Premierul Sorin Grindeanu a anunţat sâmbătă, că mâine, într-o şedinţă de urgenţă a Guvernului, va abroga sau proroga (amâna) Ordonanţa de Urgenţă 13, care modifică Codul Penal. El a motivat decizia spunând că „nu vreau să dezbinăm România.
România nu poate fi ruptă în două. România, în acest moment, prin ce se întâmplă, pare ruptă în două, dar e ultima mea dorinţă să se ajungă la aşa ceva”. Grindeanu nu a făcut nici o referire la o posibilă demisie, spunând doar că ministrul Justiţiei „îşi asumă consecinţele”. Premierul a anunţat această decizie după cinci zile de manifestaţii mamut, cele mai mari din România din anii 90 şi până acum.
Iată declaraţia esenţială a lui Grindeanu, în care a lăsat portiţă deschisă pentru prorogare, adică amânarea intrării în vigoare: „Mâine vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei Ordonanţe de Urgenţă. Folosesc termenul <<abrogare>> pentru că este termenul folosit de Administraţia Prezidenţială când mi-a cerut să o abrogăm. Vom găsi calea legală, abrogare, prorogare, ca să nu intre în vigoare acea OUG”.
Grindeanu a mai spus că ministrul Justiţiei „îşi asumă consecinţele” pentru situaţia creată, fără a explica însă dacă acest lucru înseamnă demisia sau remanierea lui Florin Iordache.
Grindeanu a folosit termenul „abrogare”, motivând că el a fost utilizat de Administraţia Prezidenţială când i-a cerut acest lucru, adăugând ulterior că va fi găsită formula corectă pentru ca prevederile să nu intre în vigoare – „abrogare sau prorogare”.
Premierul Grindeanu a mai spus că, pentru a pune în acord decizia Curţii Constituţionale privind definirea abuzului în serviciu, va demara consultări cu partidele de Opoziţie, în urma cărora Guvernul va realiza un proiect de lege ce va fi trimis în Parlament.
Gabriel Negru