ROMÂNIA BREAKING NEWS

Gruparea rebelă „Statul Islamic” vrea să ocupe regiuni din Asia, Africa și Europa, inclusiv România!

De parcă nu erau suficiente amenințările rusești din vecinătatea României, acum ceva mai departe, apar noi viziuni „imperialiste”, de data asta de sorginte fundamentalist islamică care ne includ și pe noi românii.

Statul Islamic în Irak și Levant, organizația sunnită care a cucerit mai multe orașe din nordul și vestul Irakului, și-a schimbat numele în „Statul Islamic”, iar conducătorii ei au proclamat drept califat teritoriile pe care le controlează. 

Este vorba de regiunea cuprinsă între provincia Diala din Irak și Halab, din Siria, unde insurgenții dețin controlul asupra mai multor orașe.

În aceste zone este un război în toată regula (în nord-estul Irakului). Insurgenții islamiști și trupele irakiene duc lupte grele în apropierea orașului Tikrit, locul de naștere al fostului dictator Saddam Hussein. Rebelii au declarat înființarea unui califat și și-au anunțat planurile pentru viitorul apropiat: ocuparea unor regiuni din Asia, Africa și Europa, inclusiv teritoriul României.

Prin urmare, liderul organizației, Abu al-Bagdadi, a fost declarat calif și, implicit, lider al musulmanilor. Este pentru prima oară de la căderea Imperiului Otoman, în 1923, când cineva este proclamat calif, adică succesor al profetului Mahomed.

În paralel cu ofensiva armată din nordul-estul Irakului, rebelii suniți, asociați cu organizația Al-Qaida, au schimbat numele grupării lor, cunoscută până acum drept Statul Islamic în Irak și Levant. De acum, se va numi simplu Statul Islamic, iar conducătorii lui au proclamat drept califat teritoriile pe care le controlează.

Mai mult, liderii islamiști și-au exprimat intențiile de a-și extinde califatul spre Europa Centrală și de Est, inclusiv pe întreg teritoriul României și peninsula Crimeea, dar și în Spania și Portugalia, jumătate din Africa, Orientul Mijlociu și părți întinse din Asia, printre care și India.

În pofida superiorității numerice și a dotării militare, trupele irakiene nu au reușit să recupereze orașul Tikrit, ocupat de radicalii islamiști. Pe de altă parte, forțele armate și ale poliției irakiene au întărit sistemul de apărare al Bagdadului, pentru a opri un eventual atac lansat de către rebelii suniți.

„Teroriștii încearcă să controleze podul pentru a intra în Bagdad. Astfel, acest pod este considerat unul dintre punctele cheie care duc spre centura Bagdadului”, a spus un comandant al forțelor de poliție irakiene.

Guvernul irakian a solicitat ajutor internațional împotriva organizației teroriste și a acuzat Arabia Saudită că i-a sprijinit pe militanții islamiști care luptă în Irak și Siria.

Sursa: Reuters.com, Mediafax.ro, digi.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.