ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video / Conferință cu ocazia expoziției documentare de la Clubul Țăranului Român: „DOUĂ ZILE CÂT UN VEAC… 28 IUNIE 1940 – 22 IUNIE 1941”

Video / Conferință cu ocazia expoziției documentare de la Clubul Țăranului Român: „DOUĂ ZILE CÂT UN VEAC… 28 IUNIE 1940 – 22 IUNIE 1941”
Actualizare video 23 iunie 2017 / înregistare completă.

 

Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” (AESGS), au organizat joi, 22 iunie 2017, ora 18:00, la Clubul Țăranului Român, expoziția documentară „DOUĂ ZILE CÂT UN VEAC… 28 IUNIE 1940 – 22 IUNIE 1941”. Vernisajul expoziției a debutat cu conferința pe aceiași temă, susținută de Dr. Mihai NICOLAE – președintele Institului Frații Golescu, Marian CLENCIU -președinte ACPBB, Dr. Constantin CORNEANU – președinte AESGS, Dr. Ion Constantin – istoric, Dacian DUMITRESCU – jurnalist independent.

Expoziția cuprinde reproduceri din Arhiva digitală a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, arhiva presei internaționale și din colecția particulară Dacian Dumitrescu și va fi deschisă în publicului bucureștean și nu numai, în perioada 22 iunie – 6 iulie 2017.

Două zile cât un veac…28 iunie 1940 și , apoi, 22 iunie 1941… În urma somației ultimative a U.R.S.S., Basarabia este evacuată. Iată descrierea acelor momente tragice, așa cum le-a perceput scriitorul IORGU TUDOR :

„Străzile Chișinăului ofereau o priveliște tristă…Bărbați, femei și copii, cu geamantane, boccele, cu mici pachete în mâinile tremurătoare, în nebunie, se grăbeau undeva, fugeau: spre gară, spre șosea, spre necunoscut, fugeau mânați de năluciri. Chioșcurile și magazinele erau închise. Din ferestre ne priveau ochi halucinanți, figuri tragice ne întâmpinau în cale. Nu ne mai salutam. Sau dacă ne salutam, inconștient, mecanic, nu ne mai vorbeam. Era de prisos. Nu era nici timpul, nici locul. Străini și stranii erau călătorii din tramvaie. Mâine va fi altfel. Altă lume. Alți oameni. Se vor înstrăina și oamenii, și străzile…”.

Coșmarul acesta întunecat s-a repetat și în Herța și în Bucovina.

Un an mai târziu, armata română e pregătită să elibereze pământul țării. Grăitoare sun versurile cântecului care au însoțit vremelnica eliberare a teritoriului ocupat de sovietici.

”Basarabie frumoasă/ Bine te-ai gătit mireasă/ Că-ți aducem pețitor/ Mândrul nostru Tricolor…” . Iată ce cântau oștenii : ” Az-noapte la Prut/ Războiul a-nceput/ Românii trec dincolo iară/ Să ia înapoi, prin arme și scut/ Moșia pierdut-asta vara/ Mergem în câmpia Basarabilor/ Plină de grâne, plină de dor/ Și Bucovina cu mănăstiri și brazi/ Mergem la luptă dragi camarazi/ Azi Prutul unește pe frații români/ Și Nistru s-apropie iară/ Din tot ce avem, nimic nu vom da / Din Tisa la Nistru hotară…”

Video transmisiunea în direct a evenimentului:

Dorian Theodor CLENCIUromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: