai mult decât o simplă inițiativă, este o șansă istorică pentru românii timoceni desnaționalizați de secole și privați de cele mai elementare drepturi. În acest sens o delegație a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE-DPRRP), s-a deplasat în perioada 14-17 aprilie în Republica Serbia, la Zajecar, Vârșeț și Belgrad. Cu această ocazie, reprezentanții Departamentului au donat un lot de carte românească în vederea dotării bibliotecilor și școlilor din regiunile cu o minoritate românească semnificativă.
Donația se înscrie în seria de activități MAE-DPRRP prin care se urmărește păstrarea și afirmarea identității culturale și lingvistice.
„Completarea fondului de carte în limba română a fost relevată și cu ocazia întâlnirilor pe care le-am avut cu reprezentanții comunităților românești, în cadrul vizitei pe care am făcut-o în Serbia. Este esențial să punem la dispoziția tinerelor generații de etnici români din aceste comunități cât mai multe instrumente prin care apartenența lor la filonul identitar românesc să se consolideze.” a precizat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.
Au fost donate peste 2000 de manuale de limba română, cărți pentru copii și albume, precum și 200 de CD-uri și DVD-uri. Acestea au fost oferite Consulatelor generale de la Zajecar și Vârșeț și Ambasadei României la Belgrad. Ulterior, misiunile diplomatice le vor distribui comunităților de români, asociațiilor și școlilor românești.
Autor Dorian Theodor / România Breaking News
Sursa: Comunicat-dprp.gov.ro prin romaniabreakingnews.ro