ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto-Video: „NU NE FURAȚI LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ! / НЕ КРАДIТЬ НАШУ РIДНУ РУМУНЬСКУ МОВУ!” Potestul românilor în fața Administrației de Stat Ucrainene din Cernăuți

PROTEST: NU NE FURAȚI LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ! / НЕ КРАДIТЬ НАШУ РIДНУ РУМУНЬСКУ МОВУ!

În data de 17 octombrie 2017 românii din regiunea Cernăuți au organizat un protest în fața Administrației Regionale de Stat împotriva Legii Educației, care reduce prin art. 7 dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă – informează Agenția BucPress citat de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei citate, organizatorii protestului românesc de la Cernăuți au fost reprezentanții societăților pentru cultura română din regiunea Cernăuți, părinți ai elevilor, preoți și profesori, scriitori, reprezentanți ai intelectualității. Aceștia au adresat un memoriu de protest guvernatorului regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, solicitându-i să ceară Președintelui țării și întregii conduceri ai statului abrogarea de urgență a Legii Educației, care prin art. 7 reduce dreptul constituțional al etnicilor românilor de a studia în limba maternă.

Imagini de la protestul românilor din Cernăuți / Colaj foto realizat de RBN Press din imagini postate pe facebok de redacția ziarului Zorile Bucovinei

„Școlile cu limba română de predare există în Bucovina de sute de ani și niciun regim politic, nicio formațiune statală, care a administrat acest ținut în trecut nu au îndrăznit să priveze comunitatea românească, care este una autohtonă, de a studia toate materiile în limba maternă” – se spune în memoriul de protest, citat de corespondentul Radio Cernăuți.

La protest au luat atitudine și au vorbit Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzaki”, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească” din Ucraina, Iurie Levcic, președintele  Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Dumitru Caulea, dirijorul Corului „Dragoș Vodă”, Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, Alexandrina Cernov, director general al Editurii „Alexandru cel Bun”, reprezentanți ai comitetelor părintești ș.a.

La protest au participat și un sobor de preoți români s-au rugat în limba română pentru pace și liniște în întreaga țară.

Participanții la protest au amintit de faptul că mitingul este unul pașnic și nu înțeleg de ce dreptul de a studia în limba maternă le este luat. Cu protestatarii s-a întâlnit șefa Direcției de Învățământ din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Oksana Paliiciuk, care a încercat să liniștească românii nemulțumiți de ignorarea sistematică a opiniei lor referitoare la noua lege. Oksana Paliiciuk a argumentat, fără nici un succes, că legea este bună, menționând că este garantată predarea tuturor materiilor în limba română în școala primară, iar în clasele 5-9 – doar unele materii într-o limbă UE. Declarațiile doamnei Paliiciuk au trezit o și mai mare indignare a românilor adunați la protest.

Vorbitorii la miting au subliniat că art. 7 al Legii Educației va determina asimilarea lingvistică a comunității românești prin faptul că o întreagă generație de copii români „va rămâne analfabetă”. Românii din regiunea Cernăuți au condamnat cu fermitate această lege, care, după părerea lor, este un act de „etnocid”. A fost amintită rezoluția APCE, care a criticat Legea Educației din Ucraina.

O adevărată provocare a fost prezența la miting, chiar la intrarea în clădirea Administrației Regionale, a unor reprezentanți ai „Corpului național”, partid de extremă dreaptă, care au scandat „Moarte dușmanilor!”, „Statul nostru, legile noastre!”, „Români, sunteți cu Ucraina sau cu Putin?”. Aceștia au încercat să provoace un conflict, certând românii pentru inițiativa de a organiza acest protest.

Cum au nimerit ultranaționaliștii ucraineni la mitingul autorizat și pașnic al românilor, domnule Oleksandr Fișciuk?

Reprezentanții comunității românești au fost invitați după miting în audiență la guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, căruia i-au înmânat memoriul de protest și pe care l-au întrebat în mod direct cum au nimerit ultranaționaliștii ucraineni la mitingul autorizat și pașnic al românilor? Spre mirarea comunității românești, aceștia au blocat accesul protestatarilor români la improvizata tribună din fața Casei cu Lei, cum mai este numită Administrația Regională de Stat Cernăuți. Mai mult decât atât, ei intrau și ieșeau liber din această clădire. Din păcate, guvernatorul regiunii nu a reacționat la această nedumerire…

Video:Protestul comunității române din regiunea Cernăuți / art. 7 al legei educației din Ucraina/ Filmare realizată de Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu”

Astăzi, 17 octombrie 2017 Comunitatea Românească din Regiunea Cernăuți au organizat o acţiune de protest în fața Administrației Regionale de Stat împotriva art. 7 al Legii Educației, care reduce dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă. La protest au ieşit şi discipolii Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” împreună cu părinţii, cu speranţa că vor fi auziţi…

Video: Euromedia / Nicolae Hăucă

Video: vorbește Academician Vasile Tărâțeanu:

Video: Dragi frați și surori români, dragi frați și surori ucraineni, dragi funcționari ai administrației de stat…

…și pe limba ucraineană:

Video: vorbește Academician Alexandrina Cernov

Video: vorbește Iurie Levcic, direcorul Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” 

Video: vorbește Primarul comunei Mahala – Elena Nandriș

Video: vorbește Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți

Video: un protestatar etnic român le reproșează naționaliștilor ucraineni care s-au interpus între protestatarii români și clădirea Administrației de stat „ Ce legătură are limba română sa o asocieze cu PUTIN?”

Video: vorbește Dumitru Căulea

Video: „Altercații verbale” între naționaliștii ucraineni postați pe scările Adminstrației de Stat din Cernăuți și protestatarii români, urmată de o reprezentană a parinților elevilor de etnie românească.

Video: Ne-au luat tot, ce ne-a mai rămas…   Și limba ne-o iau? (…) RUȘINE!!!…

Video: Rugăciune – un grup de preoți îmreună cu protestatarii etnici români rostesc Rugăciunea „Tatăl Nostru…” 

Video o româncuță din cernăuți recita o poezie în limba română:

Video: Să dea Bunul Dumnezeu, ca limba, școla, credința…

Redacția România Breaking News mulțumește domnilor Iurie Levcic și Nicolae Hăucă pentru materialele filmate la fața locului precum și celor de la Bucpress și Zorile Bucovinei.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: