ROMÂNIA BREAKING NEWS

În R.Moldova – Falsuri istorice si propaganda pentru Biserica KGB a “Intregii Moldove” din banii romanilor via ICR

Titlul original: „ ICR-Chisinau recidiveaza: Falsuri istorice si propaganda pentru Biserica KGB a “Intregii Moldove” din banii romanilor ”

Cine are interes să „spele“ ocupația rusească de la 1812

de Mihai Tasca / Adevarul de Moldova

Opiniei publice i se impune ideea că după 1812 lucrurile, în domeniul ecleziastic, nu au mers atât de rău, cel puțin la început: la cârma nou-createi mitropolii e numit un român, care a luptat pentru limba română, a fondat o instituție teologică. Dar nu se pun în discuție consecințele raptului și a scindării enoriașilor Mitropoliei Moldovei.

La un an de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812, Guvernul țarului Alexandru I a comis încă o fărădelege, de data aceasta față de sufletele locuitorilor de aici. La 21 august 1813 a fost semnat Decretul imperial privind crearea Mitropoliei Chișinăului și Hotinului, act unilateral, samavolnic, prin care locuitorii dintre Prut și Nistru supuși canonic Mitropoliei Moldovei au fost rupți de la matcă și trecuți la nou creata mitropolie. Ce a urmat se știe: rusificarea, deznaționalizarea, interzicerea ținerii serviciilor religioase în limba română etc.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la înființarea acelei mitropolii și cineva foarte interesat a pus problema organizării unor manifestări culturale și științifice la Chișinău. Trebuia cumva „argumentat“ raptul ecleziastic și supunerea canonică a locuitorilor Basarabiei față de biserica moscovită.

Un comunicat de presă al ICR „Mihai Eminescu“ din Chișinău a anunțat că astăzi are loc deschiderea unei expoziții cu genericul „Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746-1821) – un ierarh ortodox apărător al culturii și limbii române“, prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la crearea Mitropoliei Basarabiei și de la fondarea Seminarului Teologic din Chișinău. La o analiză atentă a comunicatului, observăm falsuri și manipularea opiniei publice. Aș spune chiar o „spălare“ a evenimentului de la 1813.

Mai întâi, la 1813 a fost creată Mitropolia Chișinăului și Hotinului, a cărei succesoare se anunță Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, canonic supusă Bisericii Ortodoxe Ruse. Apoi, pentru a da aparență de românism, organizatorii au introdus sintagma „prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la crearea Mitropoliei Basarabiei“, sugerând ideea că mitropolia creată la 1813 e a Basarabiei, ceea ce, așa cum am arătat, este un neadevăr.

Așadar, opiniei publice i se impune ideea că după 1812 lucrurile, în domeniul ecleziastic, nu au mers atât de rău, cel puțin la început: la cârma nou-createi mitropolii e numit un român, care a luptat pentru limba română, a fondat o instituție teologică (credem că rolul mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni trebuie reconsiderat, având în vedere faptul că mitropolia de la 1813 a apărut la inițiativa lui, una din misiunile principale ale acestuia fiind oprirea exodului basarabenilor peste Prut). Dar nu se pun în discuție consecințele raptului și a scindării enoriașilor Mitropoliei Moldovei.

Cu ocazia acestei triste aniversări, ar fi fost binevenită organizarea unei manifestări științifice cu participarea Bisericii Ortodoxe Române și a Mitropoliei Basarabiei, unde să să se discute despre ce drepturi canonice și juridice avea Imperiului Rus și Biserica Ortodoxă Rusă de a-și atribui enoriașii români din Basarabia, dar și despre contribuția ierarhilor mitropoliei ruse de la Chișinău la deznaționalizarea moldovenilor. Acolo era locul și cazul să fie analizată și activitatea Mitropolitului Bănulescu-Bodoni.

În fine, precizăm că manifestările „la comandă“ cu ocazia a 200 de ani de la crearea Mitropoliei Chișinăului și Hotinului vor urma în toamnă, când va avea loc o conferință științifică.

P.S. Nu este pentru prima dată când, pentru a nu deranja vecinul nostru de la Răsărit, „patrioții români“ din Republica Moldova ambalează temele conferințelor așa încât să fie pe placul rușilor. De exemplu, conferința internațională organizată anul trecut, când s-au împlinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, a avut următorul generic: „Basarabia 1812. Problema națională. Implicații internaționale“. S-a înțeles cumva din titlu că manifestarea științifică a fost dedicată unui rapt și unei aniversări tragice?

P.P.S. Și toată lumea caută agenți de influență doar în curtea Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Sursa: Ziaristi OnlineFoto: Ziaristi Online

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: