Muzeul Municipiului București găzduiește în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2015 expoziția-eveniment „Alăptarea e Iubire”, de Cristina Nichituș Roncea, fotografă care revine pe simezele Palatului Suțu, unde a mai fost prezentă și cu foto-povestea „Precum în cer – Călătorie prin lumea ortodoxă românească”.
De data aceasta „Alăptarea e Iubire” iese în stradă, urmând ca în aer liber, pe gardul care înconjură clădirea istorică a Palatului Suțu, să prezinte publicului dragostea mamelor față de pruncii lor în 70 de fotografii și mesaje. „Este o expoziție-minune”, o recomandă marea personalitate a culturii române Mariana Nicolesco. „Fotografiile Cristinei Nichituș Roncea au reușit să demonstreze un adevăr tainic: copiii sunt îngeri!”, afirmă profesorul Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie „Dimitrie Gusti” al Academiei Române despre imaginile din proiectul „Alăptarea e Iubire”. La vernisajul expoziției, care va avea loc la Palatul Suțu din Piața Universității, str. I. C. Brătianu Nr. 2, marți, 20 octombrie, la ora 18.00, participă, printre alții, Peter Hurley, cunoscutul irlandez îndrăgostit de tradițiile românești, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică, și Mara Popescu, consultantă în alăptare și totodată protagonistă a proiectului, împreună cu copiii săi.
Expoziția și proiectul fotografic “Alăptarea e iubire”, realizate de Cristina Nichituș Roncea împreună cu „Photography Studio” (http://photo-graphy.ro), se înscriu într-o campanie națională care își propune, în parteneriat cu Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, Muzeul Național al Satului “Dimitri Gusti”, “IA Sibiu” și, cu această ocazie și Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, să readucă aminte românilor de o tradiție care reprezintă un izvor de sănătate pentru copiii României.
Campania “Alăptarea e iubire” conține fotografiile a zeci de mame și bebeluși alăptați din România și informează gravidele și mamele cu privire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de a alăpta exclusiv primele 6 luni și de a continua alăptarea cel puțin 2 ani. “Rata alăptării exclusive până la 6 luni era de doar 12,6% în 2011, în condițiile în care 98% dintre femei pot să alăpteze dacă au informații corecte, susținerea familiei și a cadrelor medicale și dacă apelează la un consultant în lactație certificat pentru a preveni sau a depăși momentele dificile din timpul alăptării”, afirmă Mara Popescu, membră fondatoare a Asociației partenere.
“Alăptarea este o călătorie, o poveste superbă care începe imediat după naștere – pentru care însă te pregătești de dinaintea nașterii – și care trebuie să continue atât cât protagoniștii sunt fericiți”, consideră dr. Roxana Hristianovici și dr. Iulia Cristiana Balint-Boia, medici pediatri, consultați în alăptare și membre ale Academiei mamelor și Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare.
“Până recent, a alăpta era cel mai firesc lucru, dar am ajuns acum, după atâtea înstrăinări de condiția umană, ca alăptatul să fie un eveniment. O asemenea expoziție este un eveniment dătător de speranță!”, afirmă doamna Solunca-Moise, cunoscut eseist la Ziarul Lumina al Patriarhiei Române și publicist și redactor la revista Academica a Academiei Române. Proiectul, realizat în parteneriat cu Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investește în oameni!”.
Vă așteptăm la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, începând cu marți, 20 octombrie, ora 18.00, și până pe 20 noiembrie 2015, pentru a vă delecta cu fotografiile Cristinei Nichituș Roncea.
Textul invitației:
Avem onoarea sa va invitam la o noua expozitie a Cristinei Nichitus Roncea, din seria „Alaptarea e Iubire”, de data aceasta la Palatul Sutu. Vernisaj: Marti, 20 octombrie, Ora 18.00, Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Piata Universitatii. Vor vorbi, printre altii, dr. Virgiliu Gheorghe, autor si cercetator privind problematicile familiei si copilului in ziua de azi, si cunoscutul irlandez convertit la ortodoxie Peter Hurley, creatorul Festivalului anual de la Sapanta „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. Va asteptam cu drag!
Cum a luat naștere ideea unei expoziții de fotografie „Alăptarea e iubire”?
Proiectul s-a născut peste noapte, discutând pe Facebook cu Mara Popescu, o mamă a doi copii și consultantă în alăptare, fondatoare a Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare. Mobilizarea exemplară a zeci de mămici s-a realizat, impresionant, în același mod. Ideea era să „prindem” Săptămâna Mondială a Alăptării. IA Sibiu Concept Store ne-a oferit un set superb de costume naționale, prin soția marelui muzician Grigore Leșe, Iulia Gorneanu, căreia îi sunt profund recunoscătoare. În 10 zile, după un adevărat tur de forță, aveam vreo 5.000 de fotografii din care trebuia să aleg, pentru expoziție, 50. Am vrut ca mamele și copilașii – dar și tăticii care au venit – să fie îmbrăcați în portul național pentru a sugera cât mai clar importanța reîntoarcerii la această tradiție, la naturalețea alăptării, o necesitate absolută pentru nou-născuți și bebeluși până la cel puțin doi ani. Dar, în același timp, nu pot să nu subliniez, ca specialist în vizual, că straiele noastre tradiționale, care predau din generație în generație simbolistica și alfabetul milenar încrustat pe ele, pur și simplu înfrumusețează orice chip… integral pe http://qmagazine.ro/cristina-nichitus-roncea-am-cautat-libertatea_271469.html
Publicat de romaniabreakingnews.ro / surse: muzeulbucurestiului.ro / qmagazine.ro
Foto: Cristina Nichituși Roncea qmagazine.ro