ROMÂNIA BREAKING NEWS

FOTO VIDEO: Memoria Eroului apărării Basarabiei împotriva hoardelor bolșevice, G-ral. Stan POETAȘ repusă în drepturi la Soroca, locul unde s-a jertfit generalul armatei române

FOTO VIDEO: Memoria Eroului apărării Basarabiei împotriva hoardelor bolșevice, G-ral. Stan POETAȘ repusă în drepturi la Soroca, locul unde s-a jertfit generalul armatei române

La data de 13 martie 2018, la ora 12.00, în curtea Muzeului de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca (Republica Moldova), a avut loc sfinţirea monumenului funerar al generalului Stan Poetaş. Restaurarea acestuia a fost posibilă datorită eforturilor Asociei obşteşti „Cultul Eroilor”. Reprezentantul organizaţiei, avocatul Iulian Rusanovschi, a dat detalii detalii despre evenimentul organizat şi despre cum a fost identificat monumentul, informează flux.md, citat de romaniabreakingnews.ro

„În luna aprilie 2015, într-o dicscuţie cu directorul Muzeului de Istorie, Nicolae Bulat, am aflat că în cimitirul din Soroca se află piatra de mormânt a Generalului Stan Poetaş. Acolo, lângă casa paznicului, am identificat un bloc din marmură. Era răsturnat. Era piatra de mormânt a generalului Poetaş. Undeva în apropiere am mai identificat o piesă din acest monument funerar, care de asemenea era aruncată printre alte bucăţi de piatră şi cărămidă. Administraţia cimitirului a mărturisit că aceste blocuri de marmură, cu dimensiunile de 74/74/60 de centimetri, se află în locul respectiv încă din anul 1989. Trebuie să recunoaştem că ele s-au păstrat până astăzi ca prin minune, deşi, acum câţiva ani, persoane rău intenţionate din localitate au încercat să vandalizeze blocurile de marmură pentru a le folosi la înfrumuseţarea altor morminte din cimitir”, a relatat Iulian Rusanovschi.

Potrivit sursei citate, avocatul Iulian Rusanovschi a subliniat că piatra de mormânt a generalului Stan Poetaş, răsturnată şi adâncită parţial în pământ, are şi astăzi pe ea următoarea inscripţie, perfect lizibilă:

CUVÂNT URMAŞILOR NOŞTRI. Prinos de recunoştinţă de-a pururi sfântă aducem viteazului general Stan Poetaş, fiul născut din părinţi săteni, care în lupte straşnice la Topraisar, în Dobrogea şi Mărăşeşti a făcut stâncă din pieptul său, luptând de-a valma şi în acelaşi rând cu soldaţii, iar la Calaraşovca, în ţinutul Sorocii, străjuind meleagurile bătrânului Nistru, a căzut mort, apărându-ne pe noi şi pământul nostru strămoşesc de hoardele ce veneau din răsărit şi miazănoapte ca să ne strice rânduiala şi buna înţelegere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Urmaşilor noştri lăsăm cuvânt să-i împodobească cu flori şi să-i cinstească în veci memoria acestui erou SANTINELĂ A ROMÂNIEI LA NISA. [SUBSCRIITORII]”.

Piatra funerara a G-ral. Stan Poetaș / sursa: flux.md

Dezvelirea piatrei funerarare a generalului Stan Poetaș, în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, a avut loc în contextul marcării a 100 de ani de la votarea Unirii de către Zemstva din Soroca. Potrivit observatorul.md citat de romaniabreakingnews.ro, au fost prezenți la evenimentul de inaugurare Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, reprezentanți ai administrației publice locale, precum și reprezentanți din satul Ulmul, județul Brăila, baștina generalului Stan Poetaș, alți oaspeți din România, Armatei Naționale, fețe bisericești și soroceni.

Video Inaugurarea monumentului lui Stan Poetaș la Soroca 

Dezvelirea pietrei funerarare a generalului Stan Poetaș la Soroca Republica Moldova 2018 sursa: observatorul.md

Dezvelirea pietrei funerarare a generalului Stan Poetaș la Soroca Republica Moldova 2018 sursa: observatorul.md

Conform sursei citate, au mai fost prezenți și locuitori ai satului Cureșnița, raionul Soroca, care în perioada interbelică, a purtat numele comuna General Poetaș, potrivit lui Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea președintelui raionului Soroca, Ghenadie Muntean care a făcut referire la monumentul care exista în Soroca în Piața Centrală (foto mai  jos).

“În Soroca a existat un monument al lui Stan Poetaș, însă cu părere de rău nu a rezistat în timp. S-au păstrat doar fragmente din fostul monument. Astăzi cu suportul partenerilor și prietenilor reinstaurăm la Soroca acest monument reprezentativ, un fapt demn pentru generația noastră, care prețuiește, păstrează și promovează valorile istorico-culturale ale neamului”, a declarat Muntean.

Monumentul generaluilui Stan Poetaș la Soroca Basarabia Regatul României

Apoi, un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire și de sfințire a pietrei funerare.

Dezvelirea piatrei funerarare a generalului Stan Poetaș la Soroca Republica Moldova 2018 sursa: observatorul.md

Col.(r) Cristian SCARLAT, fondator ONCE și președinte al Asociației STINDARD, la dezvelirea pietrei funerarare a generalului Stan Poetaș la Soroca, Republica Moldova / 2018 sursa: observatorul.md

La rândul său, primarul de Soroca, Victor Său a menționat în discursul său că Stan Poetaș și-a pierdut viața pe nedrept, fiind împușcat în spate de un necunoscut. “În această zi eroul națiunii ne-a adunat iarăși aici, la Soroca, pentru a-l comemora și a-i mulțumi pentru faptele eroice săvârșite”, a afirmat Său.

Lucrările de reabilitare au durat aproximativ doi ani. Inițiatorul, acestor lucrări, avocatul Iulian Rusanovschi după ce după transmis-o în gestiunea muzeului.a declarat că

„Mulțumesc preotului Radu Rusu, care a slujit în orașul Soroca și directorului muzeului Nicolae Bulat, care m-au informat că în cimitirul orașului Soroca se păstrează o fărmână din piatra funerară de la mormântul generalului. A fost necesar un an de zile ca să identificăm toate cele patru blocuri de marmură, împăștiate pe tot cuprinsul cimitirului. Pe parcurs am reușit să aflăm locul unde a fost înmormântat, și anume în fața bisericii Sfântul Teodor Stratilat din Soroca, unde am identificat bucățile din marmură”, a declarat Iulian Rusanovschi, după care oficial a transmis-o în gestiunea muzeului.

Despre eroul care lipsește din manualele de istorie ale Neamului Românesc: G-ral Stan POETAȘ

O seamă de eroi români au îndeplinind misiunea de apărători ai fruntariilor și au căzut la datorie organizând la granița răsăriteană protejarea României de repetatele imixtiuni ale bolșevicilor îndoctrinați, care prin fapte ucigașe încercau în valuri să penetreze România pentru a genera o iradiere peste hotarele Rusiei, care să conducă mai departe la o sovietizare a întregii Europe. Pentru asigurarea hotarului pe aliniamentul Nistrului misiunea a fost încredințată proaspătului avansat ca general Stan Poetaș.

G-ra. Stan POETAȘ

Potrivit istoricului și analistului militar Cristian Negrea, după ce îi pacifică prin forță pe bolșevicii ruși la Mihăileni în ianuarie 1918, soldații generalului Stan Poetaș, după intrarea în Basarabia și unirea cu România, primesc ordin să asigure frontiera Nistrului împotriva incursiunilor bandelor bolșevice ce încercau să răscoale populația pentru a smulge de la România această frumoasă provincie. În vara lui 1918 a fost liniște, datorită ocupației germane și austro-ungare a sudului Ucrainei, dar după dezintegrarea acestor armate în urma înfrângerii din războiul mondial, bolșevicii se fac din nou stăpâni pe regiune. Românii intră în județul Hotin ce fusese inițial ocupat de austro-ungari, stabilind frontiera pe Nistru.

Printre cei însărcinați cu paza acestei frontiere a fost și generalul Stan Poetaș, care comanda Brigada 17 infanterie, de la Atachi până la pichetul de grăniceri Vadul Roșcov, de unde se continua cu Brigada 18 infanterie, condusă de generalul Gheorghe Dabija, cel care va lupta mai târziu împotriva ungurilor și va scrie una dintre cele mai complete lucrări despre războiul României, în patru volume, Armata română în războiul mondial (1916 – 1918). În subordinea generalului Stan Poetaș acționau regimentul 3 roșiori și regimentul 34 infanterie, având în rezervă subsectorului batalioanele 2 și 3 din acest regiment 34.

(…) Au fost și în Basarabia astfel de bolșevici, păcăliți de propaganda lui Lenin, care spunea că odată cu Unirea cu România, basarabenii vor intra în robia boierilor români, pierzând toate cuceririle revoluționare obținute în 1917 și începutul lui 1918 sub conducerea Sfatului Țării. Unii dintre ei au acționat în cadrul bandei lui G. I. Bărbuță, basarabean din Călărași, care a trecut Nistrul ocupând Atachi.

(…) Secția mitraliere a batalionului 1 din regimentul 34 infanterie ce apăra podul de la Atachi este aproape încercuită și nevoită să se retragă. Se oprește la liziera de sud-vest a satului Atachi, păstrând sub supraveghere satele Atachi, Volcineț și Calarașofca. În acest timp, generalul Stan Poetaș a dorit să inspecteze sectorul din dreapta batalionului 2 din regimentul 34 infanterie, „deși i se atrăsese atenția asupra pericolului să nu intre în sat căci populația e răsculată, ceea ce dânsul nu a voit a crede; coboară pe șoseaua Atachi – Calarașofca și este atacat de populația civilă, fiind omorât și cadavrul batjocorit”. În timpul inspectării trupelor sale din zona satului Călărași avea să fie împușcat de către oamenii din banda lui G. I. Bărbuța. S. Fosu, cel care l-a împușcat, avea să fie judecat și condamnat la moarte în anul 1929, iar G. I. Bărbuța avea să fie executat la puțină vreme de la evenimente de către ucrainenii naționaliști ai hatmanului Petliura dincolo de Nistru. Ca o paranteză, hatmanul Petliura, conducătorul naționaliștilor ucraineni, după ce a fost înfrânt de Armata Roșie care a pus capăt independenței Ucrainei, se salvează prin România.

Istoricul Constantin Kirițescu a scris astfel despre moartea generalului Stan Poetaș: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonț mișel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar. Neajlov și la Mărășești, înfruntase de atâtea ori moartea în față, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru”. Comanda trupelor o preia colonelul Ion Petrescu, care raportează către comandamentul diviziei a 9-a: „domnul general mort sau prizonier”.

La 11 ianuarie colonelul Ion Petrescu informa: „corpul mult regretatului comandant Poetaș l-am dezgropat, depus în sicriu și l-am evacuat spre Sauca”. Înmormântarea va avea loc în data de 14 ianuarie 1919, la Soroca. Materialul complet poate fi citi aici: UN EROU ROMÂN UITAT. STAN POETAS – EROU AL ELIBERĂRII BASARABIEI DE BARBARIA BOLȘEVICĂ

Amintim că în premieră pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, Eroul Armatei Române căzut în luptă pentru apărarea Basarabiei de hoardele bolșevice, G-ral. Stan Poetaș a fost omagiat și readus în atenția publicului pentru a fi reașezat acolo unde faptele lui l-au ridicat – conștiința și inima românilor la data de 29 actombrie 2014, printr-un simpozion organizat de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, la care au participat istoric Dr. Constantin CORNEANU, istoric Dr. Ion CONSTANTIN, Col.(r) Cristian SCARLAT, și jurnalistul Dacian DUMITRESCU. (articol: Ne onorăm Eroii! Omagierea Generalului Stan Poetaș – Eroul Armatei Române în lupta pentru apărarea Basarabiei de hoardele bolșevice)

Înregistrarea întregului eveniment este disponibil mai jos:

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: