Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) consideră că toate aplicațiile mobile rusești reprezintă „risc de contrainformații”, reiese din răspunsul serviciului special remis la cererea liderului democraților din Senatul SUA, Chuck Schumer, relatează agenția de presă Bloomberg citată de romaniabreakingnews.ro
În răspunsul său scris, FBI susține că autoritățile ruse au acces de la distanță la toate canalele de comunicare și serverele din rețelele de comunicații interne, fără sa fie nevoie sa contacteze furnizorii de internet. FBI a menționat că îngrijorările legate de aplicațiile rusești se referă și la FaceApp.
Potrivit sursei citate, în iulie, Chuck Schumer a sesizat FBI în legatura cu o potențială amenințare la adresa securității naționale a SUA reprezentată de FaceApp, o aplicație rusească care generează transformări extrem de realiste ale fețelor din fotografii prin utilizarea rețelelor neuronale bazate pe inteligența artificială.
„Milioane de americani au folosit aplicația. Aparține unei companii ruse, iar utilizatorii oferă programului acces complet și necondiționat la fotografiile și datele lor”, a scris senatorul pe blogul sau, apoi a atașat scanarea după cererea către FBI și Comisia Federală pentru Comerț (FTC) de verificare a aplicației în cauză.
FaceApp a fost dezvoltată de compania rusă Wireless Lab. Se bazează pe rețele neuronale care permit editarea imaginilor tip portret în diferite moduri. Aplicația permite schimbarea părului, sexului, vârstei, precum și adăugarea de machiaj și tatuaje.
Acces de la distanță
„Serviciile de informații din Rusia mențin capacități robuste de exploatare cibernetică”, a spus FBI, adăugând că autoritățile de acolo „pot accesa de la distanță toate comunicațiile și serverele din rețelele rusești”, fără solicitări către furnizorii de internet.
FaceApp nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu trimisă într-o secțiune primită. Aplicația a spus că încarcă fotografiile utilizatorilor pe serverele din S.U.A., Singapore, Irlanda și Australia și „elimină majoritatea fotografiilor de pe serverele sale la 48 de ore de la depunere”, potrivit FBI.
Atunci când folosesc servicii precum FaceApp, oamenii dezvăluie multe despre ei înșiși, inclusiv date biometrice, a spus Jim Baker, un fost consilier general al FBI.
Oamenii „renunță la o mulțime de informații care ar putea fi utile unui guvern străin în caz că vă pot viza pe dumneavoastră să vizeze dvs. sau pe cineva din proximitatea dvs. din rețeaua social-media ”, a spus Baker, care este acum director al securității naționale și al cibersecurității la Washington. R Street Institute.