„Propaganda sovietică ne-a convins cu prisosință că armata română a semănat teroare. Nimeni însă nu pomenește de acest caz unic al orașului Odessa, unde locuitorii au trăit trei ani de război mai interesant decât mulți ani de pace.” Iurie Colesnic – Istoric
Gherman Pântea și administrația românească a orașului Odesa Evocare și Dezbatere, la Clubul Șăranului Român
Gherman Pântea, primarul român al Odesei, s-a aflat în fiecare moment în epicentrul istoriei în desfașurare: ca reprezentant al Comitetului ostășesc de pe Frontul Român (1917), membru în Sfatul Țării (1917), oficial în Ministerul de razboi al primului guvern al Basarabiei autonome (1918), primar al Chișinaului (1923, 1927-1928, 1932), delegat al guvernului român la tratativele româno-sovietice de la Viena în problema Basarabiei (1924). Mareșalul Ion Antonescu il solicită, în 1941, să accepte funcția de primar al Odesei. Toată activitatea sa politică merită o apreciere obiectivă, neviciată de idei preconcepute. Un lucru vorbește de la sine, în plin razboi, cu toate privațiunile și pericolele acțiunilor militare, Opera din Odesa a avut spectacole seară de seară. Toate acestea, nu l-au ferit de prigoana și închisorile comuniste nici de o nedreaptă uitare. De aceea, am apreciat că activitatea sa de-o viață, trebuie cunoscută și examinată documentat, sine ira et studio, lucid.
Vă invităm să urmăriți înregistrarea dezbaterii de la Clubul Țăranului Român, care a avut loc pe data de 12 februarie 2015, să urmăriți amintirile doamnei Mioara Pântea, nora sa, cât și expunerea istoricului Ion Constantin, biograful lui Gherman Pântea, alături de contribuțiile domnilor Marian Voicu (TVR, Transmedia) și Dorian Theodor (România Breaking News), jurnaliști, care vor aborda rolul său în ultimul război mondial, cât și posteritatea deciziilor sale politice.
În cadrul evenimentului au fost prezentate proiecții de filme despre Odesa acelor ani de război, „Odesa în Flăcări”, o coproducție italo-română și jurnale cinematografice italiene, române, engleze și rusești despre asediul orașului Odesa și renașterea din timpul ocupației românești. Vă invităm să vizionați materialele video.
Vizionare plăcută!
Video: Mor oamenii mor …memento la începutul dezbaterii „Gherman Pantea și Odesa”
(Memento la începutul conferinței ”Gherman Pântea și administrația orașului Odesa” (1941-1944) Evocare și dezbatere, oferit de Organizatori: Asociția Culturală Pro Basarabia și Bucovina, în parteneriat cu Institutul Frații Golescu. Versuri: „Mor oamenii, mor”, volumul de poezii „Lacome Poveri”, autor Florin Bratu. Chitară-voce: Octavian Mândruță, recită: Dorian Theodor)
Video: Dezbaterea „Gherman Pântea și Administrația Românească a orașului Odesa
(București / Clubul Țăranului Român /12 februarie 2015)
Video:Grup de documentare și jurnale de cinema, italiene, române, engleze și rusești, din perioada 1941-1944, despre orașul Odesa, înainte și în timpul ocupației românești.
Video: „Odesa în flăcări”
[…] Redacția România Breaking News menționează că unul dintre marii primari ai Odesei, care a realizat minuni economice și administrative, chiar în timp de război, a fost primarul român Gherman Pântea și administrația sa românească, care au reușit în condiții vitrege să dea un avânt și o înflorire nemaintâlnită pe timpul sovietic dinainte și după administrația românească a orașului și regiunii Odesa, vezi articolelele: (1) Gherman Pântea, primarul Odesei (1941-1944) de Ioan Ispas; (2) Socialistul menșevic, Evgheni Tverskoi, care a locuit în Odesa în anii 1941-1944, descrie perioada administrației românești a Odesei ca fiind una de „îndestulare și înflorire a culturii” ; (3) Video: Gherman Pântea și administrația orașului Odesa. Evocare și dezbatere. […]