ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exlusiv! Românitatea, prezentul și alegerile prezidențiale din R. Moldova. Partidul unionist DREAPTA în dialog cu As.Cult. Pro Basarabia și Bucovina la București

Exlusiv! Românitatea, prezentul și alegerile prezidențiale din R. Moldova. Partidul unionist DREAPTA în dialog cu As.Cult. Pro Basarabia și Bucovina la București

Pro_Basarabia_si_Bucovina_in_Dialog_cu_Partidul_unionist_DREAPTA_din_RM (1)

Sâmbătă, 18 iunie, la București, a avut loc întâlnirea dintre Președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB), domnul Marian CLENCIU și Vicepreședintele Partidului unionist DREAPTA din Republica Moldova întâlnire înregistrată video de redacția RBN Press. Întâlnirea a avut loc grație unei înțelegeri stabilite la prima întâlnire informală de la București, a Partidului DREAPTA, în 14 aprilie a.c., în cadrul căreia președintele Partidului, doamna Ana GUȚU și vicepreședintele Ion URSU au purtat discuții cu reprezentanți ai Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina dar și cu jurnaliști din cadrul RBN Press. S-au identificat puncte și viziuni comune față de problemele și nevoile de recuperare a culturii, istoriei și identității românești în spațiul dintre Prut și Nistru, ca fundament al  Unirii Republicii Moldova cu România. (14 aprilie 2016 / R. Moldova. Partidul Dreapta (Unionist) a găsit susținere la București, Barcelona, Madrid și Lisabona pentru realizarea dezideratului Unirii)

Partidul unionist DREAPTA, este înregistrat recent la Chișinău și militează deschis pentru Unirea Republicii Moldova cu România, pledează pentru continuarea parcursului european al R. Moldova și susținerea implementării unui set de reforme structurale ambițioase care ar permite depășirea dezastrului socio-economic cu care se confruntă actualmente guvernul de la Chișinău și populația dintre Prut și Nistru.

Vedeți înregistrarea video din studioul RBN Press: Dialog la Bucuresti „Pro Basarabia și Bucovina” cu Partidul unionist „DREAPTA” din RM

Alegerile prezidențiale din toamnă, din Republica Moldova, sub semnul întrebării

Dl. Marian CLENCIU, președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina a pus în discuție ultimele evoluții și declarații ale liderilor Partidului DREAPTA cu privire la alegerile din toamnă, dorind să afle dintr-o sursă de primă mână detalii despre declarația doamnei Ana GUȚU, președinta Partidul Dreapta, care militează pentru un candidat comun al mai multor partide pentru Președinția Republicii Moldova, candidat care să reprezinte toate forțele politice de dreapta, pro-europene și unioniste din RM.

Vicepreședintele Partidului DREAPTA, dl. ion URSU a confirmat: „noi cei de la Partidul DREAPTA, am venit cu ideea de a identifica un candidat unic al forțelor de dreapta, pro-europene pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova, pentru nu fractura voturile electoratului de dreapta și a preîntâmpina ca un candidat al partidelor de stânga pro-ruse să ajungă președinte al R. Moldova, ceea ce ar reprezenta un dezastru pentru mica noastră țară.”

Marian CLENCIU: „alegerile sunt stabilite pentru 30 octombrie, dar regulile „jocului”(alegerilor) încă nu sunt stabilite…”

Referitor la alegerile prezidențiale, vicepreședintele Partidului DREAPTA, dl. ion URSU, a dezvăluit că există mari probleme și chiar s-ar puta ca alegerile să nu se mai țină.

„…da, sunt mari probleme și există posibilitatea ca aceste alegeri să nu aibe loc, pentru că sunt foarte multe probleme organizatorice, juridice… Când Comisia de la Veneția recomandă ca toate regulile și toată metodologia, legislația ce ține de desfășurarea alegerilor să nu fie schimbate în ultimele șase luni, ori deja avem mai puțin de 5 luni până la alegeri și încă nu avem o idee clară despre modalitatea în care se vor petrece aceste alegeri.”

Domnull. Ion URSU a mai adus în discuție și problema recensământului, care la doi ani de la realizarea lui încă nu se știe rezultatul acestuia oficial. În opinia sa aceasta ar folosi la falsificarea voturilor, prin folosirea unui număr de voturi mai mare decât numărul de persoane în viață.

Situația unionismului din Republica Moldova

Un alt moment al discuției a fost centrat pe situația unionismului din Republica Moldova, domnull Marian CLENCIU a făcut referire la recenta declarație a doamnei Ana GUȚU, care spunea că „totuși în circumstanțele creșterii numărului de unioniști, consideră că orice scrutin electoral trebuie utilizat pentru promovarea ideii unionismului…”

Marian CLENCIU „…acum trebuie să vă întreb, dumneavoastră ați fost student în România, apoi lider al Organizației Studenților Basarabeni din România, după care ați devenit un lider al unui partid. Considerați că numărul unioniștilor este în creștere?” 

Vicepreședintele Partidului DREAPTA, domnul. Ion URSU a răspuns fără echivoc că într-adevăr „numărul unioniștilor din Basarabia este în continuare în creștere, este un fenomen pe care îl observăm cu precădere în ultimii cinci ani, un merit aparte îl au și organizațiile civice care au devenit foarte active în ultimii ani și care au început propagarea ideii unirii și în segmente care nu agreiau sau care nu au fost expuse ideilor unionismului și românismului”

Istoria interbelică a spațiului dintre Prut și Nistru încă sub tăcere, istoriografia sovietică încă la putere…

„Tarele” – problema istoriei interbelice a spațiului dintre Prut și Nistru precum și a influenței nefaste a istoriografiei sovietice, încă perpetuată și azi în Republica Moldova au fost un alt punct punct pus în discuție de președintele ACPBB, Marian CLENCIU, care a subliniat că: „problema principală este că istoria interbelică a Basarabiei în discursul public din Republica Moldova este fie …sau absentă sau încărcată de prea multe sintagme extrase din repertoriul ideologiei sovietice. Credeți că aceaste „tare” s-au vindecat, pentru a fi ajuns la un adevăr?”

 Ion URSU:  -Nu, nu s-au vindecat! Este într-adevăr o mare problemă, pentru că istoria românilor în general în Republica Moldova, dacă ne referim la ultimii 100 de ani de istorie, se studiază extrem de puțin, destul de fragmentar, ori lucrul acesta are și o conotație politică, în sensul că anumite forțe, probabil nu vor ca tinerii studioși din Basarabia să studieze evenimentele care cu adevărat s-au întâmplat în ultima sută de ani, lucruri care ar putea scoate la suprafață adevăruri mai puțin știute de unele mase…”

 Marian CLENCIU:  „…mai puțin știute sau ascunse”… „Cred totuși că ar trebui să găsiți un vinovat în Ministerul Învățământului, care ar trebui să predea sau să aibe o programă corectă”

Contrar trendului lumii actuale, în Republica Moldova creste numărul oamenilor care trec pragul bibliotecilor, cultura română câștigă teren…

Trecând peste minusurile Ministerului Învățământului, președintele ACPBB – Marian CLENCIU, a dezvăluit un moment important și inedit al dezvoltării culturale a momentului actual din RM pe care l-a descoperint studiind anumite materiale și situații, anume faptul că cititorii și prezența publicului în bibliotecile din R. Moldova a crescut simțitor.

„…s-au dublat, avem și cifre dintr-un material, dar faptul că acum, când lumea nu mai răsfoiește o carte ci o tabletă, faptul că în Basarabia este o sete de cunoaștere și faptul că Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a dus cărți… și iată această statistică ne arată că am mers pe un drum bun și corect și că acele biblioteci sunt vizitate și frecventate de tineret sau chiar și oameni maturi, cifrele se dublează de la an la an. Ce ne puteți spune despre acest aspect, care este în contradicție cu mersul timpului actual când bibliotecile clasice devin perimate, contând informația de pe google sau altceva pe internet?” – Marian CLENCIU

Pro_Basarabia_si_Bucovina_in_Dialog_cu_Partidul_unionist_DREAPTA_din_RM (2)

Vicepreședintele Partidului DREAPTA, domnul. Ion URSU a explicat că „acest fenomen se poate înțelege în primul rând și prin donațiile de carte românească care au fost trimise și spre localități mai mici, comune, orășe mai mici. Chișinăul și alte orașe mai mari nu au avut deficit de carte românească și din acest motiv consider eu, că aceste cărți venite din România au instigat dorința publicului pentru lectură. De asemenea, acest număr crescut al utilizatorilor de carte din bibliotecile din R. Moldova nu înseamnă neapărat că mult mai multă lume citește cărți. În R. Moldova multe biblioteci au fost digitalizate și lucruri de care pomeneați înainte, răsfoirea cărților în format digital se poate întâmpla și în RM…”

Marian CLENCIU: „vă spuneam despre biblioteci, pentru că avem date concrete spun că numărul de cititori au crescut de la 55.000 din 2012 la 120.000 de mii de utilizatori. Este o cifră care se triplează. Eu vă spun sigur că în București sau România, acest număr scade. Vorbesc de bibliotecile fixe. Este adevărat, la dumneavoastră în R. Moldova sau introdus în biblioteci și internetul, ceea ce este un lucru deosebit și colosal, pentru că așa atragi internetul…”

Ion URSU: „plus că digitalizarea cărților face un acces mai ușor pentru citirea unor cărți destul de rare, care altfel sunt grei de găsit inclusiv în orașele mari, nu numai în orășelelor de provincie.”

Spre finalul discuției domnul Marian CLENCIU, președintele ACPBB a primit detalii despre statul și programul partidului unionist DREAPTA, despre care vicepreședintele Ion URSU a avut plăcerea să sublinieze că „spre deosebire de alte partide din RM care au fost constituite pentru a servi unor grupuri de interese sau unor lideri care ar vrea să facă unele lucruri obscure, noi am pornit din start pe ideea că noi suntem un partid doctrinar și viziunea noastră va fi trecută pe hârtie într-un mod foarte rigid, pentru a ști exact cine suntem, ce vrem și ce dorim să realizăm în următoarea perioadă. Țin să menționez că partidul Dreapta este un partid care și-a asumat și conform programului și conform statului Unirea R. Moldova cu România ca singură șansă pentru crearea unei societăți prospere și a unui stat de drept în teritoriul dintre Prut și Nistru.”

Marian CLENCIU – „Sunteți un partid ambițios, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, formată exclusiv din refugiați basarabeni și bucovineni, are ca obiectiv, recuperarea românismului, recuperarea culturii, recuperarea istoriei.  Privim unirea ca pe un lucru care va veni astfel de la sine. Cum considerați că o asociație ca „Pro Basarabia și Bucovina” poate veni în sprijinul ideilor sau politicii partidului Dvs., în recuperarea și promovarea românismului și a istoriei curate, pentru că mai sunt probleme de discutat sau de confruntat în istoria R. Moldova care nu s-a despărțit de formulele istoriografiei sovietice nici din perspectiva populației, care este încă subjugată acestei influențe.”

Vicepreședintele Partidului DREAPTA, dl. Ion URSU – „noi am accepta cu bucurie sprijin ul ACPBB, țin să menționez, că în RM avem o foarte bună colaborare cu asociațiile civice unioniste și colaborarea cu o asociație care promovează românismul, istoria, cultura și tradițiile naționale ne-ar aduce beneficii mutuale. Într-adevăr în Basarabia există o problemă referitor la accesul la cultură și informație nouă și veridică, mass-media din RM, televiziune și presă scrisă fiind dominată categoric de cea rusasca sau pro-rusească și de aceea o astfel de inițiativă care are drept scop promovarea unionismului și a românismului este doar benefică pentru ideea națională care este reunificării.”

Domnul Marian CLENCIU și-a exprimat bucuria pentru viziunea împărtășită și a stipulat promisiunea de a organiza regulat astfel de întâlniri și discuții informale, în sensul „de a afla, noi și dumneavoastră sau invers despre ce putem face noi pentru românii din spațiul dintre Prut și Nistru și ce așteptări ați avea dumneavoastră?

Ion URSU: „consider că toată lumea pentru care noțiunile de românism, de România Mare, de spirit național, demnitate națională, nu sunt noțiuni străine ar trebui să-și unească eforturile pentru a susține românii din Basarabia care au nevoie de sprijinul fraților de peste Prut, pentru că suntem într-o situație benefică spun eu din punct de vedere economic și geopolitic, când după cum am menționat și anterior, numărul unioniștilor în Basarabia este în creștere și acest număr va crește după părerea mea în mod constant și ideea unirii Republicii Moldova cu România a început să prindă temei inclusiv și în rândul unor segmente de populație care nu agrea această idee. Noi, partidul DREAPTA mergem pe premiza că în 25 de ani de independență RM a arătat că acest proiect de stat independent nu are o șansă de izbândă, noi nu ne putem autoadministra singuri, oricât ar fi de tragic, pentru că ne-am înglodat într-o spirală a nefastă a cumetrismului, a dependenței și influenței rusești în Basarabia și considerăm că singura șansă pentru asigurarea unui viitor mai bun locuitorilor Republicii Moldova actuale, este unirea cu Patria Mamă România”

Despre „Congresul românilor de pretutindeni” între bătaie de joc și amatorism

Ultimul moment al dialogului ACPBB – DREAPTA, s-a axat pe situația viitorului Congres al românilor de pretutindeni care a stârnit vii controverse în spațiul public și al mediei din on-line, datorită faptului că acest congres anunțat pe site-ul Parlamentului României, pe langă multe alte controverse legate de organizare, modul în care au fost selectați reprezentanții a alimentat multe îndoieli. Astefl, președintele ACPBB, domnul Marian CLENCIU a cerut tranșant opinia oficială față acest Congres la care există un singur reprezentat din R. Moldova invitat la această întâlnire.

„…cum comentați această situație? Menționez că Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a fost împotriva punerii basarabenilor și a nord bucovinenilor în aceeași categorie cu a românilor de pretutindeni (diaspora), pentru că basarabenii și nord bucovinenii nu sunt români de pretutindeni, ei au fost acolo din totdeauna. Dat fiind faptul că va avea loc acest „Congres al Românilor de Pretutindeni”, în sala Parlamentului și organizat de Parlamentul României, în care reprezentanți din Basarabia sunt maxim doi, eu știu doar unul iar din Ucraina unul singur. Cum comentați acest lucru? Este un fapt ce se întâmplă sub aripa Parlamentului României, pentru care tot românul, de la Nistru la Paris se uită ca la un factor de răspundere, conducere… ca la un factor diriguitor…” a mai spus Marian CLENCIU

Dl. Ion URSU: „După umila mea părere acest congres este un exemplu elocvent de risipă a banului public, de amatorism și bătaie de joc la adresa comunităților de români din afara Țării, care se luptă în continuare, zi de zi, pentru păstrarea identității naționale românești. Noi românii avem această problemă și ea este mai veche. Dacă ne gândim atât la reprezentanțele diplomatice cât și la influența României și sprijinul românesc față de comunitățile istorice românești din R. Moldova, Ucraina, Serbia și alte state, observăm de multe ori o inconsecvență a politicii statului român, în primul rând, iar în al doilea rând, de multe ori o necunoaștere a realităților de pe teren și de multe ori, acțiuni care nu prea ajută ideii naționale. Avem nevoie de o strategie clară și pe termen lung, cu privire la sprijinul comunităților istorice românești și a diasporei, pentru că sunt două categorii distince și din păcate mulți actori politici din România încurcă sau omit realitățile, pentru că nu poți compara și nu poți pune un semn de egalitate între comunitatea de români din Luxemburg care numără poate câțiva zeci sau maxim câteva sute de români și comunitatea românilor din Ucraina care sunt câteva sute de mii și sunt autohtoni. Deci avem nevoie de o strategie clară dar în același timp distinctă pentru comunitățile istorice și pentru diaspora. Pentru că aceste două categorii distincte au nevoi și necesități diferite.”

Întâlnirea dintre reprezentații partidul DREAPTA și Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina a fundamentat un real interes de sprijin reciproc în problema susținerii ideilor de recuperare și promovare a istoriei, culturii și identității naționale românești în spațiul Repubilcii Moldova, sprijin care va veni implicit și necondiționat și din partea redacției RBN Press care va promova și susține acțiunile celor două entități pro românești.

Pro_Basarabia_si_Bucovina_in_Dialog_cu_Partidul_unionist_DREAPTA_din_RM (3)

A consemnat Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: