ROMÂNIA BREAKING NEWS

Grandioasa paradă militară de 1 Decembrie 2013 cu ocazia aniversării a 95 de ani de la formarea României Mari, la care vor participa în premieră la defilare alături de Unități ale Armatei Române și Unități ale armatelor SUA, Franței și Poloniei.

Anul 1859 este anul constituirii României moderne și totodată anul în care s-a semnat certificatul de naștere al Armatei Române. În noiembrie 1859 prin Înalt Ordin al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se înființează Secția a II-a Informații a Marelui Cartier General – predecesoarea actualei Direcții de Informații Militare. Dar abia la I Decembrie 1918 are loc constituirea definitivă a României Mari. Anul acesta se împlinesc 95 de ani de la istoricul eveniment.

La parada militară din București din acest an vor defila pe sub Arcul de Triumf alături de unitățile Armatei Române și unități ale armatelor SUA, Franței și Poloniei.

parada_1_dec

SUA este actualul partener strategic al României iar Franța este sora mai mare de gintă latină care a sprijinit activ formarea României Mari atât în perioada 1859-1918 cât și la Congresele de Pace de la Paris și Versailles din 1919-1920 dar și un susținător puternic al aderării la NATO a României din anul 1998 pentu primul val de aderare. Polonia este vechiul vecin de frontiera al României Mari din perioada 1918-1940 și singurul vecin cu care România nu a avut litigii teritoriale sau alt gen de conflicte și cu care a întreținut relații de prietenie chiar în momentul de grea încercare a poporului Polonez când a fost ocupată de armata germană și sovietică, elita poloneză dar și oamenii simplii găsind refugiu și adăpost în România, la fel și tezaurul Polonez care a fost dat spre pastrare României pentru a fi salvat.

În perioada 6-7 noiembrie 2013 Armata Română a desfășurat manevre navale și aeriene pe Marea Neargă concomitent cu manevrele NATO derulate în Polonia și Statele Baltice din perioada 2-9 noiembrie 2013.

În ciuda dificultăților de tot felul generate de subfinanțarea cronică Armata Română a reușit să rămână la standarde decente atât ca nivel de înarmare cât și ca nivel de pregătire a celor 90.000 de militari activi pe timp de pace. Spe comparție Ungaria menține sub arme pe timp de pace un efectiv de 25 de mii de militari și cu o înzestrare tehnică modestă. Polonia cu 38 de milioane de locuitori are efective militare pe timp de pace cifrate la 100 de mii de oameni.

Ucraina cu o pulație de aproximativ 50 milioane de locuitori are o armată de 200 de mii de militari activi iar înzestrarea lasă mult de dorit.

Începând cu 2014 o dată cu mărirea bugetului Armatei Române, Ministerul Apărării Naționale va demara un program amplu și de durată privind modernizarea și înzestrarea armatei cu tehnică nouă și modernă. Astfel va continua înzestrarea trupelor terestre cu blindatele elvețiene Piranha Mowag, românești Saur  II și cu tancuri fabricate în România sub licență germană. Marina Militară va repara și va repune în funcțiune Nava-Școala Bricul Mircea – Nava Simbol a Marinei Militare. Totodată va fi reprat și repus în funcțiune submarinul „Delfinul”, care va începe să patruleze pe Marea Neagra.

 

Aviația Militară va primi 12 avioane F16 precum și un număr de avioane I.A.R. 99 și Elicoptere I.A.R.  Puma-Socat. În acest scop va fi reamenajat și reconstruit Aeoportul Militar de la Fetești în care NATO va investi zeci de milioane de dolari.

Totodată vor intra în înzestrarea Armatei Române noi modele de rachete sol-aer, sol-sol, aer-sol și aer-aer. Din 2015 va deveni operativ și scutul Anti-Rachetă de la Deveselu prin finanțare NATO.

În prezent Armata Română are unități operative în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Kosovo și Mali.

 

Dumnezeu să apere România, Națiunea Română și Armata Română.

 

Dacian Dumitrescu

*Acest articol poate fi preluat de presa română de pretutindeni .

armata romana forte terestre si aeriene (8)

armata romana forte terestre si aeriene (9)

armata romana forte terestre si aeriene (14)

armata romana forte terestre si aeriene (13)

armata romana forte terestre si aeriene (12)

armata romana forte terestre si aeriene (11)

armata romana forte terestre si aeriene (3)

armata romana forte terestre si aeriene (4)

armata romana forte terestre si aeriene (2)

armata romana forte terestre si aeriene (24)

armata romana forte terestre si aeriene (23)

armata romana forte terestre si aeriene (34)

armata romana forte terestre si aeriene (33)

armata romana forte terestre si aeriene (32)

armata romana forte terestre si aeriene (27)

armata romana forte terestre si aeriene (19)

armata romana forte terestre si aeriene (1)

armata romana forte terestre si aeriene (17)

armata romana forte terestre si aeriene (22)

armata romana forte terestre si aeriene (21)

armata romana forte terestre si aeriene (20)

armata romana forte terestre si aeriene (35)

ZIUA PORTILOR DESCHISE - PORT CONSTANTA

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

13 Comments

 • ionutd spune:

  ziceti ca armata romana e la nivel decent ca inarmare si nivel de pregatire? iar vecinii se prezinta modest? despre ei nu stiu, dar noi suntem praf; la ambele capitole. si ziceti ca va continua dotarea cu piranha? pai stiti ca nu au funtionat in afganistan? si stiti ca sunt facute din bucati nu foarte compatibile? si F-16? ce arunca altii noi luam si modernizam cu alti bani, ca MIGurile si apoi pica cu tot cu piloti?

 • Mare Mirare spune:

  Cu armata, mai ales cu pozele prezentate mai sus e totul ok dar unde sunt politistii nostri care au omorat doi albanezi la demonstratiile din Prishtina, Kosovo, in urma cu cativa ani, fapt consemnat si de Libertatea. De ce au fost decorati de presedintele nostru?

  • oct spune:

   daca nu ma insel, jandarmii respectivi au utilizat gloante de cauciuc. nu era treaba lor daca gloantele erau expirate si prezentau risc de vatamare corporala grava. aici e problema celor de la inzestrare. si nu, ceea ce se vede mai sus nu e ok deloc, e tehnica depasita demult, uzata si insuficienta pentru un stat de dimensiunile Romaniei.

 • Resboiu spune:

  Va recomand sa retrageti de pe site fotografiile care nu va apartin si le-ati marcat cu watermark propriu. Pana nu incepe sa devina obisnuinta sa faceti asta cu pozele altora.

 • Redactia Romanian Breaking News Press spune:

  asa ceva este imposibil. 1) va rog sa fiti mai explicit. 2) Aici pe rbnpress nimic nu apartine cuiva anume sau in mod explicit pentru a face caz de proprietate dupa care sa traga foloase in vreun fel. Activitatea celor ce pun umarul la rbnpress este benevola si voluntara pentru folusul tuturor. Sunt zeci de articole si imagini trimise pe email de zeci de persoane care ne propun diverse subiecte desosebite. In aceasta situatie se intampla frecvent ca autorul unui text sau al unei imagini sa nu fie stiut. Cand este gasit dupa o minima cercetare ( asta in caz ca editorul de serviciu are si timpul si vointa necesara pentru a cauta si a face cercetarea in cauza, lucru rar, deoarece timpul acorodat editarii este foarte scurt dat fiind faptul ca persoanele implicate traiesc de pe urma altor activitati decat celor pe care le presteaza pentru proiectul rbnpress) acesta este citat. Cand nu, am fost sesizati ca o anume fotografie este facuta de cineva anume si sa citam sursa… lucru pe care l-am facut si il facem cu mare deschidere si placere ca in atatea cazuri. DAR DACA CUMVA CREDETI CA O SA DAM CU BANUL SAU VOM FACE UZ DE NU STIU CE ALTE METODE PENTRU A IDENTIFICA O IMAGINE DE CINE SAU CUM E FACUTA VA INSELATI ! ESTE FOARTE SIMPLU: „CITATI VA ROG SURSA FOTOGRAFIEI / AUTORUL/ sau SURSA TEXTULUI/ …etc SAU IMAGINEA A DOUA, …A SAPTEA, … A eNa…” …si se rezolva ! 3) Imaginile in cauza au fost trimise special cu text si simbolul rbnpress (o cocarda tricolora a armatei, care rasare asemeni soarelui)…in cinstea Evenimentului si a Armatei care va defila. Evident asta a fost ideia unui alt voluntar care a si purces din proprie initiativa la aceste proces dup care le-a trimis … i s-a multumit si cu asta am pus punct ! 4) Deci !! ! o fi vorba de imaginea a 2-a …. a 4-a, a 6-a ???? Sau de nici una ??? Sau care????? Cu Stima totusi, de serviciu Ed. Gabriel Negru

 • Resboiu spune:

  Ba da, este posibil. Cum sa nu fie imposibil sa inlocuiti pozele pe care le-ati marcat cu watermark propriu si nu va apartin?

  „DAR DACA CUMVA CREDETI CA O SA DAM CU BANUL SAU VOM FACE UZ DE NU STIU CE ALTE METODE PENTRU A IDENTIFICA O IMAGINE DE CINE SAU CUM E FACUTA VA INSELATI !”

  Credeam ca mi se va raspunde in limitele bunului simt, dar n-a fost sa fie asa. Ridicatul tonului spune multe despre dumneavoastra, la fel si cautatul de eschivari fata de normalitate.

  Aplicarea watermarkului propriu – in cazul de fata al site-ului – peste materiale fotografice care nu va apartin nu este scuzat prin precizarea sursei – degeaba mai scriem sub un tablou numele autorului daca pe el aplicam semnatura noastra.

  Nu cred ca trebuie sa mi se vorbeasca de sus pentru faptul ca v-am atras atentia asupra acestui aspect.

  Iar indignarile cu n semne de intrebare si tonul ridicat, pastrati-le pentru cei care va permit aceasta atitudine.

  La fel si artificiul ala „Cu stima totusi”.

  Iulian Iamandi.

  P.S.: – Ca sa evit o cantitate de apa de ploaie sub forma de raspuns, v-o spun direct: cand veti participa la evenimente si veti realiza propriile fotografii veti fi indreptatiti sa aplicati watermark pe ele.

  • Redactia Romanian Breaking News Press spune:

   Buna dimineata! Sunt Dorian Theodor, unul din editorii principali ai rbnpress.Eu sunt cel care am aplicat sigla rbnpress pe imaginile primite de la sursa. Sursa in cauza stiu ca este fotograf si a participat frecvent la aplicatiile si exercitiile facute de unitatile ale armatei romane. Trebuie sa recunosc ca de data aceasta nu am primit si specificatia ca sunt ale lui, insa la fel de adevarat este ca am primit reclamatii de la aceasta sursa ca au aparut preluari de imagini de la rbnpress pe alte site-uri si nu sunt precizate sursa. Din acest motiv de data asta am avut ideia de a aplicat sigla. Dat fiind faptul ca va cunosc activitatea cred totusi ca un adevar este la mijloc si ca unele dintre imagini va apartin. Daca este asa si probabil ca asa este, eu ma angajez sa fac corectura necesara. dar un minim ajutor este totusi esential pentru ca este problema timpului. Voi incerca sa va contactez pe email. pentru a rezolva problema. In ceea ce priveste reactia colegului meu va cer scuze cu mentiunea ca eu unul il inteleg perfect, (asta mai lipseste sa il pun sa faca si munca de cercetare) 🙂

 • cucu spune:

  sa va fie rusine ca nu spuneti si nu faceti nimic la Alba Iulia incepand de la ziarist pana la govern….incet incet vreti sa stergeti istoria dar nu puteti miticiilor

 • Daniel spune:

  Observ cateva fotografii preluate de pe ”Resboiu”!

 • Adrian P spune:

  Ce cauta armatele straine la sarbatoarea noastra nationala? Sa se duca sa defileze in tara lor. Sau vor sa ne obisnuim cu ele aici la noi in Romania?

 • Pavel Codrescu spune:

  MAI FRATILOR DA SUNTETI NISTE FIGURI MARI DE TOT CU TOTI !!!!!! ATI DAT IAMA PE COMENTARII SA RECLAMATI IMAGINI CA SUNT DE ACOLO CA SUNT DE DINCOLO, SUNT ALE MALE BA SUNT ALE ALORA, BA AM OBSERVAT CA E DIN CUTARE LOC. MA DA NU SPUNETI NICI UNUL – CLAR -CONCRET-ELEGANT-DE BUN SIMT – IMAGINEA AIA E A MEA-””PUNETI VA ROG SURSA FOTO”” … SI BRAVO ARMATA ROMANA, BRAVO ROMANIA, CINSTE ARMATEI SI SOLDATILOR CE O SERVESC ” BRAVO DOMNULE DACIAN PENTRU ARTICOL” BRAVO RBN PRESS PENTRU CE FACE BRAVO SI RESBOIU”, ”TRAIASCA ROMANIA” – DA ASA NU !!!! CAUTAM IN SCHIM BALACAREALA TIPICA DE OAMENI EGOISTI SI ORGOLIOSI, FRUSTRATI DE DIVERSE …. RUSINE SA VA FIE LA TOTI !!!

  SI IN FINAL – TRAIASCA ARMATA ROMANA SI NEAMUL ROMANESC IN VECII VECILOR !!!!

 • Andrei spune:

  Avem bani de parade grandioase cand jumate din camioanele armatei nici macar nu pornesc, ce sa mai zic ca fotografiile de la sfarsit cu ‘Delfinul’ sunt de-a dreptul insultatoare…

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: