ROMÂNIA BREAKING NEWS

Guvernul României, ridică sechestrul asupra LukOil. Între timp Rusia reduce livrările de gaze către România

Ce fac Procurorii?  Au ridicat sechestrul de pe bunurile Lukoil într-o noapte, după declarațiile premierului Victor Ponta, deși primul termen în instanță era peste trei zile. 

Procurorii au avut nevoie de o singură noapte de audieri pentru a ridica sechestrul pe conturile bancare și stocurile de petrol ale rafinăriei Petrotel-Lukoil, deși primul termen de judecată a contestației formulate de compania rusă era 9 octombrie. Măsura a fost luată după o declarație a premierului Victor Ponta, care a descris impactul închiderii rafinăriei asupra angajaților și companiilor române partenere.

Reprezentanții Petrotel-Lukoil au anunțat luni seară că au contestat măsura sechestrului la Tribunalul Prahova. Contactați de ZF ieri seară, aceștia nu au putut preciza data la care instanța va judeca solicitarea.

Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, primul termen era 9 octombrie, însă dosarul a rămas fără obiect în condițiile în care măsura a fost ridicată de procurorii care au instituit-o.

„În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe langă Curtea de Apel, Ploiești, audieri desfășurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale societății) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare Rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a Instalațiilor tehnologice”, au anunțat reprezentanții rafinăriei.

Cronologia evenimentelor

2 octombrie 2014

În jurul orei 10:00 Procurorii, însoțiți de polițiști și agenți ai Direcției Vămilor, descind la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploiești, unde își au sediul și alte firme din grupul rus, printre care compania care gestionează investițiile din producția de energie, distribuitorul de lubrifianți auto și agenția de securitate și pază. Ancheta a vizat companiile Petrotel-Lukoil (436 angajați), Lukoil Energy & Gas (135 angajați), Lukoil Lubricants East Europe (83 angajați), Agenția Lukom-A-România (395 angajați) și TP LOG Services (117 angajați). Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, care ar fi dus la un prejudiciu de 230 milioane de euro pentru bugetul de stat.

ora 16:00 Procurorii au plecat după șase ore de percheziții și audieri, încărcați cu documente. Nici un angajat al companiei nu a fost reținut.

3 octombrie 2014:

ora 14:15 Reprezentanții Petrotel-Lukoil precizează că niciun angajat al firmelor din grupul Lukoil nu a fost învinuit, iar procesul de producție al rafinăriei se desfășoară normal.

Pe de altă parte, în presă apar informații neconfirmate oficial că rafinăria începe procesul de oprire a producției, care ar dura 24 de ore.

6 octombrie 2014:

08:46 Compania de stat Oil Terminal anunță că a primit în aceeași zi din partea procurorilor o ordonanță prin care se dispune sechestrul asigurator asupra stocurilor de petrol și produse finite din depozitele proprii destinate rafinăriei Petrotel-Lukoil, în concurența sumei de 230 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta declară că procurorul este suveran și independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluție legală care să permită sancționarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, dar și continuarea normală a activității și plata salariilor către angajați. Premierul amintește că grupul Lukoil are 3.500 de angajați în România și relații comerciale cu alte companii, precum Oltchim, Oil Terminal și Conpet. Exclusiv pe platforma de rafinare, care de altfel face obiectul acestei anchete, lucreaza numai 1.198 de oameni, potrivit datelor pe 2013 de la Ministerul Finanțelor. Rafinăria Petrotel-Lukoil mai are acum 468 de angajați. Firma de securitate are 395 de oameni.

17:30 Reprezentanții rafinăriei anunță că unitatea și-a încetat activitatea de producție ca urmare a sechestrului, „iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa soluționarea contestației depuse în instanță.” Comunicatul companiei nu menționează data exactă la care s-a oprit producția, iar oficialii Petrotel nu pot preciza primul termen de judecată a contestației.

Nu există nicio informare oficială privind blocarea conturilor rafinăriei sau a altor firme din grupul Lukoil.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești menține tăcerea, iar la solicitarea ZF purtătorul de cuvânt al Parchetului a declarat că „accesul presei la informațiile din acest dosar a fost restricționat” din ordinul procurorului de caz.

7 octombrie 2014:

08:40 Petrotel-Lukoil anunță că sechestrul impus pe 2-3 octombrie pe conturile bancare și stocurile de produse ale companiei a fost ridicat în urma unor audieri care s-au desfășurat cu o zi înainte, iar rafinăria se pregătește de repornirea producției.

Este prima mențiune a blocării conturilor rafinăriei. De asemenea, există și o neconcordanță de date: Oil Terminal susținea că sechestrul a fost impus pe 6 octombrie, în timp ce Petrotel susține că măsura a fost luată imediat după perchezițiile de săptămâna trecută.

Ce face Rusia?   …A redus din nou livrările de gaze către România

Livrările de gaze rusești către România au scăzut miercuri cu 18% față de cantitățile normale, a declarat ministrul delegat pentru Energie de la București, Răzvan Nicolaescu.

„Reducerea anunțată astăzi (miercuri — n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% în raport cu cantitățile nominalizate pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Cantitățile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi. Nu e niciun motiv de îngrijorare”, a spus Nicolescu pentru Agerpres.

La începutul acestei luni, ministrul s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat și reprezentanți ai Transgaz.

Ambasadorul Rusiei la București nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze rusești către România, a anunțat Departamentul pentru Energie.

„Reamintim că au existat în ultima perioadă mai multe intenții anunțate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrărilor de gaze naturale către România. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singură astfel de intenție s-a și materializat într-o reducere efectivă a livrărilor. În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situația nu va continua în același registru”, se arată în comunicat.

O zi mai târziu, rușii au întrerupt din nou livrările, cu 13%.

Departamentul pentru Energie a susținut în repetate rânduri că populația României nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri, chiar dacă rușii sistează total livrările până la primăvară.

Producția națională a României ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, în condițiile în care consumul este de circa 16 milioane de metri cubi pe zi.

Surse: independent.md ,  zf.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.