ROMÂNIA BREAKING NEWS

Gest inadecvat și inamical al Ungariei la adresa României: retrage sprijinul pentru aderarea la OECD! Reacția MAE român

Gest inadecvat și inamical al Ungariei la adresa României: retrage sprijinul pentru aderarea la OECD! Reacția MAE român

Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), unul dintre principalele obiective de politica externa ale Bucurestiului. Guvernul maghiar arata intr-un comunicat ca a luat decizia dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata. MAE roman a reactionat la scurt timp, spunand ca „regreta” transformarea temei Liceului Catolic intr-un „subiect de campanie electorala in Ungaria”. In ce priveste anuntul Ungariei ca isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la UE, Ministerul de Externe califica decizia drept „complet inadecvata, inamicala si contraproductiva”.

Ministerul de Externe, despre decizia Ungariei de a-si retrage sprijinul pentru aderarea Romaniei la OECD: Inadecvata, inamicala si contraproductiva

Ministerul roman de Externe a calificat drept „inadecvata, inamicala si contraproductiva” decizia Ungariei de a-si retrage sprijinul pentru aderarea Romaniei la OECD si acuza o autoritatile de la Budapesta ca au transformat subiectului Liceului Teologic din Targu Mures intr-unul de campanie electorala.

MAE roman atrage insa atentia ca „orice institutie de invatamant din Romania trebuie sa respecte fara exceptie legea romana, aceasta nefiind aplicata discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de alta natura”.

„Autoritatile romane regreta transformarea acestui subiect, care nu afecteaza in nici un fel asigurarea dreptului la educatie pentru minoritatea maghiara din Romania sau pentru persoanele de confesiune romano-catolica din Romania,  in subiect de campanie electorala in Ungaria si sacrificarea, in numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un invatamant de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arata in comunicatul MAE.

Diplomatia romana subliniaza ca „orice incercare de prezentare a situatiei de la Liceul Romano-Catolic din Targu-Mures drept o nerespectare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale este contrara realitatii”.

MAE mai arata ca reactia Ungariei „contravine mesajelor de deschidere si cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale si isi exprima speranta in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua state in spiritul unei relatii de parteneriat strategic real si pe baza respectului reciproc”.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: