ROMÂNIA BREAKING NEWS

Grigori Karasin, vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse vine la Chișinău. Retragerea trupelor ruse din R. Moldova considerate o „provocare”

Grigori Karasin, vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse vine la Chișinău. Retragerea trupelor ruse din R. Moldova considerate o „provocare”

Grigori Karasin, vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, se va afla în perioada 13-15 martie, în Republica Moldova pentru o vizită oficială în cadrul căreia vor avea loc consultări interministeriale.

Acest lucru a fost confirmat pentru Deschide.MD de către Consilierul pentru comunicare publică al viceprim-ministrului al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ana Samson.

Vizita lui Karasin la Chișinău este una planificată și se referă la consultările interministeriale între MAE al Federației Ruse și MAEIE al Republicii Moldova ce se desfășoară cu regularitate.

Ultima întrevedere de acest tip a avut loc la Moscova în luna noiembrie 2016 unde delegația moldovenească a fost condusă de către vice-ministrul al MAEIE Lilian Darii, iar cea rusă de către Grigori Karasin.

Ei au salutat reluarea recentă, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2” şi au reiterat interesul comun în asigurarea unei dinamici pozitive în promovarea acestui proces, inclusiv în cadrul dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol şi a grupurilor de lucru pentru realizarea măsurilor de întărire a încrederii.

Vice-ministrul Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi oportunitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

De fapt, Lilian Darii s-a referit în special la ideea privind organizarea unui „coridor verde” pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Karasin a numit această idee „provocatoare” Potrivit acestuia, trupele ruse se află în Transnistria „în baza unor acorduri internaționale” și vor continua să se afle acolo „atât timp cât va fi necesar pentru menținerea liniștii”.

„Aceasta este o provocare. Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii” – 

Grigori Karasin

Scopul întâlnirii cu Karasin va fi instituirea controlului comun la frontieră de către Ucraina și Republica Moldova, pentru a fi ocolite punctele de control al Transnistriei, respectiv punctele de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoe, Giurgiulești-Reni și Unguri-Bronița, care este acum în faza de proiect.

Raisa Țurcan / Chișinău / RBN Press – 09.03.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: