ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exercițiul militar European Spartan 2019

Exercițiul militar European Spartan 2019

Exercitiul  militar European Spartan 2019 va avea loc, în perioada 13-24 mai 2019, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Exercițiul face parte din seria de activități planificate și organizate de către Agenția Europeană pentru Apărare (EDA) și Forțele Aeriene Române la Baza 90 Transport Aerian, în cadrul programului EATF (European Air Transport Fleet), fiind proiectat ca un eveniment multinațional de pregătire și antrenament în domeniul aviației de transport.
Statele participante la exercițiu, alături de România, sunt: Bulgaria, Italia, Lituania, și Slovacia, dar sunt așteptați și observatori din alte state deținătoare ale acestui tip de aeronavă, europene sau chiar non-europene (Australia, Grecia, SUA).

Informații practice

1. ACREDITARE:
– Accesul jurnaliștilor la reuniune se face exclusiv în baza acreditării de presă, care se realizează pe site-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la adresa: https://accreditation.romania2019.eu/;
– Termenul limită pentru acreditare este 5 mai 2019;
– Ecusoanele de acreditare pot fi ridicate exclusiv de la Palatul Parlamentului – Centrul de Acreditare al Președinției României la Consiliul UE, situat la intrarea S2 (București, Str. Izvor, nr. 2-4);
– Pentru ridicarea ecusoanelor de acreditare, este nevoie să prezentați aprobarea acreditării și cartea de identitate sau pașaportul.

2. PROGRAM MEDIA

a) Marți, 21 mai 2019 – Ziua media (Media Day):
Jurnaliștii vor putea asista la un exercițiu de zbor ce va avea loc la baza aeriană din Boboc și va cuprinde aterizarea aeronavelor C-27J SPARTAN pe piste neamenajate și pe distanțe scurte, parașutarea de personal și materiale, cooperarea cu aeronave de luptă, coordonarea acțiunilor aeriene cu cele ale forțelor terestre și evacuare medicală.
Deplasarea jurnaliștilor către baza aeriană Boboc (terestru sau aerian), din localitatea Boboc, județul Buzău, se va face cu mijloace puse la dispoziție de Forțele Aeriene Române, cu plecare/decolare în jurul orei 08.00 din Baza 90 Transport Aerian, str. Zborului nr.1, din localitatea Otopeni, județul Ilfov (acces dinspre drumul național DN 1 București – Ploiești).
Jurnaliștii care doresc să participe la activitate sunt rugați să transmită până vineri, 17 mai, ora 14.00, la adresa de e-mail proff@roaf.ro, următoarele informații: nume, prenume, seria și numărul CI și instituția media pe care o reprezintă.
Persoană de contact: colonel Ionuț Neamu, telefon 0724 348 252.

b) Joi, 23 mai 2019 – Ziua Distinșilor Vizitatori (DV Day):
Jurnaliștii care doresc să participe la activitate sunt rugați să transmită până miercuri, 22 mai, ora 14.00, la adresa de e-mail proff@roaf.ro, următoarele informații: nume, prenume, seria și numărul CI, instituția media pe care o reprezintă, numărul de înmatriculare al autovehicului cu care se deplasează și al carului de transmisie.
Jurnaliștii acreditați vor fi așteptați joi, 23 mai, în intervalul 08.30 – 09.00, la sediul Bazei 90 Transport Aerian, str. Zborului nr.1, din localitatea Otopeni, județul Ilfov (acces dinspre drumul național DN 1 București – Ploiești).
Persoană de contact: colonel Ionuț Neamu, telefon 0724 348 252.

***
Exercițiul militar European Spartan 2019 are caracter de unicitate în cadrul programului EATF, fiind destinat antrenării în comun a utilizatorilor de aeronave militare C-27J Spartan în scopul dezvoltării interoperabilității în ceea ce privește operarea tactică și mentenanța. În cadrul acestui exercițiu România are calitatea de națiune gazdă (Host Nation), iar militarii Forțele Aeriene Române dețin un rol important în echipa de planificare.
Aeronava C-27J SPARTAN este destinată să execute misiuni tactice, în operații de menținere a păcii și umanitare, asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua și noaptea.
Avionul este capabil să transporte forțe, echipamente, vehicule, artilerie ușoară, diferite echipamente și materiale și să asigure desantarea/debarcarea forțelor, materialelor și echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiții climatice severe.
Exercițiul se desfășoară după un scenariu complex, care presupune exersarea și consolidarea tehnicilor pentru executarea misiunilor de zbor, aterizarea pe piste neamenajate și pe distanțe scurte, parasutarea de personal și materiale, cooperarea cu aeronave de luptă, coordonarea acțiunilor aeriene cu cele ale forțelor terestre, evacuare medicală, urmărind, totodată, și exersarea procedurilor de executare a mentenanței aeronavelor în echipe multinaționale.
Evenimentele de acest fel sunt esențiale pentru armonizarea operațiunilor de transport aerian atât european cât și NATO, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea echipajelor de transport aerian și, în cele din urmă, pentru a duce la eficientizarea operațiunilor în cadru multinațional.

The post Exercițiul militar European Spartan 2019 appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: