ROMÂNIA BREAKING NEWS

G8 – до свидания Россия! G8 – LA REVEDERE RUSIA ! Video

În Ucraina, Rusia nu se comportă ca o națiune a secolului 21, membră a G8″- John Kerry

Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, a anunțat, marți, că Rusia a fost exclusă din grupul G8, după cum notează și Huffington Post. Oficialul francez a spus că liderii statelor G8 au cerut suspendarea Rusiei din grup pe fondul tensiunilor din Ucraina și Crimeea.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat duminică Rusia că riscă să-și piardă locul la masa de negocieri a marilor puteri, în cadrul G8, dacă va continua „invazia” în Crimeea, în sudul Ucrainei. Tot duminică, Franța și Marea Britanie au anunțat că suspendă participarea la reuniunile de pregătire a summitului G8, programat pentru luna iunie, la Soci – locul unde s-au desfășurat și Jocurile Olimpice de Iarnă.

O întâlnire anuală

Forumul G8 este alcătuit din primele șapte țări capitaliste industrializate din lume: Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și Japonia, la care se adaugă Rusia. Grupul celor Opt (G8) reprezintă un forum internațional al statelor dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar.

Deși cuprind împreună aproximativ 14% din populația lumii, cele opt superputeri însumează 60% din Produsul Intern Brut (PIB) la nivel mondial și totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume.
De asemenea, patru din cei opt membri ai grupului, adică Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, dețin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.

Potrivit analiștilor, acest forum reprezintă practic o întâlnire anuală a reprezentanților celor mai puternice state ale lumii, unde se discută probleme economice, sociale, tehnologice și militare.

Principalul obiectiv

Unii atât unii dintre analiștii occidentali, cât și dintre cei ruși, consideră că acțiunile recente ale președintelui Putin au izolat Rusia atât pe plan diplomatic, cât și pe plan economic și au pus-o în fața excluderii totale din G8″. „Este vorba despre cea mai gravă crizăa dintre Rusia si Occident de la venirea la putere a lui Putin. Rusia risca acum sa fie total izolata, pe plan politic și economic, mai mult decât dupa ce a invadat Afganistanul”, afirma Aleksei Malacenko de la Centrul Carnegie de la Moscova.

„Toate scenariile sunt de luat în calcul. Principalul obiectiv al lui Putin este să arate că Rusia nu își abandonează poziția. Rezultatul: o criza cu consecințe extrem de periculoase”, aprecia politologul Maria Lipman. Potrivit unei analize AFP din 2013, mișcarea de contestare din iarna 2011-2012, calificarea ONG-urilor drept „agenți straini”, cazurile Pussy Riot și Magnitki au condus la adâncirea unei prăpastii între ruși și occidentali.

Era un G7+1

Federația Rusă este membră cu drepturi depline, începând din 2012, a acestui grup de țări dezvoltate: G8. Rusia a fost invitată, la începutul anilor ’90, ca observator la summiturile G7, un club creat în anii ’70 și având ca principii de bază democrația și economia de piață. În 1995, președintele Boris Elțîn participa pentru prima dată la o parte a deliberărilor summitului canadian de la Halifax.  Cele șapte „mari puteri” nu au criticat deloc primul război declanșat, cu un an inainte, în Cecenia. Era un G7+1.

În anul 1997, la summitul din Denver, în SUA, se năștea G8. Rusia este admisă la toate discuțiile, cu excepția celor ale miniștrilor Finanțelor.
În anul 2000, potrivit AFP, după un final de regim dificil pentru un Elțîn bolnav, și nevoit să ofere garanții „oligarhilor” miliardari, summitul de la Okinawa, în Japonia, constituie ocazia ca „Cei șapte” să îi ofere „o primire călduroasă noului președinte, Vladimir Putin, în pofida unui nou război în Cecenia.

Cu mare pompă

În anul 2002, Rusia (țară bogată în resurse petroliere, „și în care fostul agent KGB Putin s-a înconjurat de liberali și a întins o mână americanilor după atentatele de la 11 septembrie 2001”, după cum aveau să sublinieze analiștii și presa,) devine membră cu drepturi depline și participă la toate lucrările.
În anul 2003, patronul companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, care finanța opoziția, este arestat, apoi condamnat la o pedeapsa dură. Între timp, se amplifică dezvăluirile despre abuzurile comise de militari ruși în Cecenia, dar „Putin se afișează ca un aliat prețios, într-o lume instabilă, la summitul din 2005, în Scoția”.
În anul 2006 Rusia preia președinția prin rotație a G8, iar Putin va organiza summitul cu mare pompă la Sankt Petersburg, orașul său natal. Printre altele, Putin le va răspunde diverselor critici cu fraza „Câinii latră, caravana trece”. În același an, conservatorul american John McCain solicita, fără succes însă, boicotarea summitului G8 organizat într-o țară care „nu este o democrație”.

În anul 2008, prin limitarea constituțională la două mandate prezidențiale consecutive, Putin devine premier și îl propulsează la președinție pe fostul său șef de Cabinet Dmitri Medvedev. În mai 2012, revenirea lui Putin la Kremlin este însoțită de mari manifestații. După ce i-a acuzat pe occidentali că ei sunt „în spatele” lor, Putin refuză să participe la summitul G8 de la Camp David, în Statele Unite, unde îl deleagă pe Medvedev, devenit premier.

Invitație valabilă

Arc peste timp…Astăzi, 18 martie 2014, Laurent Fabius, ministrul francez de Externe a anunțat că  „în ceea ce privește Rusia, am decis suspendarea participării sale la summit”. Potrivit oficialului francez, celelalte șapte țări din G8 se vor întruni în absența Rusiei. Pregătirile pentru summitul G8 au fost deja suspendate, după cum relatează și Russia Today. „În ceea ce privește G8 ca grup politic pentru dialogul comun al tuturor marilor state, am decis să suspendam participarea Rusiei. La summit vor participa șapte țări, fără Rusia”, a spus Fabius și la postul de radio Europe 1.
Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, afirma zilele acestea că Rusia ar trebui să rămână membră cu drepturi depline în Grupul celor 8, iar dialogul cu Moscova ar fi mult mai facil dacă acest statut va rămâne în vigoare.
„Formatul G8 este singura oportunitate de a negocia direct cu Rusia”, citat fiind de canalul TV ARD.
Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin este în continuare așteptat în Franța, unde urmează să efectueze o vizită pe 6 iunie. Și, după cum a afirmat Fabius, „invitația este încă valabilă”…

Sursa:evz.ro,

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.