ROMÂNIA BREAKING NEWS

Festivalul Enescu! De ce nu se cântă niciodată muzica marelui compozitor român?

Festivalul Enescu! De ce nu se cântă niciodată muzica marelui compozitor român?

george-enescuFestivalul Enescu este o investiție de valoare pe care o face România, dar se confruntă cu problema rușinoasă a lipsei partiturilor enesciene, ale căror drepturi de autor sunt deținute de două edituri franceze, spune Mihai Constantinescu, organizatorul evenimentului, într-un interviu MEDIAFAX și citat de  romaniabreakingnews.ro

Mihai Constantinescu – directorul Artexim, o instituție publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul Internațional „George Enescu” – este omul din spatele cortinelor celui mai important eveniment muzical al României, care în acest an se desfășoară în perioada 30 august – 20 septembrie.

„România este și ea alături de celelalte forțe culturale ale lumii și încearcă prin acest festival să îl promoveze mult pe Enescu, dar și cultura românească”, declară, în interviul acordat MEDIAFAX, Mihai Constantinescu, cel care organizează din 1991 acest eveniment.

Deși au trecut de atunci 24 de ani, Mihai Constantinescu spune că Festivalul Enescu continuă să se confrunte cu probleme delicate. Una dintre cele mai importante este lipsa partiturilor cu lucrările lui Enescu, ale căror drepturi de autor sunt deținute de editurile franceze Salabert și Enoch. În acest caz, spune Constantinescu, este necesară o campanie națională.

„Este un proiect național care ar trebui să fie demarat pentru această serie a lucrărilor de Enescu (…) Sunt discuții din acestea care îi fac rău lui Enescu în acest moment. De exemplu, «Oedipe-ul» nu există în variantă tipărită, există doar varianta scrisă de mână (…) Și nu dă bine, adică un festival de o asemenea valoare se ascunde cumva după cireș că n-avem partituri să le trimitem (artiștilor, n.r.) sau le trimitem copii sau le trimitem pe fax. E rușinos”, spune Mihai Constantinescu.

El precizează că editurile franceze care dețin drepturile de autor pentru lucrările lui Enescu ar fi dispuse să le vândă „și mâine”. „Problema este că cineva trebuie să le și cumpere sau trebuie să se înțeleagă cu ele (cu editurile, n.r.)”, afirmă Mihai Constantinescu.

O altă dificultate cu care se confruntă Festivalul Enescu este aceea că Bucureștiul nu este încă pregătit să facă față cu ușurință organizării unui eveniment de o asemenea anvergură. Cele mai simple exemple date de Constantinescu în acest sens sunt problema parcării și cea a transportului de noapte. „Încă din punct de vedere al circulației sunt probleme, pe care noi evident încercăm să le rezolvăm (…) Așa cum la niște meciuri de fotbal sau știu eu ce se întâmplă pe stadioane se iau niște măsuri speciale, ar trebui și pentru festival să se ia măsuri speciale”, spune Mihai Constantinescu.

În ciuda unor astfel de aspecte, potrivit lui Constantinescu, Festivalul Enescu a reușit să se impună într-o piață care este destul de dificilă, dovedind că este o investiție de valoare pe care o face România.

Astfel, publicul va putea să vadă la cea de-a XXII-a ediție a festivalului patru dintre cele mai bune orchestre ale momentului – Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra. De altfel, vor fi peste 60 de evenimente la Festivalul Enescu 2015, la care vor participa peste 2.500 de artiști străini și în jur de 500 de artiști români.

Printre vedetele festivalului se numără Filarmonica din Berlin, care vine în România după 18 ani de tatonări, și violonista Anne-Sophie Mutter, care va apărea pe o scenă românească pentru prima dată după 12 ani de discuții cu organizatorii festivalului. „Sunt artiști care au înțeles greu că în România se desfășoară un festival important, la care e bine să vii”, explică Mihai Constantinescu.

Filarmonica din Berlin pune și cele mai multe probleme organizatorice, având în vedere că va veni la București cu o logistică imensă – 110 metri cubi de material și 11 tone de instrumente. De altfel, Filarmonica din Berlin este și cel mai scump „artist” al acestei ediții, având un onorariu de 300.000 de euro pentru concertul extraordinar pe care îl va susține pe 3 septembrie, la Sala Palatului, avându-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle.

În ciuda importanței artiștilor care vin la Festivalul Enescu 2015, organizatorii nu au avut anul acesta solicitări inedite din partea lor. „În decursul anilor am avut un Nigel Kennedy care ne-a mâncat sufletul (…) E o mare diferență în comportament între Nigel Kennedy, de exemplu, și David Garrett (…) David Garrett n-a cerut nimic în plus, iar la Nigel Kennedy am avut de la sushi, la apă nu știu de care, la temperatură nu știu de care, la nu știu câte cartoane de bere și lăzi de vin”, spune Mihai Constantinescu.

Bugetul ediției din acest an a festivalului este de peste 8 milioane de euro (de la bugetul de stat, din vânzarea de bilete și sponsorizări). Din bugetul de stat se cheltuie pentru Festivalul Enescu 2015 o sumă de 28 de milioane de lei, dar, după cum spune Mihai Constantinescu, obrazul subțire cu cheltuială se ține, iar evenimentul a dovedit deja că este „o investiție care merită”.

Constantinescu vorbește în interviu și despre ediția din 2017 a Festivalului Enescu, pe care o pregătește, după retragerea lui Ioan Holender, alături de un nou director artistic, al cărui nume nu l-a dezvăluit, însă despre care a precizat că nu este român, că este tânăr și că este sigur că va fi apreciat în momentul în care va fi anunțat de Ministerul Culturii.

Printre starurile ediției din 2017 a Festivalului Enescu se vor număra pianistul chinez Lang Lang, care va veni pentru prima dată în România, și Scala din Milano, care va reveni la eveniment după 16 ani și va cânta o lucrare de George Enescu.

În legătură cu organizarea ediției de peste doi ani, Mihai Constantinescu spune că, până la urmă, tot banul decide dacă se va face sau nu, iar dorința sa este ca Parlamentul să aprobe bugetul festivalului. „Promisiuni sunt și sper că oamenii să înțeleagă din ce în ce mai mult că e o investiție care merită”, mai afirmă Mihai Constantinescu.

În ceea ce privește viitorul, Festivalul Enescu va continua să se dezvolte, spune Mihai Constantinescu. Dar ne putem aștepta ca la un moment dat o să o vedem și pe soprana Angela Gheorghiu pe scena festivalului? „Doamna Angela Gheorghiu a fost invitată de trei ori. Decizia dânsei a fost de a nu veni. Acum, dragoste cu sila nu se face. Dacă dânsa la un moment dat o să considere că poate să vină în condițiile pe care le pune festivalul, cu mare plăcere va fi invitată”, precizează Constantinescu.

Citește aici interviul acordat de Mihai Constantinescu, organizatorul Festivalului Enescu

Publicat de romaniabreakingnews.ro  / Sursa: descopera.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: