ROMÂNIA BREAKING NEWS

G-ral. Martin Dempsey: „Vladimir Putin ar putea aprinde un foc pe care să nu-l poată opri”

,

Prin tirurile de artilerie ale armatei ruse asupra forțelor ucrainene, președintele rus Vladimir Putin „ar putea aprinde de fapt un foc pe care să nu-l poată opri, a atras atenția joi generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major interarme al SUA.

În loc să aplaneze violențele, Putin „a luat de fapt decizia de a escalada situația” , a spus comandantul forțelor armate americane, potrivit Reuters.

El a făcut aceste afirmații într-un discurs susținut la Institutul Aspen, ce survine în contextul în care SUA au acuzat Rusia de tiruri de artilerie de pe teritoriul său asupra unor poziții ale armatei ucrainene în conflictul cu separatiștii proruși din estul Ucrainei.

Departamentul de Stat al SUA a precizat de asemenea că există dovezi că Rusia intenționează să trimită forțelor separatiste mai multe lansatoare de rachete.

În discursul său de joi, generalul Martin Dempsey a spus că decizia lui Putin de a lansa tiruri de artilerie peste frontiera cu Ucraina a schimbat întreaga situație și relația Rusiei cu SUA și Europa.

Dempsey a atras atenția că amplificarea violențelor de către Rusia a declanșat „un val tot mai mare de naționalism” care s-ar putea răspândi.

„Îngrijorarea mea reală este că acest foc aprins într-o parte izolată din estul Europei s-ar putea să nu rămână în estul Europei. Și cred că acesta este un risc real”, a afirmat șeful Statului Major interarme al SUA.

El a mai spus că armata rusă este probabil un participant ezitant în conflictul din Ucraina și că, deși nu a mai vorbit cu omologul său rus în ultimele două luni, menține deschisă linia de comunicare.

„Cred că armata rusă și liderii ei pe care îi știu sunt probabil întrucâtva participanți ezitanți în această formă de război”, a spus Dempsey, precizând că Rusia folosește atât forțe convenționale de-a lungul frontierei, cât și agenți în interiorul Ucrainei.

Tensiunile au fost amplificate și de doborârea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei săptămâna trecută. SUA au spus că există dovezi că avionul cu 298 de persoane la bord a fost lovit de a o rachetă-sol aer produsă în Rusia și lansată de separatiștii care se luptă cu guvernul ucrainean.

Ca măsură de precauție, Dempsey a dezvăluit că Pentagonul analizează deja posibile răspunsuri militare ale SUA și NATO la acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, răspunsuri care implică baze, linii de comunicare sau căi maritime ale armatei americane.

Potrivit lui Dempsey, strategii militari americani analizează opțiuni “pe care nu a trebuit să le mai analizăm de 20 de ani”, de la sfârșitul Războiului Rece. El a sugerat că SUA și aliații lor americani vor discuta despre un potențial răspuns la summitul NATO din septembrie.

Dempsey l-a acuzat pe însuși Putin de escaladarea violențelor în Ucraina. „Este foarte clar o încercare a lui Putin de a oferi o compensație pentru nemulțumirile legate de căderea Uniunii Sovietice”, a declarat el.

Sursa:nbcnews, Lockerdome.com,independent

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: