ROMÂNIA BREAKING NEWS

Forțele pentru operații speciale din Armata României sărbătoresc înființarea primei structuri de acest gen de armă

Forțele pentru operații speciale din Armata României sărbătoresc înființarea primei structuri de acest gen de armă
Emblema forțelor speciale române – sursa foto www.resboiu.ro

La 1 martie, militarii din Forțele pentru operații speciale din Armata României sărbătoresc înființarea primei structuri de acest gen de armă. Aceste forțe sunt „vârful de lance” al capabilităților militare naționale, structuri de elită, modulare, flexibile, în măsură să execute toate misiunile încredințate. In cadrul procesului amplu, dinamic și rapid de transformare și restructurare a Armatei României, o etapă foarte importantă a fost și este reprezentată de crearea și modernizarea forțelor pentru operații speciale (FOS).

Punând accentul pe calitate și nu pe cantitate, România a reușit, în ultimul deceniu, să-și construiască structuri FOS profesioniste, încadrate de militari de elită, cu aptitudini dezvoltate de luptători, dar și operaționale, tehnice și lingvistice. Acești militari sunt, în același timp, parașutiști, scafandri, alpiniști, capabili să facă față oricărei situații deosebite și să îndeplinească o varietate foarte mare de misiuni, cum ar fi: acțiune directă, recunoaștere specială, contra-terorism, căutare și salvare în luptă, culegere de informații, infiltrare din aer, protecție apropiată, etc.

Fără a fi un substitut pentru forțele convenționale, FOS reprezintă azi o componentă specializată de intervenție discretă și rapidă a armatei, destinată să execute cu mare precizie o gamă largă de misiuni cu caracter deosebit: cercetare specială, acțiuni directe și asistență militară în teatre de operații, intervenție antiteroristă și contrateroristă împreună cu forțele speciale ale coalițiilor și alianțelor la care România este parte.

Acest lucru presupune utilizarea unor operatori policalificați, puternici, curajoși, inteligenți, rezistenți la eforturi extreme fizice și psihice, tenace, agili, animați de spiritul perfecțiunii.Un pas important în consolidarea structurilor de forțe pentru operații speciale a fost constituirea, în anul 2011, a Brigăzii 6 Operații speciale „Mihai Viteazul” care, în același an, a primit și Drapelul de luptă.

Alături de aceste schimbări structurale, un efort considerabil a fost depus în activitatea de management a resurselor umane, în selecția, instruirea și antrenarea unor militari de primă calitate, în achiziționarea armamentului și echipamentelor adecvate, în modernizarea bazelor de antrenament, precum și în conceperea doctrinelor, manualelor și instrucțiunilor specifice FOS.În ceea ce privește contribuția României cu structuri de FOS în teatrele de operații, Afganistanul a reprezentat și reprezintă proba de foc pentru FOS române. Astfel, în aprilie 2006, primul contingent românesc de FOS și-a început misiunea în Afganistan, în cadrul operației „ENDURING FREEDOM”, al forțelor de coaliție conduse de SUA.Începând cu aprilie 2008, FOS române din Afganistan desfășoară operații militare în cadrul ISAF, executând misiuni de luptă în zone considerate din cele mai periculoase.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Nicolae Uszkai 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: