ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exploatarea românilor din sudul Italiei, subiect de dezbatere la Conferința Internațională privind combaterea traficului de persoane

Exploatarea românilor din sudul Italiei, subiect de dezbatere la Conferința Internațională privind combaterea traficului de persoane

Pentru mulți cetățeni români, sclavia prin muncă este încă, o realitate dramatică pe care o trăiesc în anumite regiuni din Italia. An de an, autoritățile și opinia publică descoperă situații de exploatare cărora le cad victimă conaționali ai noștri, a declarat Angel TÂLVAR (deputat PSD de Vrancea) pentru agerpres, preluat de romaniabreakingnews.ro

Potrivit acestuia, în ultimele săptămâni, noi astfel de cazuri au apărut în provinciile Ragusa și Bari. Autoritățile au intervenit, scoțând la lumină condițiile inumane în care își desfășoară activitatea un număr însemnat de lucrători agricoli români — locuințe insalubre, plată mizeră, muncă în condiții precare și periculoase, amenințări și abuzuri fizice și verbale din partea angajatorilor și ‘caporalilor’, șantaj și violențe.

De-a lungul anilor, autoritățile române și italiene, precum și o serie de organizații din societatea civilă, ONG-uri și sindicate, au căutat și continuă să caute cele mai eficiente căi pentru eradicarea acestui fenomen, pornind de la o mai bună informare a lucrătorilor români cu privire la drepturile lor și ajungând până la necesitatea asigurării unui sprijin direct și permanent victimelor acestui flagel.

O serie de acte normative, precum noua lege a caporalatului din Italia, ca și acțiunile și măsurile inițiate de partea română, par să fi îngrădit, într-o oarecare măsură, aceste abuzuri. Prezentarea cazurilor în mass media italiană și română a contribuit consistent la prevenirea cetățenilor români cu privire la riscurile la care se expun acceptând să lucreze fără un contract de muncă înregistrat.

Este însă imperios necesar ca eforturile celor două state să se intensifice, pentru ca exploatarea prin muncă să dispară, iar drepturile românilor, în calitate de cetățeni europeni, să fie respectate.

Parlamentul României trebuie să își continue demersurile de monitorizare și raportare a acestor situații extrem de grave, precum și de elaborare a suportului legislativ necesar combaterii lor.

În acest sens, fenomenul exploatării prin muncă a cetățenilor români în fermele din Italia va constitui un subiect important pe agenda Conferinței Internaționale privind combaterea traficului de persoane pe care Grupul de lucru cu activitate specifică o va organiza, în toamna acestui an, la București. Prezența tuturor factorilor cu responsabilități în această privință creează oportunitatea unui dialog eficient, care să facă posibile soluții reale și de durată pentru ca lucrătorii agricoli români să nu mai devină victime ale sclaviei moderne.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: