ROMÂNIA BREAKING NEWS

G-ral. Nicolae Ionel Ciucă, șeful SMAp despre cel mai mare pericol pentru România

G-ral. Nicolae Ionel Ciucă, șeful SMAp despre cel mai mare pericol pentru România
Șeful Statului Major al Apărării, G-ral. Nicolae Ionel Ciucă, a participat în perioada 16-17 aprilie, la Palatul Cotroceni,  la conferința cu tema “Întărirea descurajării și apărării pe Flancul de Sud-Est al NATO – asigurarea securității la Marea Neagră”, organizată de Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA). Cu această ocazie, șeful SMAp a avertizat că profilul hibrid al noilor provocări la adresa securității trebuie tratate cu mare atenție. Potrivit acestuia,răspunsul la aceste amenințări presupune implicarea tuturor instituțiilor guvernamentale și elementelor Sistemului Național de Apărare.

Generalul Nicolae Ciucă a mai subliniat: „acordul privind măsurile de reasigurare și întărire a flancului estic și implementarea posturii aliate de apărare și descurajare a testat coeziunea statelor membre NATO. Implementarea în totalitate a acestor măsuri necesită implicare, responsabilitate și angajament din partea fiecărui aliat. Un aspect important pe care vreau să îl subliniez este acela că, pe timpul adoptării și implementării acestor măsuri, Romania a fost una din vocile active ale Alianței, care a adus în atenție provocările de securitate la Marea Neagră.

Caracterul hibrid al noilor provocări la adresa securității trebuie tratate cu mare atenție. Răspunsul la aceste amenințări presupune implicarea tuturor instituțiilor guvernamentale și elementelor Sistemului Național de Apărare. Mai mult, coordonarea cu aliații și partenerii este necesară pentru a răspunde eficient acestor provocări.

Din perspectiva viitorului Summit NATO de anul acesta, este foarte important și pentru România, ca și pentru aliații și partenerii săi strategici, să continue eforturile pentru a asigura o postură credibilă de descurajare și apărare, care să permită Europei să susțină setul de valori comune pe baza cărora s-a format Alianța, acum 70 de ani: democrație, respectarea normelor statului de drept și libertate”.

Agenda discuțiilor de la acest forum a cuprins subiecte legate de amenințările la adresa securității flancului de sud-est, interesul și amenințările Rusiei în această zonă, precum și răspunsul NATO la aceste provocări. Au participat specialiști din domeniul militari și civili care activează în domeniul securității.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: