ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foști oficiali şi experţi americani în politică externă denunţă deciziile lui Trump! Vulnerabilizează securitatea naţională şi interesele Statelor Unite

Mai mult de o sută de foşti oficiali şi experţi americani în politică externă au semnat o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump şi administraţiei sale,  prin care denunţă ordinul executiv antimigraţie semnat de acesta. Grupul de semnatari estimeazăcă noua versiune a deciziei vulnerabilizează în aceeaşi măsură ca şi precedenta securitatea naţională şi interesele Statelor Unite, transmite duminică AFP.

Scrisoarea a fost trimisă și unor membri ai cabinetului, printre care secretarul de stat Rex Tillerson, şefului Pentagonului, James Mattis, ministrului justiţiei Jeff Sessions şi celui al securităţii interne, John Kelly.

„Ordinul executiv va trimite un mesaj musulmanilor, inclusiv celor care sunt victime sau care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, ce va întări campania de propagandă (…) afirmând în mod fals că Statele Unite se află în război cu islamul”, scriu foştii responsabili.

„Contrar, primirea de refugiaţi şi călători musulmani pune în lumină minciunile teroriştilor şi le contracarează viziunea greşită”, se mai arată scrisoarea, datată vineri, 10 martie publicității.

În rândurile semnatarilor se află peroane care au servit în administraţii atât democrate, cât şi republicane. Printre ei se numără fostul diplomat Nicholas Burns, fostul director al contraterorismului din Consiliul pentru Securitate Naţională, Richard Clarke, şi ex-subsecretarul Pentagonului Michele Flournoy, dar și foşti membri ai administraţiilor democrate, precum fostul secretar de stat Madeleine Albright, fostul ministru pentru securitate internă Janet Napolitano, fosta consilieră pentru securitate naţională Susan Rice sau ex-directorul Centrului naţional antiterorist, Matthew Olsen.

„Interdicţii precum cele prevăzute în ordinul executiv aduc atingere securităţii naţionale şi, dincolo de aceasta, demnităţii ţării noastre”, consideră autorii, care se fac ecoul argumentelor invocate de tribunale din mai multe state americane.

Semnatari scrisorii comune către Donald Trumpt au mai specificat că Ordinul  „slăbeşte capacitatea Statelor Unite de a-şi asuma un rol conducător la nivel mondial şi ne pune în pericol interesele de securitate naţională, prin aceea că nu susţine stabilitatea aliaţilor noştri care depun eforturi pentru a primi un număr mare de refugiaţi”.

Decretul semnat pe 6 martie şi cu aplicare din 16 martie, interzice pentru 120 de zile intrarea pe teritoriul SUA a tuturor refugiaţilor şi suspendă pe 90 de zile acordarea de vize pentru cetăţenii din şase state majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan, Yemen). Ordinul este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie, care a provocat o undă de şoc în lume şi a fost suspendat pe 3 februarie de un judecător federal din Seattle.

Gabriel Negru / București / RBN Press – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: