ROMÂNIA BREAKING NEWS

(FOTO) „CU CREDINȚA TRECI ȘI MUNȚII” …tineri români pe bicicletă la Mănăstirea Tarcău, cu prilejul sărbătorii religioase „Schimbarea la față”

(FOTO) „CU CREDINȚA TRECI ȘI MUNȚII” …tineri români pe bicicletă la Mănăstirea Tarcău, cu prilejul sărbătorii religioase „Schimbarea la față”

Pe data de 5 august 2016, la ora nouă, după oficierea Sfintei Liturghii, 38  de tineri din parohia  Camenca, localitatea Brusturoasa, județul Bacău, dând curs invitației tânărului și entuziastului preot Adrian Țuglea,  plecau în pelerinaj la Mănăstirea Tarcău, județul Neamț. Plecau, descoperind  pe Muntele Tarcău cărări  sfințite de talpa străbunilor, de roua inimii lor. Traseul ales, în lungime de 35 km, deși dificil,a fost parcurs în mare parte cu bicicleta. După terminarea drumului forestier și trecerea în județul Neamț au mers și pe jos.

Biciclisti in Pelerinaj la Manastirea Tarcau

O fotografie înaintea plecării în pelerinaj

Pelerinajul, ne spune preotul paroh Adrian Țuglea, a înviat vechea tradiție locală, neștearsă încă din memoria bunicilor, care în vremuri de restriște făceau acest drum spre alinare sufletească la tâmpla Mănăstirii din Tarcău.

Biserica Duminica tuturor sfinților parte din pelerinajul la Manastirea TARCAU

Biserica purtând hramul „Duminica tuturor sfinților” (monument istoric)

A doua zi, alături de turiști și de cei 57 de enoriași veniți din comuna Brusturoasa cu trei microbuze (la apelul făcut de preoții Constantin Popa, parohia Brusturoasa și Adrian Țuglea, parohia Camenca), tinerii sosiți cu bicicletele au participat  la sărbătoarea religioasă „Schimbarea la Față” (hramul paraclisului este al doilea hram al Mănăstirii Tarcău, biserica veche purtând hramul „Duminica tuturor Sfinților”).

SPORTIVII și cei 54 de enoriași din localitatea Brusturoasa sosiți cu microbuzele

Tinerii veniți cu bicicleta și enoriașii veniți cu microbuzele

Oficierea Sfintei Liturghii s-a făcut sub conducerea preotului Grigorie, starețul mănăstirii. Preoți slujitori au fost protosinghelul Gheramim (Mănăstirea Tarcău,  județul Neamț), părintele Constantin Popa (parohia Brusturoasa, județul Bacău), preotul Adrian Țuglea (parohia Camenca, județul Bacău), ierodiaconul Andrei (Mănăstirea Tarcău), ierodiaconul Epifanie (Mănăstirea Tarcău).

Pelerinaj la Manastirea Tarcau

În curtea mănăstirii, după șase ore de mers

Schitul Tarcău, ne spune starețul mănăstirii,  după oficierea Sfintei Liturghii, a fost fondat între anii 1828 -1833 de către Ieroschimonahul Avramie (primul egumen al acestui așezământ monahal), având ca hram „Duminica tuturor Sfinților”, prăznuit în prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt.

Numele schitului  e legat de munții din jur și de pârâul din apropiere, Tarcău.

Biserica, făcută din lemn de frasin, îmbinat artistic, a fost înălțată de meșteri locali anonimi, după cinci ani de trudă.

La 9 iulie 1833 a fost sfințită de Sebastian, Arhiereul-vicar de la Iași.

Înălțată în stilul clasic al bisericilor moldovenești, biserica are formă de cruce, cu o singură turlă. Interiorul nu este pictat. În anul 1868 a fost construită clopotnița, iar în 1936, bisericii i s-a adăugat un pridvor închis.

Pelerinaj la Manastirea Tarcau

Clopotnița construită în 1868

Până  în anul 1900, așezământul monahal s-a aflat sub ascultarea și îndrumarea Mănăstirii Bistrița.

Catapeteasma bisericii are cinci rânduri de icoane și este executată pe scânduri late de tei, fixate pe un schelet bârne.  Icoanele sunt vechi, doar câteva  sunt de dată mai recentă. Lângă biserică se află crucea egumenului Avramie, ctitorul sfântului locaș. În Altar se găsea  pomelnicul ctitoricesc al tuturor donatorilor (acum biserica veche este în renovare).

CATAPETEASMA MANASTIREA TARCAU

Catapeteasma bisericii înălțate în anul 1833

După anul 1989 au fost ridicate noi clădiri de locuit și un paraclis cu hramul „Schimbarea la Față”. Anul 1991 marchează ridicarea schitului la rangul de mănăstire. În prezent, Biserica Mănăstirii este declarată monument istoric.

Prin bunăvoința starețului mănăstirii, părintele Grigorie,am putut vizita și interiorul bisericii aflate în renovare, prilej de a admira renumita-i catapeteasmă.

La trapeza mănăstirii a urmat agapa creștină (pregătită în colaborare cu credincioșii din parohia Camenca).

A fost o serbătoare de neuitat pentru oaspeții Mănăstirii Tarcău, mănăstire despre care Teodor Danalache scria în „creștinortodox.ro” :

„Este o oază de liniște, de reculegere și de regăsire a noastră și a legăturii tainice cu Dumnezeu”.

Acest lucru l-au simțit,desigur, și tinerii pelerini. Ei au pornit pe drumul pe care au venit,  gândind, pe  poteci dantelate, că nu  doar muntele îi apropie de cer – și Cerul îi apropie de munte… De munte și de oameni.

Patriarhul Daniel despre sărbătoareaSchimbarea la Față” Sursa: basilica.ro

Schimbarea la Față a Domnului ne cheamă la o schimbare, la o înduhovnicire. Urcarea pe Muntele Taborului înseamnă un urcuș duhovnicesc interior nu doar o urcare fizică folosind pașii picioarelor noastre, ci este vorba de o urcare duhovnicească, prin rugăciune, prin ascultare, prin meditație, prin ascultarea sfintelor slujbe și mai ales prin împărtășirea cu Sfintele Taine de aceea în cărțile noastre de slujbă după împărtășire preotul spune: și dă-ne nouă să ne împărtășim și mai cu adevărat în ziua cea neînserată a Împărăției Tale. Schimbarea aceasta înseamnă ridicarea noastră din cele pământești cu mintea și întoarcerea gândurilor și simțirilor noastre spre Hristos, spre sfinții Lui care se bucură de lumina cea neapusă a Împărăției Cerurilor arătată la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Schimbarea la Față ne cheamă să ne schimbăm, să ne înnoim, să ne luminăm mintea prin gânduri bune, să luminăm inima prin simțiri curate, să luminăm viața noastră prin fapte bune de ajutorare, de consolare a celor întristați, de mângâiere a celor îndoliați, de ajutorare a celor săraci și singuri. Deci, o Schimbare la Față a Mântuitorului ne cheamă la o schimbare spirituală, duhovnicească a noastră.

Publicat de autor: Nicolae Petrescu RediRomânia Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: