ROMÂNIA BREAKING NEWS

Găgăuzia! Care va fi direcția de dezvoltare a autonomiei după alegeri?

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a lansat ieri o pagină web dedicată alegerii Guvernatorului Găgăuziei care va avea loc pe 22 martie 2015. Pagina web – www.alegeri.md – oferă cea mai amplă informație despre alegerile bașcanului Găguziei, precum și despre scrutinele electorale anterioare.

Informația este disponibilă în trei limbi: română, rusă și engleză. Istoricul alegerilor din Găgăuzia „Pe site puteți găsi toată istoria alegerilor bașcanului cu rezultatele detaliate începând cu 1995 și până în prezent. Site-ul mai oferă informație și despre toți concurenții electorali. Este plasată lista tuturor concurenților, inclusiv a celor care s-au retras din competiție.

Pentru fiecare candidat la funcția de bașcan a fost elaborată câte o pagină separată în care găsiți declarația de avere, datele biografice, sloganul electoral, spoturile pe care le folosește pentru promovare”, a specificat coordonatoarea de programe din cadrul ADEPT, Polina Panainte.

Pe site, la fel, sunt prezentate toate declarațiile pe care le face candidatul, cât și comunicatele de presă pe care le lansează. Unele informații sunt acumulate direct de la candidați. „Candidații sunt la curent cu monitorizarea. ADEPT monitorizează și site-ul CEC din Găgăuzia, dar și publicațiile pe care le lansează. De asemenea, vor fi publicate mai multe analize despre principalele aspecte ale campaniei electorale”, a explicat directorul executiv ADEPT, Igor Boțan. Igor Boțan comentează alegerile pentru funcția de bașcan:

Nu toți sunt receptivi

„Doar jumătate dintre candidații electorali și-au publicat și au elaborat programele electorale. De exemplu, dl Dodoglo preferă să vorbească tet-a-tet cu oamenii și să acumuleze în comunicarea sa o colecție de doleanțe ale alegătorilor pe care ulterior le va insera în program. Dacă citim conținutul lor ne putem da seama ce promisiuni le fac”.

Numărul mare de candidați este ceva neobișnuit

La alegerile din 2010 au fost doar trei candidați, la cele din 2015 sunt tocmai 11. O explicație ar fi că în luna decembrie au fost operate modificări în legislația electorală a Găgăuziei și a fost diminuat dramatic numărul de semnături necesare candidatului pentru înregistrare.

Chiar pretendenții la această funcție au spus că s-a făcut în mod special acest lucru pentru a înregistra cât mai mulți candidați ca să disperseze votul alegătorului și să se asigure că va fi turul doi de scrutin. Din fericire, în această campanie nu sunt scandaluri politice. Își mai trimit ei săgeți și-și pun pioneze pe scaune, inclusiv între candidații de la Comrat, dar e liniște.

Dedicați Rusiei

În Găgăuzia, atașamentul candidaților față de Rusia a devenit ceva tradițional la alegeri, e o adevărată competiție. Promisunile electorale se încadrează în cadrul acestei competenții – dacă vor reuși sau nu să implementeze ce promit. În campania electorală se promite că se va schimba statul Găgăuziei – ca să devină subiect al unei federații moldovenești. Atitudinea trebuie să fie una înțelegătoare pentru că ceea ce se promite și ceea ce se întâmplă sunt realități paralele și, ulterior, pornim de la experiența pe care o avem.

Favoriții scrutinului din acest an  sunt cei care s-au manifestat acum patru ani de zile și care au trecut prin niște competiții electorale. E vorba de dl Dodoglo, care a participat și la alegerile din 2006 și 2010, acumulând punctaje destul de bune. De asemena, Irina Vlah, care, la fel, este bine cunoscută pentru alegătorii din Găgăuzia. Sunt și foști demnitari, cum ar fi dl Croitoru.  Probabil, ei sunt cu șansele cele mai mari. Totodată, aceștia sunt și foarte activi în campanie. Evident sunt angajați într-o competiție pentru a convinge alegătorii din autonomie că sunt mai proruși unul decât altul, ceea ce este un lucru tradițional pentru Găgăuzia. Sunt angajați în competiția legată de numărul de vizite la Moscova și asta trebuie privit tradițional.

Irina Vlah, invitat permanent la Moscova

Prioritate la întâlnirile cu înalții demnitari din Rusia are Irina Vlah, deoarece are și un susținător bătător de cărări la Kremlin. În 2010, acest aspect s-a manifestat cu totul deosebit. Atunci candidații se întreceau în întâlnirile cu patriarhul Kiril, acum – cu înalții demnitari ruși. Dl Dodoglo are și el avantajele lui care spune că e bine să avem relații cu Moscova, doar că unele întrebări trebuie decise aici, la Chișinău, iar la Chișinău spune că este deputat și că face parte dintr-o coaliție minoritară. Este interesantă acestă competiție.

Șansele unui candidat proeuropean

Nu le-aș minimaliza, deoarece în luna august m-am întâlnit cu primarii din Găgăuzia și bașcanul. La un moment, l-am întrebat pe Formuzal de câte resurse financiare s-a bucurat autonomia din partea UE și dacă ele se pot compara cu cele ale Rusiei. Dl bașkan spunea că nu va renunța la suportul financiar din partea UE. Și am ajuns la concluzia că RM trebuie să fie decentă în relații cu partenerii internaționali, să fie capabilă să-și articuleze foarte clar obiectivele și să explice de ce procedează așa sau altfel. Astfel încât toată lumea să se convingă că un actor mic internațional, cum este RM, nu poate decât să navigheze printre stâncile subacvatice pe care le creează marile Puteri, iar ca să avem busolă trebuie să ne ținem de prevederile dreptului internațional și bunelor practice în relațiile internaționale. Noi nu avem alte posibilități decât să fim parteneri credibili pentru cei care ne susțin.

Cursul pe care îl va lua după alegeri Găgăuzia

Nu se va putea dezvolta în afara RM pentru că dimensiunile economiei și potențialului uman al Găguziei sunt parte a potențialului uman și economic al RM. Trebuie și Chișinăul să fie interesat ca aspectul deosebit al găgăuzilor să fie păstrat și dezvoltat , ca să spunem tuturor că, deși suntem o țară mică, avem o populație cu elemente minoritare. RM trebuie să fie interesată ca aceste lucruri specifice să dea un colorit mai bogat țării noastre. Există o multitudine de posibilități pentru ca să folosim factorul găgăuz ca unul pozitiv în plasarea RM în contextul european.

Miturile care trebuie combătute prin fapte

Faptul că există un dispreț al populației din Găguzia față de autoritățle de la Chișinău nu o pot nega. Însă există aceste mituri și atitudine la fel cum există mituri pentru noi, moldovenii, că dacă nu ar fi existat factorul rusesc am fi, probabil, în fruntea națiunilor celor mai dezvoltate. Exact așa, la altă scară, găguzii cred că moldovenii sunt cei care împiedică să fie mai aproape de Rusia, iar ei ar fi mult mai dezvoltați. Sunt mituri care trebuie combătute prin fapte. Partea negativă e că guvernarea de la Chișinău este extrem de coruptă, iar acest adevăr incontestabil face ca guvernații să fie urâți nu doar de găgăuzi, ci și de moldoveni. Diferența este că găgăuzii urăsc guvernarea pentru că nu este de culoarea lor etnică. Asta le face poate viața puțin mai ușoară. Nouă ne este mai trist că ai noștri ne fură și ne subminează viitorul european. Aici sunt aspecte care trebuie discutate.

De asemenea, găgăuzilor le putem recomanda articolul fostului bașcan Tabunșcic despre cum apreciază guvernarea lui Formuzal și vom vedea că o deosebire foarte mare nu există. Asta este starea de spirit din societatea noastră. Toți suntem nemulțumiți, dar la alegeri votăm exact așa cum își doresc cei care ne conduc și ne corup și pe noi.

Sursa: Adevarul Moldova  prin Flux News MD /romaniabreakingnews.ro

Editor: Lena Captari

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: