ROMÂNIA BREAKING NEWS

FOTO: Primul pas spre un Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici: „Lacrimi pentru nemurire”

„Suntem în cuvânt și-n toate Floare de latinitate Sub un cer cu stele sudice. De avem sau nu dreptate, De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece”
FOTO: Primul pas spre un Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici: „Lacrimi pentru nemurire”

În perioada 28-29 octombrie 2016, în comună Coșereni, județul Ialomița (lângă Urziceni), a avut loc un important Simpozion Internațional (prima ediție), dedicat memoriei celor doi mari artiști români din Basarabia, luptători neînfricați pentru Unirea Republicii Moldova cu România – Ion Aldea și Doina Teodorovici, sub genericul „LACRIMI PENTRU NEMURIRE”.

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (22)

Simpozionul a fost organizat de primăria comunei Coșereni prin contribuția primarului Lucian Tudorache cu participarea Societății Culturale Apolon (Elena Călin, director executiv) și a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB), reprezentată de directorul artistic al ACPBB, cunoscutul cantautor – Octavian MÎNDRUȚĂ.

Au participat ca invitați poeți, scriitori, sculptori din România și Republica Moldova, dar și de pe alte meleaguri, printre care îi amintim pe parlamentarii Cristina Pocora, Tinel Gheorghe, poetul Vasile Căpățână, interpreta Veronica Valută, textierul și compozitorul Ilie Valută, scriitorul, Ioan Barbu, actrița Doina Ghițescu și alții.

În cadrul simpozionului, s-a lansat o antologie – LACRIMI PENTRU NEMURIRE, texte ale celor care i-au cunoscut personal sau i-au elogiat în operele lor pe Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (17)

Cele două zile în care s-a desfășurat simpozionul și-au pus amprenta de neuitat pe sufletele participanților care s-au împărtășit cu valorile poeziei și cântecului românesc, în această comemorare de adevărați martiri și luptători neînfricați pentru Unire – Ion și Doina Aldea TEODOROVICI, copii de suflet ai marelui poet basarabean Grigore Vieru.

Finalul evenimentului a fost marcat profund de interpretarea piesei „Eminescu”, pe care, cu vocea inconfundabilă, artistul bucureștean Octavian Mîndruță a dăruit-o cu emoție numerosului public prezent.

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (7)

Octavian Mîndruță

„La zidirea soarelui se știe,
Cerul a muncit o veșnicie,
Noi, muncim întocmai, ne-am ales cu,
Ne-am ales cu domnul Eminescu,
Domnul cel de pasăre măiastră,
Domnul cel de nemurire a noastră
Eminescu.
(..)
Suntem în cuvânt și-n toate
Floare de latinitate
Sub un cer cu stele sudice.
De avem sau nu dreptate,
De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece”

Tot în aceiași zi a fost cinstită memoria celor doi mari români dispăruți la locul unde au decedat în tragicul accident,  s-a ținut o Slujbă de Pomenire și un mic recital de poezie cu elevii școlii din localitate.

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (19)

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (21)

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (12)

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”.
În mai 1992, împreună cu poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu, au cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul. S-au aflat la o distanță de circa 300 de metri de tancurile și lunetele inamicilor.

În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

Pe ultimul drum…
Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chișinău.

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (18)

La Coșereni, județul Ialomița (lângă Urziceni), Simpozion Internațional Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (prima ediție)

Festival Internațional în memoria lui Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (8)

La Coșereni, județul Ialomița (lângă Urziceni), Simpozion Internațional Ion Aldea și Doina Teodorovici Lacrimi pentru nemurire (prima ediție)

Album foto https://www.flickr.com/photos/124966268@N08/albums/72157672470135073

 Surse foto: Nina Gonța,  Societatea Culturala Apollon

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: