ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto / 45 de AH-1Z Viper „Made in România” pentru sprijinul aerian al Forţelor Terestre Române

Foto / 45 de AH-1Z Viper „Made in România” pentru sprijinul aerian al Forţelor Terestre Române

„Din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenţionează să le achiziţioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Braşov”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor. E prima dată când în spaţiul public un oficial anunţă numărul exact de elicoptere de atac pe care ţara noastră îşi propune să le achiziţioneze de la Bell Helicopters, după ce în august a fost semnată o scrisoare de intenţie de preţ şi disponibilitate între Guvernul româniei şi firma americană. Deşi nu a fost confirmat până acum oficial, modelul vizat ar fi elicopterul de atac AH-1Z Viper.

„Dorim să facem transfer de tehnologie, de know-how în România, să avem cooperare industrială în domeniul apărării şi, în principiu, dorim să repornim industria de apărare românească, care a fost foarte bine poziţionată şi recunoscută la nivel mondial până la un anumit moment dat”, a afirmat Fifor, la Antena 3.

AH-1Z Viper in actiune

Fifor a spus că România negociază şi cu Bell Helicopters pentru producerea elicopterelor de atac la Ghimbav.

„(…) se discută cu Bell Helicopters în aceeaşi termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenţionează să le achiziţioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Braşov. Adică în termenii aceştia se discută cu marii parteneri pe care îi avem”, a evidenţiat Mihai Fifor.

În august 2017 Ministrul Apărării, Premierul şi alţi oficiali Români – printre care şi Mihai Fifor la acel moment ministru al Economiei – au semnat o scrisoare de intenţie de preţ şi disponibilitate privind achiziţionarea de elicoptere de atac de la Bell Helicopters care urma să fie adresată guvernului SUA.

La acel moment oficialii anunţau că vor urma discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României.

Compania americană şi IAR să (deţinută majoritar de Ministerul Economiei) au în derulare un Memorandum de înţelegere semnat în noiembrie 2016 prin care cele două părţi se angajează la o potenţială colaborare ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.

AH-1Z Viper în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii

Elicopterul este unul bimotor şi este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps. I se mai spune şi Zulu Cobra şi este privit drept unul dintre cele mai performante elicoptere de atac alături de Boeing AH-64 Apache.

Pe de altă parte, în septembrie 2016 apărea informaţia într-o publicaţie americană ca Forţele Terestre Române se interesează să achiziţioneze elicoptere de atac.

Jane’s Defense cita o cere de informaţii emisă de către UŞ Army în numele Forţelor Terestre Române pentru achiziţia de elicoptere destinate în principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CAS (Close Air Support), dar care să poate fi folosit şi pentru transport de trupe şi cargo sau misiuni de evacuare medicală (Medevac).

Jane’s Defence scria că în specificaţiile indicate de Forţele Române s-ar putea încadra mai multe modele de elicoptere precum Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: