Fostul șef al diplomației R. Moldova, Natalia Gherman ar putea fi noul Secretar General ONU

Natalia Gherman (foto) fostul ministru al Afacerilor Externe din R. Moldova, este candidatul din partea acestei țări pentru funcția de secretrar general al Organizației Națiunilor Unite. Guvernul de la Chișinău a înaintat propunerea printr-o scrisoare trimisă ONU informează romanibreakingnews.ro

Ministerul de Externe al R. Moldova a anunțat că Natalia Gherman se numără printre favoriții din Europa de Est la funcția de Secretar General al ONU, fiind nominalizată în cadrul campaniei ONU de alegere a unei femei în înalta funcție „A Woman for UN Secretary-General”.

Alegerile pentru poziția de la vârful ONU vor avea loc în toamna acestui an, în cadrul Adunării Generale a ONU. Potrivit uzanțelor, mandat acualului Secretar General al ONU, Ban Ki-moon, expiră  în luna decebrie a acestui an.

Selectarea candidaților se face de către un Comitet autorizat de Adunarea Generală ONU și și apoi sunt înaintate statelor membre.

Se pare că fosta șefă a diplomației de la Chișinău ar avea o șansă unică să devină cel de-al 9-lea Secretar General al ONU, deoarece se conturează o preferință către candidați proveniți din Europa de Est și către o femeie, pe motiv că toți cei 8 secretari generali de până acum au fost bărbați.

Natalia Gherman este apreciată de comitetul de selecție ca fiind un candidat potrivit pentru înalta funcție, deoarece activitatea dumneaei a dovedit un impact major asupra populației Republicii Moldova, fiind participant direct la negocierea Acordului de Asociere și Zonei de Comerț Liber cu UE și a prevederilor regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni în spațiul european.

Publicat de romaniabreakingnews.ro