ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto/Video: Emoție și istorie la București! Trupa Teatrului Ginta Latină din Chișinău a ridicat oficial cortina Teatrului Nottara

„ (...) cultural suntem cu toții români și măcar cultural nu exista o graniță între noi și asta putem să dovedim doar noi cei de pe scenă și voi cei din public cu aplauzele noastre și cu bucuria cu care îi vom primi...” - Marinela Țepuș - Managerul Teatrului Nottara în deschiderea spectacolului trupei Teatrului Ginta Latină din Chișinău
Foto/Video: Emoție și istorie la București! Trupa Teatrului Ginta Latină din Chișinău a ridicat oficial cortina Teatrului Nottara

Revăzut de Editori

Apreciere în creștere
7
7

Pe 10 octombrie 2016, Teatrul Nottara s-a redeschis oficial pentru public, este prima zi oficială în sediul și sălile de spectacol din Bulevardul Magheru. Este ziua când începe cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru FEST (ÎN) pe Bulevard, 10-22 octombrie.

FEST (ÎN) pe Bulevard înseamnă 31 de reprezentații ale teatrelor din București (Bulandra, Metropolis, Nottara, Odeon, Teatrul de Artă, Țăndărică), din țară (Arad, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara, Târgoviște) și din străinătate (Bulgaria, Cehia, Croația, Kosovo, Republica Moldova, Serbia, Slovenia). Plus un eveniment stradal, 2 expoziții de fotografie de teatru, 3 spectacole-lectură, 4 lansări de carte, 4 colocvii.

festival_pe_bulevard_nottara

Cu ocazia evenimentului, pe holurile Teatrului Nottara a fost organizată și o expoziție de fotografie „Teatrul Nottara: de pe scenă pe simeze”, ce conține imagini din spectacole din arhiva instituției, unele din anii ’50. Imagini unice ale marilor actori ai României, dintre care unii nu mai sunt, din păcate, printre noi: George Alexandru, Emil Hossu, Mircea Albulescu, George Constantin, Ștefan Iordache și mulți alții. Galeria fotografică ar fi simbolismul puternic care a stat în spatele luptei conducerii teatrului pentru a se întoarce în clădirea originară care i-a fost casă timp de 55 de ani.

Marinela Țepuș, managerul teatrului, și echipa sa au depus un efort extraordinar pentru a fi totul gata la momentul inaugurării. „Suntem epuizați! Nici emoții nu mai avem!”, „Suferim de sindromul studenției, dacă am mai avea trei zile… Dar nu mai avem. Oricum, vă invităm pe toți să veniți la noi. Am spălat fațadele, este foarte frumos!”, a declarat managerul Teatrului Nottara Evenimentului Zilei citat de romaniabreakingnews.ro

Inaugurarea a debutat cu o lansare de carte „Măria să, Teofil Vâlcu”, de Ștefan Oprea.

Cortina s-a ridicat oficial la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara cu spectacolul „Notenkraker sau… al cincilea anotimp” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, prezentat de Teatrul de Revistă Ginta Latină din Chișinău prin care s-a deschis secțiunea „Bulevardul comediei”. Din distribuția spectacolului fac parte: Spărgătorul de nuci – Sergiu Chiriac; Prințesa Pirlipatina – Ecaterina Bozianu; Drosselmayer – Vitalie Jacota; Lorelay – Victoria Turcanu-Bordianu; Doamna Stahlbaum, Regina – Galina Lazarenco; Domnul Stahlbaum; Regele – Ion Munteanu; Fritz Stahlbaum – Dorin Gribincea; Doctorul Wandelstern, Bucătarul șef – Alexandru Dicușar; Astrologul Regal, Ministrul cel mare – Anatol Burlacu; Kaiser – Nicu Țărnă; Regina Guzgandina – Larisa Dascăl. Curtenii și șobolanii: Tatiana Manoil, Victoria Botnaru, Lidia Novicov, Antonia Calancea, Ianoș Baziuc, Ana-Maria Ciubotaru, Mihai Ciobanu, Valentin Munteanu, Cristina Pereanu, Tatiana Guzun. Regia: Mihai Țărnă. Pictor scenograf: Adrian Suruceanu. Costumele: Lilia Ixari. Cântece: Nicu Alifantis. Compozitor: Liviu Știrbu

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (29)

În 2015, la Gală Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, ediția a XIV-a, Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM) a premiat, Notenkraker sau… al cincilea anotimp…” cu: Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii (deși este un spectacol pentru toate vârstele) și cu Premiul pentru cea mai bună creație muzicală originală (în „Notenkraker” se pot asculta melodii de Nicu Alifantis, pe versuri de Nichita Stănescu și G. Bacovia).

Spectacolul a fost nominalizat și la Premiul pentru regie; Premiul pentru rol feminin secundar; Premiul pentru cele mai bune costume.

Basarabeanul Mihai Țărnă, actor, regizor, scenarist, activează din 2002 ca șef al Catedrei Artă Actorului la Școala Internațională de Film și Televiziune din Paris, EICAR. A montat peste 20 de spectacole în Republica Moldova și Franța (sursă: bunătate.ro)

„Notenkraker sau… al cincilea anotimp” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Nimic deosebit, toate sunt în voia Domnului: și convingerile familiei, și cele filosofice, poate și cele care țin de vrăjitorii și chiar de multe alte puteri malefice. Adevărul este doar unul, cert și neînvins: fiecare personaj tinde să supraviețuiască. Al cincilea anotimp este anotimpul copilăriei care nu ține cont de intemperii și de schimbări ale naturii. Copilăria are adâncimi și înălțimi de nebănuită fericire, date uitării de maturi. Notenkraker sau… Al cincilea anotimp… este un spectacol pentru toate vârstele. (din descrierea de pe pagina oficială festinpebulevard.ro/ro/bulevardul-comediei/notenkraker-sau-al-cincilea-anotimp)

Teatrul Nottara a fost închis din luna noiembrie 2015, pentru că nu corespundea legislației privind clădirile cu risc mare de prăbușire la seism (bulină roșie cu grad seismic I). După o amplă expertiză a rezultat că această clădire, după ce va fi consolidată și revitalizată, se va încadra la grad de risc seismic III. Echipa teatrului a trecut printr-o mare aventură. În intervalul decembrie 2015 – iunie 2016, Teatrul Nottara a susținut peste 80 de reprezentații în 37 de spații: în București și în alte orașe din țară. Azi Teatrul Nottara a revenit, oficial, acasă.

Marinela Țepuș – managerul Teatrului Nottara la deschiderea oficială: „Din păcate confuzia este îngrozitor de mare și dovadă că sunteți azi aici atâția cât se vede că sunteți (în număr foarte mic n.r.) Anul trecut la același festival sală a fost plină. Am dori să ne ajutați. Toți cei care aveți facebook, toți cei care socializați pe oricare rețea, dacă nu vă este teamă să veniți aici (la teatrul Nottara n.r.), și dacă sunteți alături de noi, povestiți-le și altora că Teatrul Nottara și-a redeschis porțile, că este acasă și își așteaptă spectatorii de oriunde ar fi. (…) Lumea a uita să vină la teatru pe Bulevardul Magheru. De aceea vă invit pe toți să deveniți purtătorii noștri de cuvânt și ne veți ajuta cu siguranță. Vă mulțumesc din suflet”

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (16)

Marinela Țepuș – Managerul Teatrului Nottara

(…) Emoționante au fost ajutorul dat acestui Teatru din mai mulți parteneri, prin care și Teatrul Ginta Latină din Chișinău. Am fost acolo pentru prima dată cu trei spectacole extrem de diferite, cu actori de toate vârstele din toate generațiile.

Ne-au primit cu atâta emoție și cu atâta generozitate și am primit atâtea aplauze, încât nu se putea ca aceea mână întinsă să nu se întoarcă și către dumnealor. Mai mult decât atât, Teatrul Nottara va face un proiect în care periodic, noi ne vom duce acolo și la fel iei vor venii și vor fi oaspeții noștri.

Ași vrea, și pentru că este așa, pentru că măcar cultural suntem cu toții români și măcar cultural nu exista o graniță între noi și asta putem să dovedim doar noi cei de pe scenă și voi cei din public cu aplauzele noastre și cu bucuria cu care îi vom primi. 

Noi cei din Teatrul Nottara, am fost primiți cu atâtea aplauze și cu atâta emoție la Chișinău, încât aproape că nu ne-a mai venit să plecăm. Și a mai fost un lucru extraordinar, de la graniță și până la Chișinău s-a întâmplat ceea ce nu s-a mai întâmplat cred unui teatru, am fos duși cu „girofarul”, așa le place colegilor mei să spună, însoțiți de escortă.
Aș vrea să îi mulțumesc și Excelenței Sale – domnului ambasador al Republicii Moldova la București – Mihai Gribincea și să-l invit alături de mine și de asemeni pe domnul director Țărnă al Teatrului Ginta Latină” a mai spus Marinela Țepuș – managerul Teatrului Nottara

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (18)

Marinela Țepuș și Ambasadorul R. Moldova la Bucureștti Mihai Gribincea

Ambasadorul Republciii Moldova la București – Mihai Gribincea: „… Am onoarea să salut Teatrul Ginta Latină din Chișinău aici la București și sunt convins că oaspeții veniți de la Chișinău vă vor convinge, în afară de faptul că politica este un teatru,… la Chișinău chiar se face Teatru. Spunând aceasta vreau să subliniez aici așa cum și doamna directoare a spus înaintea mea, probabil, cultura, teatrul, sunt cele mai bune exemple că vorbim o limbă, avem un trecut istoric și suntem o națiune (în sală se aplaudă frenetic) în același timp, cred că în ceea ce privește cultură la această etapă, avem toate posibilitățile ca să aprofundăm relația dintre Chișinău și București. Așteptăm să fie semnat un act de colaborare între Ministerul Culturii de la București și cel de la Chișinău. Sperăm că el va pune bazele acelui schimb de spectacole și stagiuni despre care a-ți vorbit și dumneavoastră. Vă mulțumesc și felicit Teatrul Nottara cât și pe colegii de la Chișinău cu acest eveniment frumos.”
„Aș vrea să vă spun că Teatrul Nottara nu începe acum o colaborare cu Chișinăul, este prima primă oară când Teatrul Ginta Latină din Chișinău joacă pe scena Teatrului Nottara, noi am făcut schimburi culturale cu Chișinăul prin Teatrul Național, Teatrul „Eugen Ionescu”, la un moment dat eu chiar am vrut să mă detașez acolo, vă spun cu mâna pe suflet și de câte ori mă duc acolo, mă duc spre bomboanele Bucuria cu mare mare bucurie.”

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (19)

Directorul Teatrului Ginta Latină din Chișinău – Tudor Țărnă

Directorul Teatrului Ginta Latină din Chișinău – Tudor Țărnă: „…nimic deosebit, am vrut să menționez că doamna director Marinela Țepuș a povestit despre cele zile negre din bejenie, de exilare… totuși voi aveți un noroc mare, la noi când de exila în Siberia era fără drept de reîntoarcere în casa natală, părintească. Voi ați venit iarăși acasă. (aplauze frenetice în sală) Această fulminantă apariție a noastră în fața dumneavoastră este numai meritul Teatrului Nottara, pentru că ei au avut încredere atunci când un teatru de la Chișinău a întins o mână într-un fel, invitându-i la noi și ei au crezut în această invitație și au venit la Chișinău și pe urmă nu au uitat de noi și ne-au invitat și pe noi la dumneavoastră. În rest am în spate o trupă de băieți și veți vede că nu am venit în zădăra. Vă pup.”

Teatrul Nottara vă dorește vizionare plăcută…

Video Exlusiv: Trupa Teatrului Ginta Latină din Chișinău a ridicat oficial cortina Teatrului Nottara (prima parte)

Video Exlusiv: Trupa Teatrului Ginta Latină din Chișinău a ridicat oficial cortina Teatrului Nottara (a II-a parte)

Imagini din timpul Spectacolului „Notenkraker sau… al cincilea anotimp” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann cu actorii Teatrului Ginta Latină din CHișinău pe scena teatrului Nottara

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (14)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (21)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (25)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (24)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (23)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (22)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (26)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (27)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (30)

Tetrul_Nottara_si-a_ridicat_oficial_cortina_Trupa_Teatrului_Ginta_Latina_din_Chosinau (33)

Album Foto întreg pe Facebook

Album foto întreg pe Flickr 

Romania Breaking News mulțumește pe această cale pentru suportul logistic și tehnic asigurat de E-Syv Systems SRL (https://e-syv.ro), artimaginum.eu și inregistrarievenimente.ro, cu al căror sprijin  a fost posibilă realizarea materialelor foto video.

Publicat de Dorian Theodor Clenciuromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: