ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exercițiul militar rus Zapad17, debutează joi! Ce date se cunosc despre exercițiul care îngrijorează Europa?

Exercițiul militar rus Zapad17, debutează joi! Ce date se cunosc despre exercițiul care îngrijorează Europa?

Exercițiul militar Zapad(„Vest”)-2017, la care vor participa forțe militare ruse și belaruse debutează joi în Belarus, urmând a se desfășura pe o perioadă de o săptămână, până pe 20 septembrie. Exercițiul a creat îngrijorare în estul Europei și la comandamentul NATO, pe care Rusia a încercat să o risipească prezentând principalii parametri ai acțiunilor militare, potrivit site-ului de analize europunkt.ro care citează Deutsche Welle

Scenariul. Vesbaria și Lubenia, două țări est-europene cu susținere externă ar urma să lanseze atacuri teroriste asupra enclavei ruse Kaliningrad și a Belarusului, fiind ajutate de Veishnoria. Din descrierea făcută de oficialii ruși, experții independenți au emis ipoteza că primele două țări ar fi în realitate Polonia și Lituania, în vreme ce Veishnoria ar putea reprezenta una dintre regiunile din Belarus în care există și în prezent o semnificativă minoritate poloneză.

Obiectivul general al exercițiului:  cre;terea coordonării dintre comandamentele militare regionale din Rusia și Belarus, „în interesul asigurării securităţii militare”. În plan concret, forţele angrenate în exerciţiu vor acţiona în două faze. În prima dintre ele, ele vor avea misiunea să protejeze obiectivele strategice cele mai importante, să păstreze intactă supremaţia aeriană şi să izoleze zonele de conflict. În cea de a doua fază, trupele vor fi conduse pentru eradicarea ameninţării.

Numărul trupelor. Potrivit oficialilor din Rusia şi Belarus, la exerciţiu vor participa 12700 de militari, 70 de avioane şi elicoptere, 280 de tancuri, 200 de piese de artilerie, 10 nave şi alte dispozitive militare. În exerciţiu vor fi antrenate şi trupe ale serviciului intern de securitate al Rusiei, FSB, precum şi angajaţi ai ministerelor ruse de externe şi pentru situaţii de urgenţă.

Astfel, exerciţiul se încadrează în limita de 13000 de militari stabilită internaţional pentru exerciţiile care nu necesită monitorizare externă. Chiar şi în aceste condiţii, oficialii ruşi şi belaruşi au precizat că au trimis invitaţii ONU, OSCE; NATO, CSI şi ataşaţilor militari din Belarus pentru a putea observa desfăşurarea ultimei părţi a exerciţiului.

În realitate, estimările europene sunt mult mai negative. Spre deosebire de anii anteriori, când doar ţările baltice şi Polonia avansau numărul de 100000 de militari, de această dată chiar ministrul german de externe, Ursula van der Leyen a dat credit unor asemenea dimensiuni ale operaţiilor militare ruse şi belaruse.

Teritoriul de desfăşurare a exerciţiului. Zapad 2017 se va desfăşura în şapte puncte din Belarus, două din vestul Rusiei şi unul în enclava militarizată rusă Kaliningrad, „la o distanţă semnificativă de graniţă”, potrivit oficialilor ruşi şi belaruşi.

Controverse. Ministerul rus al apărării a precizat că exerciţiul are „un caracter strict defensiv, iar executarea lui nu va ridica nicio ameninţare pentru comunitatea europeană ca întreg şi nici pentru ţările învecinate”. Ministerul apărării din Belarus a adăugat că toate trupele belaruse se vor întoarce în cazărmile lor până pe 30 septembrie şi că până la aceeaşi dată trupele ruse vor părăsi Belarusul.

Dat fiind faptul că exerciţiul Kavkaz-2008 a fost folosit de Rusia pentru a invada Georgia, iar alte exerciţii militare au fost utilizate pentru a masca apropierea trupelor ruse de graniţa cu Ucraina, în 2014, unii specialişti militari occidentali speculează că şi Zapad-2017 ar putea fi folosit agresiv. Printre scenariile vehiculate se numără rămânerea definitivă a trupelor ruse în Belarus sau chiar invadarea ţărilor baltice.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: