ROMÂNIA BREAKING NEWS

Franța recunoaște profesionalismul Serviciului Român de Informații. G-ral. Florian Coldea a fost distins cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului

Franța recunoaște profesionalismul Serviciului Român de Informații. G-ral. Florian Coldea a fost distins cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului

Generalul_Coldea_decoratPrim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, a fost distins, joi, 14 septembrie, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului de către ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, în cadrul unei ceremonii organizate la Reședința Franței.

Ambasada Franței la București a făcut acest anunț prin intermediul unui comunicat de presă:

“Excelența Sa, domnul Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, i-a oferit însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului domnului general-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, într-o ceremonie care a avut loc, joi, 10 septembrie 2015, la Reședința Franței. Această distincție recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi și euro-atlantici. Domnul general-locotenent Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la dată de 27 iulie 2005. În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al directorului SRI, a deținut diferite funcții de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații. A participat la misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI. În anul 2010 a obținut titlul științific de doctor în domeniul Științe militare – Informații la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informații. Ordinul Național al Meritului, un ordin universal, care se acordă persoanelor din toate mediile de activitate, recompensează performanțele remarcabile ale cetățenilor, fie într-o funcție publică, civilă sau militară, fie în exercitarea unei activități private, precum și angajamentele tinerei generații. Ordinul Național al Meritului își propune să stimuleze energiile individuale, să reunească aspirațiile și să recompenseze inovația și implicarea în răspândirea valorilor susținute de Franța. Acest ordin are o triplă vocație: să reflecte dinamismul societății, să ofere un exemplu și să recunoască diversitate”, se arată în comunicatul remis de Ambasada Franței la București.

Distincția recompensează parcursul Generalului Florian Coldea „marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi și euroatlantici”.

„Nu voi înceta să insist, în calitate de ambasador al Franței, țară care a fost tragic lovită de atacuri teroriste în luna ianuarie a acestui an, asupra importanței acestei cooperări între servicii pentru a lupta împotriva noilor forme de terorism care aduc atingere valorilor de libertate și de drept, valori pe care le împărtășim toți”, a declarat Francois Saint-Paul.

Ordinul Național al Meritului se acordă, potrivit Ambasadei Franței, persoanelor din toate mediile de activitate și recompensează performanțele remarcabile ale cetățenilor, fie într-o funcție publică, civilă sau militară, fie în exercitarea unei activități private, precum și angajamentele tinerei generații.

„Ordinul Național al Meritului își propune să stimuleze energiile individuale, să reunească aspirațiile și să recompenseze inovația și implicarea în răspândirea valorilor susținute de Franța. Acest ordin are o triplă vocație: să reflecte dinamismului societății, să ofere un exemplu și să recunoască diversitatea”, conchide sursa citată.

Cine este G-ral. Florian Coldea?

General_ColdeaGeneralul Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova din județul Arad, într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar „Csiky Gergely“) din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996. Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații desfășurate în țară și străinătate.

După absolvirea facultății, a lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații, deținând o serie de funcții de conducere. În perioada 1996-2005, el a participat la o serie de misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac. Potrivit informațiilor furnizate de presă, el s-a deplasat in timpul crizei la Ambasada României din Bagdad și a supervizat transportul și perioada de diebriefing la care au fost supuși jurnaliștii români la vila SRI-ului. De asemenea, a asistat și la audierea jurnaliștilor de către comisia de anchetă irakiană condusă de generalul Raad și locotenent-colonelul Moaed, deplasată la București imediat după eliberare. După cum declara mai târziu, „într-adevăr, este adevărat, Serviciul Român de Informații a avut o implicare în ceea ce înseamnă operațiunea de salvare. Pe un anumit segment de acțiune am reprezentat instituția, ca specialist în cadrul SRI, mai precis, în cadrul Inspectoratului pentru prevenirea și combaterea terorismului, iar cu privire la interferența acțiunii serviciilor, a SRI conform atribuțiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel puțin, atât cât eu am fost acolo, nu am fost toată perioada, cu o acțiune a așa-zisului doctor Yassin”

Un amănunt mai puțin știut, jurnalista franceză Florence Aubenas, corespondent special al cotidianului „Liberation“ în Irak, răpită înaintea jurnaliștilor români, a fost și ea eliberată tot în urma acțiunii serviciilor secrete românești în Irak, mulțumiri în acest sens fiind aduse chiar în Parlamentul Franței de către jurnalistă.

La data de 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (și înlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005. A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.

În perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, el a îndeplinit funcția de director interimar al Serviciului Român de Informații, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcție.

În aprilie 2007, în plin proces de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, liderul PSD, Mircea Geoană a prezentat presei două note scrise de Florian Coldea, despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu, Liderul social-democrat l-a acuzat pe Coldea că urmărește să-i șantajeze pe judecătorii Curții Constituționale care au dat un verdict favorabil asupra legalității suspendării lui Traian Băsescu.

Coldea a fost audiat de către Comisia parlamentară de control al SRI. El a declarat că, după ce presa ar fi publicat articole conform cărora Serviciul ar șantaja judecători ai Curții Constituționale, SRI ar fi dispus „verificări interne” și s-au întocmit niște „notițe de birou”, care, la rândul lor, au apărut în presă. După cum a explicat el, „s-au făcut asemenea verificări. Au fost făcute niste notițe de birou, care au ajuns, într-o formă care nu s-a putut stabili, în mass-media”.

La data de 18 aprilie 2008 președintele Traian Băsescu l-a înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) .

Generalul Florian Coldea este căsătorit și are un copil.

În iulie 2006, Primăria comunei arădene Târnova i-a acordat lui Florian Coldea titlul de Cetățean de Onoare a acestei localități

Publicat de Andrei Rădescu – romaniabreakingnews.ro

Surse: mediafax.ro, ziare.com, evz.ro /surse foto: obiectiv.info, jurnalisti.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: