ROMÂNIA BREAKING NEWS

RAZBOIUL DE PANA LA RAZBOI. FILMUL (BRUT) AL PRIMEI CIOCNIRI DIN RAZBOIUL DE LA NISTRU …1990 (nu 1992!!!)

Prin prezenta, se transmite in mas media filmul documentar „Razboi pana la razboi”.

Este o lucrare inedita cu imagini brute, neprelucrate, din prima batalie a razboiului de la Nistru desfasurata la 2 noiembrie 1990, la podul din Dubasari.

Autorii filmului, reporterul TVM de atunci, Gheorghe MARZENCO, si cameramanul Dinu Gajosu au specificat pentru CTM ca,
lucrarea in cauza este de fapt filmarea realizata la fata locului, in timpul ciocnirilor dintre trupele de politie (militie), pe de o parte, si detasamentele paramilitare ale gardistilor transnistreni si unor grupuri extremiste ale populatiei, pe de alta parte.
Imaginile neprelucrate au fost pastrate timp de peste douazeci de ani intr-o colectie privata si NU au mai fost demonstrate nicaieri, nici o data.

Autorii sustin prin cateva texte atasate ca, prin batalia respectiva se dovedeste ca, anume la 2 noiembrie 199 0 a inceput razboiul la Nistru, si nu la 2 martie 1992.

Pe campul de lupta de la 2 noiembrie 1990, la podul din Dubasari, au rezultat trei morti si 61 de raniti, din ambele parti. Ulterior, in urma ranilor grave, a mai decedat unul dintre politistii din prima linie.

Cu toate acestea, noteaza autorii, din cauza unei conduceri incompetente a statului, participantii la aceasta lupta de foc nu au fost recunoscuti ca participanti ai razboiului la Nistru si nu se bucura de careva inlesniri, asemeni celor din 1992.

Tot in debutul filmului este citat Ghenadii Selezniov, seful Dumei de Stat din Rusia, care a declarat in 2002, adresandu-se conducerii de stat din Chisinau: „Noi (Rusia), am oranizat acest conflict la Nistru, pentru ca Moldova sa ramana mereu tintuita spre aceasta directie si sa nu poata face unirea cu Romania.”

Autorii mai sustin ca au pastrat imaginile neprelucrate si nu le-au transformat intr-un film integrat timp de doua de cenii, tocmai din cauza ca nu au avut interesul sa faca pe placul Rusiei si nu si-au consumat activitatea, energia si mentalitatea in zona „Pridnestrovie”.

„Mult mai importan este sa ne concentram tocmai pe directia re-unirii cu Patria-Mama, Romania, fapt permis de evolutia istorica a poporului basarabean si de la care ne-a abatut Rusia prin acest razboi, dupa cum a recunoscut insusi Ghenadie Selezniov.
Doar pentru istoria neamului nostru romanesc, am evocat aceste imagini, urmand sa mai demonstram si alte secvente din razboiul de pana la razboi”, – a conchis Gheorghe MARZENCO, autor si actualmente copresedinte al Consiliului Unirii.

Fragmente si comentarii la filmul Razboi pana la Razboi au fost transmise ieri, la Publika TV.

Centru Tehnologii Media din Republica Moldova
4.03.2013

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

  • Redactor Dorian Theodor spune:

    Mesaj pentru romanii din stanga Prutului (Tara Mama Romania) dar si catre cei din dreapta Prutului
    Anii de crunta deznationalizare a romanilor de sub cizma bolsevica isi spune cuvantul chiar si in textul redactat de acest mare si curajos roman – Gheorghe MARZENCO. Desi este constient de originea si identitatea sa romanesca pe care si-o afirma si o apara, a scapat in text sintagma de „popor basarabean”, sunt convins ca in mod total nevinovat si fara nici vreo conotatie intentionat strecurata. Este efectul zecilor de ani de minciuna si opresiune care si-a pus amprenta asupra sufletului romanesc din dreapta Prutului. Acestea nu trebuie taxate si judecate ci doar intelese si corectate cu atitudinea demna a iubirii de frate ! DECI ATENTIE FRATE ROMAN MARZENCO ! SA NU FACEM JOCUL OCUPANTULUI RUS! CU SCAPARILE NEVINOVATE, NU EXISTA POPOR BASARABEAN, MOLDOVEAN, CUM NICI POPOR MUNTEAN, OLTEAN, ARDELEAN NU EXISTA ! SUNTEM TOTI ROMANI SI PUNCTUM !

  • Ivu Frâncu spune:

    Cititi si alte materiale unioniste pe un site din Chisinau:

    www cerulalbastru com

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: