ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exclusiv! Pe înțelesul tuturor. Analiza și Expunerea Războiului informaţional al Rusiei prin România TV

Exclusiv! Pe înțelesul tuturor. Analiza și Expunerea Războiului informaţional al Rusiei prin România TV

Redacția România Breaking News RBN Press vă prezintă,  în exclusivitate continuarea setului de analize și rapoarte asupra războiului informațional dus de Federația Rusă prin intermediul mass media, social media și prin partidele politice din România și Republia Moldova.

În materialul prezent, este analizat website-ul televiziunii România TV, din prisma beneficiilor de care se bucură imaginea și implicit interesele Federației Ruse, prin materialele publicate în decursul anului 2016. Analiza este realizată de Narciz Bălășoiu, director de programe în cadrul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Științe Sociale şi Politice al Universităţii Titu Maiorescu.

 

Website-ul Romania TV este actualizat în mod curent şi abundă în ştiri de tip breaking news, dar care adesea nu reflectă realitatea obiectivă ci o perspectivă supralicitată, ambalată strident menită a genera audienţă cu orice preţ. Televiziunea şi site-ul aferent acoperă în egală măsură ştiri din mediul internaţional, însă structura majorităţii articolelor este una specifică agenţiilor de ştiri având – cu precădere rol în diseminare şi mai puţin un caracter analitic.

Se poate de asemenea observa că articolele sunt însoţite de rubrica de comentarii însă în marea lor majoritate acestea lipsesc reflectând o inclinaţie redusă a site-ului către coagularea unei comunităţi de utilizatori constanţi. După o verificare individuală a ştirilor se poate vedea că există o eroare de script în privinţa numărului de comentarii ataşate fiecărui articol, în sensul că deşi contorul de pe pagina principală indică 0 comentarii, prin accesare se poate constata că un număr (chiar şi restrâns) de comentarii au fost exprimate în trena articolului. Lecturarea acestora relevă o imagine eterogenă, adesea contondentă, vulgară, însă ce acoperă întreaga paletă de poziţii cu privire la temele în cauză.

O privire de ansamblu asupra articolelor de ştiri promovate pe site-ul televiziunii reflectă un echilibru relativ, în măsura în care în abundenţa de ştiri este dificil de stabilit, din punct de vedere al analizei cantitative, o relaţie între ştirile ventilate şi modul de tratare editorială. Site-ul are un pronunţat caracter comercial, iar sistematizarea rubricilor este orientată către un public cât mai larg, eterogen.

Se poate observa că fiecare dintre tezele vehiculate de Moscova în efortul de propagandă mediatică, ca parte a războiului informaţional, se pot lesne regăsi în noianul de ştiri alimentat cu a cadenţă orară de portalul România TV. Din acest punct de vedere, se naşte un semn de întrebare, respectiv dacă avem de-a face cu o reflectare echilibrată a tuturor poziţiilor, sau sub semnul echidistanţei se propagă o serie de teze cu relevanţă semnificativă pentru Moscova. Spre exemplu, articolul de vineri 26 februarie,2016, intitulat “Putin a dat ordin FSB-ului să oprească „duşmani din afară” care vor să influenţeze alegerile din toamnă” zugrăveşte de o manieră panegirică decizia preşedintelui Putin de a obstrucţiona reflectarea în exterior a derulării viitoarelor alegeri parlamentare sub pretextul amestecului unor forţe străine oculte în acţiuni cu rol provocator la adresa regimului. Se pot observa exerciţiile de admiraţie chiar din construcţia frazeologică şi a întregii coregrafii de redactare a articolului, în sensul că cititorul neavizat rămâne mai curând cu senzaţia că Vladimir Putin este un lider puternic, un bărbat de stat care ştie să protejeze interesul naţional.

 • Legitimarea Eurasiei drept teză fezabilă sub diverse forme

În multiple articole se vorbeşte despre Eurasia fără a fi introduse nuanţe interpretative stridente. Prin modul de abordare se practică însă o legitimare a subiectului arătându-l într-o maniera plauzibilă, fezabilă, ceea ce contrazice orice realitate pragmatică. În acest context, clubul geopolitic propus de Moscova este tratat drept o alternativă la Uniunea Europeană fără o filtrare în prealabil a particularităţilor pe care acest format le aduce aderenţilor, respectiv cedarea unei părţi din suveranitatea economică şi militară în favoarea Moscovei. Am selectat pentru exemplificare două articole ce se situează la antipod, dar care arată în egală măsură maniera primitivă, viscerală de abordare. Pe de o parte, este citat Aleksandr Dughin, în vreme ce unul dintre titluri preia declaraţia fostului preşedinte al României, ce se vrea o contrapondere cinică la discursul apologetic al ideologului rus.

Aleksandr Dughin: Este necesar un imperiu eurasiatic din care să facă parte inclusiv România – Filosoful Aleksandr Dughin, consilier al preşedintelui Dumei de Stat şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, consideră necesară crearea unui „imperiu eurasiatic” dominat de Rusia din care să facă parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria

Băsescu: N-am văzut moldoveni cu ochi oblici. Ce să caute R. Moldova în Eurasia?

 • NATO-RUSIA. O relaţie complicată subminată de ambele tabere

Se vorbeşte sub umbrela a diverse titluri despre rivalitatea dintre Occient – cu instituţiile sale fanion – şi Federaţia Rusă transmiţând astfel două mesaje mai mult sau mai puţin subliminale. Pe de o parte, Rusia se profilează drept un competitor/potenţial inamic ce ţine piept Vestului fără nici un complex, fiind aşadar plasat semnul de congruenţă între un stat măcinat de probleme şi cvasifalimentar şi un bloc politico-militar, ce nu suporta practic comparaţie la nici un capitol cu statul rus de ieri şi de azi.

Pe de alta parte, se practică ventilarea unor mesaje lansate de politicieni ruşi, sau avatari ai acestora, ce proliferează ideea dublei vinovăţii – cu alte cuvinte, Rusia este ostilă, agresivă, temperamentală…dar Occidentul are partea sa de vină în felul în care o provoacă. Se pretează a fi subsumate acestei retorici abordările din sfera scutului antirachetă şi extinderii NATO văzute ca tactici de intruziune în spaţiul său de influentă etc.

Intr-un articol se menţionează poziţia exprimata de V Putin, respectiv: „Rusia este îngrijorată de apropierea infrastructurii NATO de graniţele sale – Rusia este îngrijorată nu de avansarea democraţiei spre graniţele sale, ci de apropierea infrastructurii militare a NATO”

O alta declaraţie a liderului rus este promovată fără nici un fel de filtru analitic, potenţialul de a intoxica un public mai puţin avizat fiind imens:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat marţi că ţara sa va opune rezistenţă dacă Turcia îi ameninţă securitatea naţională, dar a apreciat că, dacă turcii atacă Rusia, nu este nevoie ca NATO să se implice. SAU Kremlinul ameninţă: Apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de graniţele Federaţiei Ruse este regretabilă şi va antrena măsuri de răspuns

 • Scutul antirachetă atrage Romania într-o adversitate cu detentă geopolitică ce pune la îndoială însăşi discernământul ralierii Bucurştiului la proiectul balistic defensiv

Tema este tratată cu generozitate în articolele vehiculate pe site-ul televiziunii RTV, iar la prima vedere nu se disting asperităţi de abordare. Cu toate acestea, putem vedea foarte bine reprezentată teza rusă cu privire la rolul si locul scutului antirachetă în arhitectura occidentală de securitate.

Deşi am putea prezuma că subiectul e revolut prin faptul că facilitatea a fost deja dată în folosinţă…adică presiunea nu mai poate produce un efect robust, ei bine subiectul a păstrat aceeaşi detentă atât prin coregrafia gândirii, cât şi cadenţa cu care subiectul revine pe tapet. Este o celebra butadă care circulă în mediul virtual şi care este perfect opozabilă temei curente: Nu ne mai hraniti fricile!

Subiectul se poate subscrie şi enunţurilor formulate anterior cu privire la rivalitatea NATO – Rusia definită ca biunivocă sub definiţia dată politicii de poetul polonez Stanislaw Jerzy Lec – Politica este o cursă de cai troieni. Iată aşadar, cum se acreditează subliminal ideeacă gimnastica NATO nu este o manifestare firească, legitimă pe scena globală, ci pură provocare la care Moscova este silită să dea curs.

Titluri exemplificative:

Rusia atacă România de Crăciun: „Scutul antirachetă încalcă normele internaţionale”

RUSIA avertizează NATO cu privire la scutul antirachetă din România – Armata rusă este preocupată de instalarea sistemelor NATO antirachetă în România, Polonia şi în alte ţări europene, urmând să ia măsuri pentru contracararea acestor ameninţări

Sistemul antirachetă va fi implementat în România. NATO: „Elementele antibalistice nu ameninţă Rusia”

SCUT ANTIRACHETĂ: Rusia avertizează NATO – Înţelegerile cu Iranul modifică situaţia geopolitică actuală şi din partea NATO ar fi logice schimbări în planurile sale privind desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă în Europa

 • Consolidarea flancului estic al NATO reprezintă o provocare la adresa Rusiei ce ar trebui evitată.

Cu alte cuvinte, întărirea flancului estic nu este un demers de natură să consolideze securitatea membrilor răsăriteni, ci mai degrabă îi vulnerabilizează. Se vorbeşte în mod frecvent despre faptul că suplimentarea contingentelor în zona răsăriteană a Europei, este un atentat la stabilitatea regională, în vreme ce Occidentul se constituie în factorul declanşator al spiralei înarmării, obligând practic Moscova să reacţioneze.

În mai multe articole este precizată îngrijorarea Kremlinului cu privire la demersurile iniţiate pe dimensiunea consolidării militare de Baltici, Polonia şi cu subiect şi predicat – România. Se vorbeşte, de asemenea, despre potenţialitatea extinderii NATO,organizaţie ce în viziunea Rusiei se declină drept un izvor de conflictualitate. În consolidarea acestei teorii este dat exemplul Finlandei – fiind detaliat pe un ton controversat cum oficialii de la Helsinki nu consideră un subiect aderarea la NATO, fiind interesaţi într-o mai mare măsură de conservarea relaţiilor cu Rusia.

În sprijinul celor enunţate regăsim următoarele titluri:

Finlanda NU este interesată de ADERAREA la NATO, ci de relaţiile cu Rusia – Majoritatea cetăţenilor Finlandei nu doresc ca ţara lor să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi tocmai din acest motiv respectiva problemă nu este de actualitate

Test pentru NATO: Rusia va ATACA una dintre ţările baltice – Vladimir Putin are ambiţii care merg dincolo de Ucraina

Rusia, îngrijorată de consolidarea potenţialului NATO în România şi Polonia

Inalt oficila rus: Extinderea NATO spre Est va obliga Rusia să ia măsuri adecvate

 • Criza din Ucraina este hârtia de turnesol a intereselor legitime ruse pe care SUA/NATO o escaladează în detrimentul statelor din regiune

Sunt o serie de teme şi subteme în siajul războiului din Ucraina. Una dintre acestea abordează aşadar legitimitatea Federaţiei Ruse de a interveni în statul situat la nord de România. Practic, se vorbeşte despre artificialitatea statului ucrainean şi cum Rusia nu poate asista pasivă la cum se degradează o arhitectură de securitate în care Ucraina joacă rolul de back yard/front yard…in orice caz, un spaţiu de sorginte canonică.

Nu se poate spune că tonul utilizat este excesiv, ori emană o perspectivă subiectivă, cu plus valoare din partea autorilor. Vorbim despre aceeaşi tactică a difuzării în eter a unor ştiri de factură pur informativă, dar care expun un punct de vedere perfid – Nemaipunând la socoteala ca din apetenţă pentru senzaţional, titlurile sunt supralicitate uneori în spiritul breaking news, chiar dacă avem de-a face cu declaraţii ale unor personaje secundare din establishmentul moscovit, altfel cunoscute pentru profilul exotic (ex. Dmitri Rogozin)

Titluri exemplificative:

Rusia acuză NATO că se foloseşte de CRIZA din UCRAINA pentru a-şi strânge rândurile

Rusia acuză NATO că foloseşte criza ucraineană pentru a-şi creşte prezenţa militară în Europa de Est

Moscova avertizează împotriva oricărui AMESTEC EXTERN în Ucraina

NATO va deveni mai VIZIBILĂ în estul Europei, dar nu va crea baze permanente (conform liderului organizatiei – se lasa iata o senzatie de neimplicare cand pe relatie multi si bilaterala rotationalul este calibrat de asa maniera ca avem practic o prezenta continua)

 • Încercarea de a ţine NATO/Occidentul ocupată, şi subsecvent, departe de fronturile pentru care Rusia manifestă un interes strategic

Modul de abordare al unui grupaj de articole relevă mutarea accentului de la problemele pe care în mod analitic şi pragmatic România le-ar putea identifica drept prioritare pe agenda sa de politică internaţională. Sunt induse aşadar accente pe care la o privire mai atentă le-am putea plasa în sfera perdelelor de fum. Nu este indubitabilă intenţia cu care se realizează un asemenea procedeu, însă rezultatul alunecă cert în direcţia distragerii atenţiei şi energiilor implicate de la punctele de agendă stringente (nefavorabile) pentru Rusia, către subiecte secundare, lăsând astfel Moscovei spaţiu de manevră şi timp de respiro.

Titluri exemplificative:

Rusia crede că trupele NATO trebuie să rămână în Afganistan până la securizarea ţării – Rusia vrea ca trupele NATO să rămână în Afganistan până când această ţară va fi în măsură să îşi garanteze propria securitate

Se vorbeste de asemenea despre Siria ca fiind o zona ce reclama angajamente si unde Occidentul are un aport de vina semnificativ.\

 • Sancţiunile la adresa Rusiei reprezintă un joc hazardat cu potenţiale repercusiuni grave ce trebuie stopat

Subiectul este tratat din ambele sensuri, prezentându-se atât declaraţii din partea reprezentanţilor europeni cu privire la războiul sancţiunilor, cât şi replicile omologilor ruşi. Nu se afirma cu vehemenţă că proiectează o anumită cheie de interpretare perfidă în interiorul articolului, ci pur şi simplu enunţă, fără argumente, fără nuanţe, cât de riscant este pentru Europa acest joc de iritare a Federaţiei Ruse.

De asemenea, nu este pierdut prilejul de a arăta pe parcursul câtorva articole cât de tare fragilizează acest demers unitatea Europei, sau cum aducerea Rusiei pe buza prăpastiei din punct de vedere economic constituie un joc al hazardului ce trebuie, de bună seamă, evitat.

Titluri de articole ce se pretează a fi enunţate:

Rusia reacţionează la sancţiuni, declarând INDEZIRABILE 80 de oficialităţi din statele Uniunii Europene

Rusia, AMENINŢĂ cu noi sancţiuni severe.

Putin cumpără cu 10,8 milliarde de dolari „influenţa” Ungariei în UE, sub pretextul unui „împrumut”

Vicecancelarul Germaniei: Adoptarea unor noi sancţiuni riscă să destabilizeze Rusia

Un renumit politolog avertizează: UE se destramă, Europa se întoarce la Evul Mediu – Reputatul politolog Robert Kaplan

 •  Reflectarea tendenţioasă a realităţilor din Siria. Potenţial exacerbat de escaladare. Rolul providenţial al Rusiei

Pe acest interval sunt vehiculate o serie de teme care au facut deja carieră în presa din România şi nu numai. Se porneşte de la faptul că Rusia ar fi trimis arme în Rusia via România, ajungându-se chiar la rolul decisiv al Moscovei în anihilarea organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Sunt foarte multe articole pe această temă, însă putem afirma că teza vizitată cel mai insistent se referă la forţa armatei ruse, care loveşte năprasnic – sunt oferite detalii tehnice (ce armament se foloseşte, numărul zilnic de lovituri – cu alte cuvinte:Iată cum arată o ofensivă serioasă, nu jocul ambiguu şi apatic făcut de Occident acolo, în frunte cu SUA).

La o privire de ansamblu se poate observa că modul de prezentare este disproporţionat, fiind dificil de identificat un articol în care să se vorbească despre faptul că opoziţia siriană moderată este cea vizată şi nu gruparea teroristă.

Exemplificăm cu articole pentru a înţelege complexitatea gamei de abordări:

Rusia, bombardamente intense în Siria: 49 de ţinte teroriste în 24 de ore

Siria: Rusia acuză inspectorii ONU de „părtinire”

NATO se află la originea tensiunilor din Siria, acuză Rusia – Tensiunile din Siria sunt generate de activităţile Alianţei Nord-Atlantice

Ministrul german Schaeuble propune o strategie comună Europa-Rusia în Orientul Mijlociu

UE este foarte mulţumită de acordul dintre Rusia şi Siria privind găsirea unei soluţii de pace

 • Atacarea militară a României de către Federaţia Rusă în contextul actual tensionat este o teză plauzibilă

Fost ministru al Apărării: România poate fi ATACATĂ oricând nuclear de către Rusia (Corneliu Dobritoiu)

TEORIA CONSPIRAŢIEI. România este atacată de Rusia cu ARME METEO

Ameninţare GRAVĂ: O RACHETĂ din Rusia, trasă din Crimeea, ajunge în România în câteva MINUTE

Predicţii GROAZNICE ale lui NOSTRADAMUS, despre România: Va fi DISTRUSĂ de Rusia într-un TERIBIL război

Aşa cum se poate observa, devine foarte dificilă distincţia între un mesaj abordat programatic (şi alimentat sistematic) şi nevoia de senzaţional, care sfidează în cazul de faţă deontologia minimală, sau responsabilitatea instituţiilor de presă faţă de cititorii săi.

Cert este că platforma online a televiziunii evaluate nu ratează nici un mesaj oficial,ori concurs de împrejurări din care să rezulte că o confruntare Est-Vest are pentru România o dimensiune escatologică, catastrofică.

Conştientizare.

Tema războiului informaţional

Războiul Informaţional nu constituie o temă predilectă. Conceptul este adus în discuţie frugal, ce-i drept, într-o cheie mai curând favorabilă Federaţiei Ruse – în orice caz nu rezultă din abordarea subiectului cine este iniţiatorul. Pe acest keyword au fost identificate următoarele articole:

 1. Rusia dă replica la incidentul din spaţiul aerian al Turciei: Un război informaţional – Incidentul cu un avion rus intrat în spaţiul aerian al Turciei a fost utilizat pentru a include NATO într-un război informaţional, a declarat marţi ambasadorul Rusiei pe lângă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Gruşko, care nu s-a referit în niciun fel la al doilea caz de încălcare a spaţiului aerian turc, denunţat de Ankara.
 2. Putin precizează: Rusia NU vrea să reînvie IMPERIUL SOVIETIC, ci doar INTEGRARE în fostul spaţiu sovietic – Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, acuză Occidentul că a declanşat un război informaţional împotriva ţării sale. El a precizat că nu intenţionează să refacă fosta Uniune Sovietică, ci vrea doar să folosească avantajele competitive pe care le au ţările post-sovietice.

TEME

Legitimarea Eurasiei drept teza fezabilă sub diverse forme

 1. Aleksandr Dughin: Este necesar un imperiu eurasiatic din care să facă parte inclusiv România – Filosoful Aleksandr Dughin, consilier al preşedintelui Dumei de Stat şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir

Putin, consideră necesară crearea unui „imperiu eurasiatic” dominat de Rusia din care să facă parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria

Citeşte   mai   mult   pe   RTV.NET: http://www.romaniatv.net/aleksandr-dughin-este-necesar-un-imperiu-eurasiatic-din-care-sa-faca-parte-inclusiv romania_199111.html#ixzz42ie4YpkLhttp://www.romaniatv.net/aleksandr-dughin-este-necesar-un-imperiu-eurasiatic-din-care-sa-faca-parte-inclusiv-romania_199111.html

 1. America şi Eurasia se vor uni şi vor forma un nou supercontinent, Amasia

– Continentele America şi Eurasia se vor uni deasupra Polului Nord peste 50 – 200 de milioane de ani şi vor forma un supercontinent, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale.

http://www.romaniatv.net/america-si-eurasia-se-vor-uni-si-vor-forma-un-nou-supercontinent-amasia_15108.html#ixzz42if1WqJN

 1. Băsescu: N-am văzut moldoveni cu ochi oblici. Ce să caute R. Moldova în Eurasia? Viitorul e în UE- Traian Băsescu reia tema integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, afirmând că poporul moldovean este parte a poporului român. „N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică. Cetăţenii Republicii Moldova sînt la fel ca cei din România”, afirmă şeful statului român într-un interviu pentru org.

http://www.romaniatv.net/basescu-n-am-vazut-moldoveni-cu-ochi-oblici-ce-sa-caute-r-moldova-in-eurasia-viitorul-e-in-ue_89464.html#ixzz42ifY9WRu

NATO-RUSIA. O relaţie complicată subminată de ambele tabere

 1. Vladimir Putin: Dacă Turcia atacă Rusia, NU este nevoie ca NATO să se implice- Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat marţi că ţara sa va opune rezistenţă dacă Turcia îi ameninţă securitatea naţională, dar a apreciat că, dacă turcii atacă Rusia, nu este nevoie ca NATO să se implice, relatează agenţia DPA în pagina online, informează Mediafax.

http://www.romaniatv.net/vladimir-putin-daca-turcia-ataca-rusia-nu-este-nevoie-ca-nato-sa-se-implice_267716.html#ixzz42iiv3Wx6

 1. Germania afirmă că NATO îşi va relua contactele diplomatice cu Rusia – Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat miercuri că se aşteaptă la o reluare în curând a contactelor diplomatice între NATO şi Rusia, în pofida tensiunilor dintre cele două părţi privind conflictul din Ucraina.

http://www.romaniatv.net/germania-afirma-ca-nato-isi-va-relua-in-curand-contactele-diplomatice-cu-rusia_260468.html#ixzz42ijAj06Z

 1. Putin: Rusia, îngrijorată de apropierea infrastructurii NATO de graniţele sale – Rusia este îngrijorată nu de avansarea democraţiei spre graniţele sale, ci de apropierea infrastructurii militare a NATO, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susţinut în cadrul ClubuluiValdai,laSoci.

http://www.romaniatv.net/putin-rusia-ingrijorata-de-apropierea-infrastructurii-nato-de-granitele-sale_252346.html#ixzz42ijZjCPG

 1. Kremlinul ameninţă: Apropierea structurii NATO de Rusia va antrena MĂSURI de RĂSPUNS – Apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de graniţele Federaţiei Ruse este regretabilă şi va antrena măsuri de răspuns, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Moscova, potrivit TASS, citat de Agerpres.

http://www.romaniatv.net/kremlinul-ameninta-apropierea-structurii-nato-de-rusia-va-antrena-masuri-de-raspuns_249317.html#ixzz42ijnOErr

 1. Putin vrea să dezvolte relaţiile cu Bulgaria. Statutul Sofiei de membră a NATO nu îl împiedică – Statutul Bulgariei de membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu înseamnă că Rusia nu-şi va dezvolta relaţiile cu această ţară, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni desfăşurate în peninsula anexată Crimeea, reuniune dedicată în special promovării turismului în această zonă, informează agenţiile de presă ruseşti.

http://www.romaniatv.net/putin-vrea-sa-dezvolte-relatiile-cu-bulgaria-statutul-sofiei-de-membra-a-nato-nu-il-impiedica_239356.html#ixzz42ijv0kwn

 1. Rusia avertizează: Extinderea NATO în Georgia şi Ucraina poate avea „consecinţe catastrofale” – O extindere a NATO în Georgia şi Ucraina ar putea avea „consecinţe catastrofale” pentru Europa, a declarat marţi ambasadorul rus pe lângă Alianţa Atlantică, Aleksandr Gruşko, într-un interviu pentru canalul rus de televiziune LifeNews.

http://www.romaniatv.net/rusia-avertizeaza-extinderea-nato-in-georgia-si-ucraina-poate-avea-consecinte-catastrofale_235690.html#ixzz42m6N3IXZ

 1. Rusia acuză NATO de crearea unei noi „cortine de fier” în Europa – Rusia a acuzat marţi NATO, prin reprezentantul său permanent pe lângă Alianţa Nord-Atlantică Aleksandr Gruşko, că se foloseşte de criza din Ucraina pentru crearea în Europa a unei noi „cortine de fier”.

http://www.romaniatv.net/rusia-acuza-nato-de-crearea-unei-noi-cortine-de-fier-in-europa_235637.html#ixzz42m6itr7U

 1. NATO: Rusia este pregătită să folosească forţa împotriva Republicii Moldova – Rusia este pregătită să utilizeze forţa împotriva Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Avertismentul vine din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a acordat un interviu pentru televiziunea germană Deutsche Welle.

http://www.romaniatv.net/nato-rusia-este-pregatita-sa-foloseasca-forta-impotriva-republicii-moldova_230666.html#ixzz42m7WxxQI

 1. Ministerul Apărării din Rusia: NATO atrage Rusia spre o nouă cursă a înarmării – O oficialitate din Ministerul Apărării de la Moscova susţine că, prin toate acţiunile pe care le întreprinde, NATO ar putea să provoace Rusia să intre într-o nouă cursă a înarmării. Putin: In 2015 vor fi adaugate in arsenalul nuclear inca 40 de rachete balistice ce pot trece prin orice sistem anti-racheta.

http://www.romaniatv.net/ministeerul-apararii-din-rusia-nato-atrage-rusia-spre-o-noua-cursa-a-inarmarii_227002.html#ixzz42m7pWefL

 • Lavrov: Relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează cea mai gravă criză de la sfârşitul „războiului rece” – Relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează în prezent cea mai gravă criză de la sfârşitul ‘războiului rece’, dar cu toate acestea Moscova susţine continuarea dialogului cu blocul nord-atlantic, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru RIA Novosti difuzat marţi.

http://www.romaniatv.net/lavrov-relatiile-dintre-rusia-si-nato-traverseaza-cea-mai-grava-criza-de-la-sfarsitul-razboiului-rece_188751.html#ixzz42mCgkCIt

 • Scutul antirachetă atrage Romania intr-o adversitate cu detentă geopolitică ce pune la îndoială însăşi discernământul ralierii Bucurştiului la proiectul balistic defensiv
 1. Rusia atacă România de Crăciun: „Scutul antirachetă încalcă normele internaţionale” – Rusia consideră amplasarea de sisteme de lansare Mk 41 la baza antirachetă a SUA din România drept o încălcare a Tratatului privind rachetele cu rază mică şi medie de acţiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

http://www.romaniatv.net/rusia-ataca-romania-de-craciun-scutul-antiracheta-incalca-normele-internationale_264771.html#ixzz42mUBSYJB

 1. RUSIA avertizează NATO cu privire la scutul antirachetă din România –
 • Armata rusă este preocupată de instalarea sistemelor NATO antirachetă în România, Polonia şi în alte ţări europene, urmând să ia măsuri pentru contracararea acestor ameninţări, afirmă colonelul Oleg Puşni, directorul Institutului de cercetare al Ministerului rus al Apărării.

http://www.romaniatv.net/rusia-avertizeaza-nato-cu-privire-la-scutul-antiracheta-din-romania_234176.html#ixzz42m6wacnn

 1. Sistemul antirachetă va fi implementat în România. NATO: „Elementele antibalistice nu ameninţă Rusia” – Un reprezentant al NATO a explicat rolul sistemului de elemente antibalistice care va fi implementat în România şi Polonia, pentru a contracara eventuale atacuri din partea altor ţări din afara spaţiului euroatlantic şi pe care Rusia îl critică sistematic, considerându-l ca fiind o ameninţare pentru securitatea sa internă.

http://www.romaniatv.net/sistemul-antiracheta-va-implementat-in-romania-elementele-antibalistice-nu-ameninta-rusia_232800.html#ixzz42m7O3Zfd

 1. Parlamentar rus: Rusia poate contracara sistemul antirachetă NATO – Rusia are capacitatea de a contracara sistemele NATO antirachetă, dar problema o reprezintă tensiunile generate de amplasarea unor capacităţi balistice ofensive în apropierea frontierelor Rusiei, afirmă deputatul rus Franz Klinţevici, citat de RIA Novosti.

http://www.romaniatv.net/parlamentar-rus-rusia-poate-contracara-sistemul-antiracheta-nato_182342.html#ixzz42mD4y9kV

 1. SCUT ANTIRACHETĂ: Rusia avertizează NATO – Înţelegerile cu Iranul modifică situaţia geopolitică actuală şi din partea NATO ar fi logice schimbări în planurile sale privind desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă în Europa, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe

Aleksei Meşkov, într-un interviu pentru ziariştii ruşi care l-au însoţit în vizita efectuată la Atena, după cum relatează agenţia de presă RIA

Novosti. http://www.romaniatv.net/scut-antiracheta_114640.html#ixzz42mFcbUsH

 1. Rusia atacă România de Crăciun: „Scutul antirachetă încalcă normele internaţionale” – Rusia consideră amplasarea de sisteme de lansare Mk 41 la baza antirachetă a SUA din România drept o încălcare a Tratatului privind rachetele cu rază mică şi medie de acţiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

http://www.romaniatv.net/rusia-ataca-romania-de-craciun-scutul-antiracheta-incalca-normele-internationale_264771.html#ixzz42mIcVf9p

 1. Politica dusă de NATO şi scutul antirachetă sunt riscuri pentru noi conflicte – Creşterea activităţii militare a NATO şi implementarea sistemului global de apărare antirachetă duc la apariţia de riscuri de noi conflicte şi la escaladarea celor deja existente, a declarat luni şeful

Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, într-o conferinţă de presă la Moscova, organizată pentru ataşaţi militari străini acreditaţi în FederaţiaRusă,relateazăRIANovosti.

http://www.romaniatv.net/politica-dusa-de-nato-si-scutul-antiracheta-sunt-riscuri-pentru-noi-conflicte_262794.html#ixzz42mIkC4cf

 1. MAE: Acuzele lui Ulianov privind scutul antirachetă, care ar încălca

Tratatul INF, sunt nefondate – Ministerul român al Afacerilor Externe precizează într-un comunicat de presă că declaraţia directorului Departamentului de neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul MAE rus, Mihail Ulianov, nu aduce elemente de noutate, iar acuzele de încălcare a Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilităţii antirachetă Aegis Ashore la Deveselu sunt nefondate.

http://www.romaniatv.net/mae-acuzele-lui-ulianov-privind-scutul-antiracheta-care-ar-incalca-tratatul-inf-sunt-nefondate_250153.html#ixzz42mIsjFq4

 1. Rusia cere României şi SUA să renunţe la scutul antirachetă „cât nu este prea târziu” – Rusia avertizează că scutul antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). Moscova cere României şi SUA să renunţe la montarea acestor sisteme „cât nu este prea târziu”.

http://www.romaniatv.net/rusia-cere-romaniei-si-sua-sa-renunte-la-scutul-antiracheta-cat-nu-este-prea-tarziu_250064.html#ixzz42mJ0pJMS

 1. Vladimir Putin: Scutul  antirachetă,  o  ameninţare  care  „oferă  iluzia invincibilităţii” – Crearea unui sistem global de apărare antirachetă este „o ameninţare pentru toată lumea”, care „oferă iluzia invincibilităţii”, a declarat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în discursul său anual privind starea  naţiunii.

http://www.romaniatv.net/vladimir-putin-scutul-antiracheta-o-amenintare-care-ofera-iluzia-invincibilitatii_187851.html#ixzz42mJ8B6Vb

 1. Lavrov: Dacă planurile privind scutul antirachetă în Europa nu vor fi ajustate, motivele vor deveni clare – Dacă după acordul în problema nucleară iraniană, în planurile privind instalarea scutului antirachetă în Europa nu vor fi operate ajustări, atunci vor deveni clare motivele acestui proiect, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe dedicată problemelor de securitate, ce se desfăşoară în capitala rusă, potrivit RIA Novosti şi TASS.

http://www.romaniatv.net/lavrov-daca-planurile-privind-scutul-antiracheta-in-europa-nu-vor-fi-ajustate-motivele-vor-deveni-clare_214957.html#ixzz42mJGqhRW

 • Consolidarea flancului estic al NATO reprezintă o provocare la adresa Rusiei ce ar trebui evitată. Aceasta nu este de natură să consolideze securitatea membrilor răsăriteni, ci mai degrabă îi vulnerabilizează
 1. Rusia avertizează: Suplimentarea forţelor NATO în Europa de Est va afecta stabilitatea regională – „Decizia Alianţei Nord-Atlantice de consolidare a prezenţei militare în Europa sub pretextul unei ameninţări estice inexistente şi tactica Alianţei de creare a unei zone-tampon a statelor de tip front militar la frontiera cu Rusia vizează reconfigurarea spaţiului european şi riscă să afecteze echilibrul strategic regional”, a declarat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe

http://www.romaniatv.net/rusia-avertizeaza-suplimentarea-fortelor-nato-in-europa-de-est-va-afecta-stabilitatea-regionala_203483.html#ixzz42mBA7QeS

 1. Test pentru NATO: Rusia va ATACA una dintre ţările baltice-Vladimir Putin are ambiţii care merg dincolo de Ucraina şi ar putea ataca unul dintre statele baltice pentru a testa solidaritatea NATO, a afirmat fostul secretar general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

http://www.romaniatv.net/test-pentru-nato-rusia-va-ataca-una-dintre-tarile-baltice_200595.html#ixzz42mBKdTmg

 1. Lukaşevici: Extinderea NATO spre Est va obliga Rusia să ia măsuri adecvate – Extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) spre Est va duce la o schimbare militar-poltică majoră în Europa, iar Rusia va lua măsuri de răspuns adecvate, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Aleksandr Lukaşevici, informează agenţia de presă TASS, transmite Agerpres.

http://www.romaniatv.net/lukasevici-extinderea-nato-spre-est-va-obliga-rusia-sa-ia-masuri-adecvate_191937.html#ixzz42mBbAlzO

 1. Rusia, îngrijorată de consolidarea potenţialului NATO în România şi Polonia – Intensificarea activităţilor NATO la frontierele Rusiei şi consolidarea potenţialului său militar în România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice îngrijorează Ministerul rus al Apărării, a declarat miercuri Anatoli Antonov, adjunctul ministrului Apărării, citat de agenţia TASS în pagina electronică, potrivit Agerpres.

http://www.romaniatv.net/rusia-ingrijorata-de-consolidarea-potentialului-nato-in-romania-si-polonia_191873.html#ixzz42mBmHC8S

 1. Finlanda NU este interesată de ADERAREA la NATO, ci de relaţiile cu Rusia – Majoritatea cetăţenilor Finlandei nu doresc ca ţara lor să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi tocmai din acest motiv respectiva problemă nu este de actualitate, a declarat premierul finlandez Alexander Stubb, într-un interviu publicat duminică în Der Spiegel şi preluat de TASS.

http://www.romaniatv.net/finlanda-nu-este-interesata-de-aderarea-la-nato-ci-derelatiile-cu-rusia_174630.html#ixzz42mDHUJFz

 1. Tensiuni la Marea Neagră: Rusia ameninţă NATO cu MĂSURI de răspuns – Moscova este foarte preocupată în legătură cu activităţile NATO în Marea Neagră şi Marea Baltică, a declarat, vineri, reprezentantul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, relatează RIA Novosti,  în pagina electronică.

http://www.romaniatv.net/tensiuni-la-marea-neagra-rusia-.ameninta-nato-cu-masuri-de-raspuns_170037.html#ixzz42mDpmUS7

 1. Discuţii APRINSE între NATO şi Rusia. Relaţiile Est-Vest se ÎNRĂUTĂŢESC – Înalţi oficiali din cadrul NATO şi din Rusia au avut discuţii aprinse şi contradictorii vineri despre cine poartă responsabilitatea pentru înrăutăţirea dramatică a relaţiilor Est-Vest, relatează Associated Press, citată de Agerpres.

http://www.romaniatv.net/discutii-aprinse-intre-nato-si-rusia-relatiile-est-vest-se-inrautatesc_209642.html#ixzz42mG8ZCC8

 • Criza din Ucraina este hârtia de turnesol a intereselor legitime ruse pe care SUA/NATO o escaladează în detrimentul statelor din regiune
 1. Rusia acuză NATO că foloseşte criza ucraineană pentru a-şi creşte prezenţa militară în Europa de Est – NATO utilizează criza din Ucraina ca pretext pentru a creşte numărul avioanelor sale militare în Europa de Est, a declarat marţi comandantul forţelor aeriene ruse, generalul ViktorBondarev.

http://www.romaniatv.net/rusia-acuza-nato-ca-foloseste-criza-ucraineana-pentru-a-si-creste-prezenta-militara-in-europa-de-est_190423.html#ixzz42mC2QmhM

 1. NATO va deveni mai VIZIBILĂ în estul Europei, dar nu va crea baze permanente – Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică va deveni ‘mai vizibilă’ în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forţe avansate care să răspundă rapid ameninţărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste ţări, transmit agenţiileDPAşiAFP.

http://www.romaniatv.net/nato-va-deveni-mai-vizibila-in-estul-europei-dar-nu-va-crea-baze-permanente_167757.html#ixzz42mDyVttm

 1. NATO: Rusia are 20 de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi ar putea INTERVENI – Rusia a masat circa 20.000 de soldaţi în apropierea frontierei cu Ucraina şi ar putea folosi ca pretexte pentru o intervenţie militară directă pe teritoriul acestei ţări situaţia umanitară ori nevoia unei misiuni de menţinere a păcii, a avertizat miercuri Alianţa Nord- Atlantică, transmite agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

http://www.romaniatv.net/nato-rusia-are-20-de-mii-de-soldati-la-granita-cu-ucraina-si-ar-putea-interveni_162875.html#ixzz42mEEqQhn

 1. Moscova avertizează împotriva oricărui AMESTEC EXTERN în Ucraina – Rusia speră că Ucraina va depăşi criza prin care trece în prezent într-un mod constituţional şi a avertizat împotriva oricărui amestec din afară în situaţia de la Kiev, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu ocazia participării la reuniunea ministerială a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, informează agenţia de presă Ria Novosti, citată de Agerpres.

http://www.romaniatv.net/moscova-avertizeaza-impotriva-oricarui-amestec-extern-in-ucraina_112742.html#ixzz42mEouG5A

 1. Rusia acuză NATO că se foloseşte de CRIZA din UCRAINA pentru a-şi strânge rândurile – Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat joi NATO că încearcă să se folosească de criza din Ucraina pentru a-şi „strânge rândurile” în faţa unei ameninţări externe imaginare şi de a-şi justifica astfel existenţa, potrivit unei declaraţii a diplomaţiei Moscovei postată joi pesite-ulsăuoficial.

http://www.romaniatv.net/rusia-acuza-nato-ca-se-foloseste-de-criza-din-ucraina-pentru-a-si-strange-randurile_137856.html#ixzz42mFt968G

 1. NATO, avertisment dur pentru Rusia: „Nu subestimaţi capacitatea de reacţie rapidă” – Nimeni nu trebuie să subestimeze capacitatea NATO de reacţie rapidă, a declarat marţi, la Tallinn, ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, referitor la temerile legate de ambiţiile militare ale Rusiei  după  acţiunile  sale  în  estul  Ucrainei,  relatează  Reuters.

http://www.romaniatv.net/nato-avertisment-dur-pentru-rusia-nu-subestimati-capacitatea-de-reactie-rapida_214529.html#ixzz42mGSNmu8

 • Incercarea de a ţine NATO/Occidentul ocupată, şi subsecvent, departe de fronturile pentru care Rusia manifestă un interes strategic
 1. Rusia crede că trupele NATO trebuie să rămână în Afganistan până la securizarea ţării – Rusia vrea ca trupele NATO să rămână în Afganistan

până când această ţară va fi în măsură să îşi garanteze propria securitate, a declarat minsitrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru postul de televiziune afgan Tolo  News.

http://www.romaniatv.net/rusia-crede-ca-trupele-nato-trebuie-sa-ramana-in-afganistan-pana-la-securizarea-tarii_21159.html#ixzz42mEO5wSs

 • Sancţiunile la adresa Rusiei reprezintă un joc hazardat cu potenţiale repercusiuni grave ce trebuie încetat
 1. Rusia reacţionează la sancţiuni, declarând INDEZIRABILE 80 de oficialităţi din statele Uniunii Europene – După ce trei deputaţi olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiţi să-şi anuleze călătoria întrucât MAE rus le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunţat vineri că a primit din partea Moscovei o listă cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declaraţi indezirabili în Rusia, printre ei regăsindu-se şi liderul grupului liberal din ParlamentulEuropean,GuyVerhofstadt.

http://www.romaniatv.net/rusia-reactioneaza-la-sanctiuni-declarand-indezirabile-80-de-oficialitati-din-statele-uniunii-europene_223386.html#ixzz42mLvQ1kq

 1. Rusia, AMENINŢATĂ cu noi sancţiuni severe. Anunţul vicepreşedintelui american Joe Biden – SUA şi alte ţări din Grupul G7 sunt pregătite să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru a accentua presiunea asupra acesteia pe fondul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei, a anunţat miercuri Casa Albă în finalul întrevederii dintre vicepreşedintele american Joe Biden şi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

http://www.romaniatv.net/rusia-amenintata-cu-noi-sanctiuni-severe-anuntul-vicepresedintelui-american-joe-biden_225922.html#ixzz42mM3yhRx

 1. Putin cumpără cu 10,8 milliarde de dolari „influenţa” Ungariei în UE, sub pretextul unui „împrumut” – În pofida deprecierii rublei şi a economiei asediate de sancţiuni, Rusia mai are încă fonduri de rezervă pentru potenţialii săi aliaţi. Astfel, Moscova s-a arătat dispusă să acorde un împrumut de circa 10 miliarde de euro (aproximativ 10,8 miliarde de dolari) Ungariei, una din ţările membre ale Uniunii Europene de care se simte apropiată, comentează agenţia Reuters.

http://www.romaniatv.net/putin-cumpara-cu-10-8-milliarde-de-dolari-influenta-ungariei-in-ue–sub-pretextul-unui-imprumut_211717.html#ixzz42mMEhQ8w

 1. Vicecancelarul Germaniei: Adoptarea unor noi sancţiuni riscă să destabilizeze Rusia – O nouă înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei riscă să destabilizeze ţara şi să o arunce în haos, iar aceasta ar fi contrar intereselor Europei, a estimat vicecancelarul german Sigmar Gabriel, ministru al economiei, într-un interviu apărut duminică, potrivit AFP.

http://www.romaniatv.net/vicecancelarul-germaniei–adoptarea-unor-noi-sanctiuni-risca-sa-destabilizeze-rusia_193185.html#ixzz42mMNijOT

 1. Putin: Ucraina nu era decât un pretext pentru sancţiuni, Occidentul voia să frâneze Rusia – Criza din Ucraina nu este decât un pretext pentru a impune sancţiuni Rusiei, occidentalii doresc de mult timp să frâneze marşul Rusiei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, potrivitAFP.

http://www.romaniatv.net/putin-ucraina-nu-era-decat-un-pretext-pentru-sanctiuni-occidentul-voia-sa-franeze-rusia_187850.html#ixzz42mMW9vY8

 1. Răzbunare pentru sancţiuni: Rusia CONFISCĂ proprietăţile altor state – Moscova este gata să le ofere instanţelor judecătoreşti locale împuterniciri pentru confiscarea de proprietăţi ale altor state cu scopul de ‘a contribui la plăţile compensatorii oferite oligarhilor ruşi, pentru activele lor sechestrate în străinătate, ca urmare a sancţiunilor internaţionale’, notează cotidianul britanic Financial Times, citat joi de Inopressa.ru, scrie Agerpres

http://www.romaniatv.net/razbunare-pentru-sanctiuni-rusia-confisca-proprietatile-altor-state_175592.html#ixzz42mMf3ZfK

 1. Un renumit politolog avertizează: UE se destramă, Europa se întoarce la Evul Mediu – Reputatul politolog Robert Kaplan a scris într-un articol publicat în Wall Street Journal că Europa se întoarce în prezent la Evul Mediu de dinaintea Revoluţiei Industriale, o perioadă plină de incoerenţe uimitoare – imperii, regate, confederaţii, mici state – o imagine a unei lumi profund fracturate, aşa cum o atestă hărţile vremii.

http://www.romaniatv.net/un-renumit-politolog-avertizeaza-ue-se-destrama-europa-se-intoarce-la-evul-mediu_268866.html#ixzz42mMpmAFg

 • VIII. Rusia nu este afectată de preţul petrolului. Efecte globale negative din pricina scăderii cotaţiilor
 1. Rusia semnează un acord pe 15 ani cu Slovacia pentru livrarea de petrol – Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi ministrul slovac al

Economiei, Pavol Pavlis, vor semna un acord pe 15 ani privind livrarea anuală a şase milioane tone metrice de petrol din Rusia către Slovacia,transmite agenţia rusă Sputnik.

http://www.romaniatv.net/rusia-semneaza-un-acord-pe-15-ani-cu-slovacia-pentru-livrarea-de-petrol_188074.html#ixzz42mOiGSkS

 1. Rezervele Lukoil, nemodificate de vremea extremă – Grupul Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, a anunţat vineri că rezervele sale dovedite de hidrocarburi se situau, la 31 decembrie 2011, la 17,3 miliarde barili echivalent petrol, acelaşi nivel înregistrat şi la finele lui 2010,transmiteReuters.

http://www.romaniatv.net/rezervele-lukoil-nemodificate-de-vremea-extrema_14154.html#ixzz42mPBPDLd

 1. Preţul petrolului a crescut după ce Turcia a doborât un avion rusesc – Preţul petrolului pe pieţele globale a crescut marţi după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc la graniţa cu Siria, dând naştere la îngrijorări cu privire la creşterea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

http://www.romaniatv.net/pretul-petrolului-a-crescut-dupa-ce-turcia-a-doborat-un-avion-rusesc_259097.html#ixzz42mPyyIDN

 1. Preţul petrolului este într-o continuă scădere. Cum este afectată economia globală – Preţurile de referinţă ale barilului de petrol au scăzut puternic luni, după ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slabă creştere economică din ultimii şase ani şi jumătate. În Arabia Saudită, exporturile au scăzut în august, în timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniază cererea slabă şi pun sub semnul întrebării strategia marilor producători din Golf, impusă la nivelul OPEC, de a menţine producţia la cote ridicate pentru a- şi conserva cota de piaţă în contextul preţurilor scăzute. http://www.romaniatv.net/pretul-petrolului-a-scazut-enorm-economia-arabiei-afectata-puternic_251659.html#ixzz42mQGgBP8
 2. British Petroleum, Shell şi Statoil, suspectate că ar fi manipulat preţul petrolului – Trei giganţi petrolieri sunt suspectaţi de înţelegeri secrete pentru a manipula preţul ţiţeiului şi al combustibilului. Reprezentanţi ai Comisiei Europene au făcut percheziţii la sedii ale companiei britanice British Petroleum, companiei olandeze Shell şi societăţii norvegiene Statoil.

http://www.romaniatv.net/suspiciuni-de-intelegeri-dubioase-in-sectorul-petrolier-al-ue_79782.html#ixzz42mQUXG94

 1. Preţul petrolului a urcat la maximul ultimilor doi ani, pe fondul conflictului din Siria – Preţul petrolului a atins miercuri dimineaţă cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în urcare puternică în ultimele zile, din cauza temerilor că situaţia tensionată din Siria s-ar putea extinde şi ar putea perturba livrările de ţiţei din Orientul Mijlociu, potrivit Bloomberg.

http://www.romaniatv.net/pretul-petrolului-a-urcat-la-maximul-ultimilor-doi-ani-pe-fondul-conflictului-din-siria_95439.html#ixzz42mQbqKyV

 

 • Reflectarea tendenţioasă a realităţilor din Siria. Potenţial exacerbat de escaladare. Rolul providenţial al Rusiei

 1. REUTERS: Rusia trimite ARME în Siria, prin România – Rusia aprovizionează Siria cu arme, bombe şi blindate şi drone, prin Români, informează Reuters.

http://www.romaniatv.net/reuters-rusia-trimite-arme-in-siria-prin-romania_121003.html#ixzz42mS51oIO

 1. Siria: Rusia acuză inspectorii ONU de „părtinire” – Rusia i-a acuzat miercuri ‘de părtinire’ pe inspectorii ONU care au efectuat o anchetă cu privire la un atac chimic produs în Siria, anunţând că a primit din partea Damascului elemente ce susţin teza unei provocări din partea rebelilor, relateazăAFP,potrivitAgerpres.

http://www.romaniatv.net/siria-rusia-acuza-inspectorii-onu-de-partinire_98532.html#ixzz42mSLKpB1

 1. UE este foarte mulţumită de acordul dintre Rusia şi Siria privind găsirea unei soluţii de pace – Uniunea Europeană este „foarte mulţumită” de acordul dintre Rusia şi SUA pentru a determina regimul de la Damasc şi rebelii sirieni să găsească o soluţie la criza din Siria, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

http://www.romaniatv.net/ue-este-foarte-multumita-de-acordul-dintre-rusia-si-siria-privind-gasirea-unei-solutii-de-pace_78798.html#ixzz42mSROoHX

 1. Ministrul german Schaeuble propune o strategie comună Europa-Rusia în Orientul Mijlociu – Europa trebuie să aibă o contribuţie mai mare la stabilizarea Orientului Mijlociu şi ar trebui să se gândească la dezvoltarea unei strategii comune cu Rusia pentru a reduce tensiunile între puterile regionale Iran şi Arabia Saudită, consideră ministrul de finanţe german, Wolfgang Schaeuble, potrivit Reuters.

http://www.romaniatv.net/ministrul-german-schaeuble-propune-o-strategie-comuna-europa-rusia-in-orientul-mijlociu_270080.html#ixzz42mSXsngj

 1. Turcia şi Arabia Saudită ar putea ataca TERESTRU Siria. Rusia avertizează că ar începe un nou război mondial – Turcia şi Arabia Saudită ar putea iniţia o operaţiune terestră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, iar Riadul va desfăşura avioane de vânătoare la o bază în Turcia, a anunţat sâmbătă ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, informeazăAFP.

http://www.romaniatv.net/turcia-si-arabia-saudita-ar-putea-ataca-terestru-siria_274084.html#ixzz42mShPWGw

 1. NATO se află la originea tensiunilor din Siria, acuză Rusia- Tensiunile din Siria sunt generate de activităţile Alianţei Nord-Atlantice, acuză Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

http://www.romaniatv.net/nato-se-afla-la-originea-tensiunilor-din-siria-acuza-rusia_272825.html#ixzz42mSsPuCS

 1. Rusia a amplasat rachete antiaeriene S-400 în Siria – Rusia a amplasat joi în Siria rachete antiaeriene S-400 pentru a-şi proteja avioanele ce desfăşoară misiuni în această ţară, decizie luată în urma doborârii unui avion de bombardament Suhoi Su-24 de către aviaţia turcă.

http://www.romaniatv.net/rusia-a-amplasat-rachete-antiaeriene-s-400-in-siria_259519.html#ixzz42mSydRAU

 1. Vladimir Putin acuză actuala putere de la Ankara de susţinerea unui islam radical: Rusia „nu va purta război cu Turcia” – Preşedintele rus Vladimir

Putin a acuzat miercuri autorităţile turce de promovarea unei politici interne îndreptate spre susţinerea unui islam radical, acuzaţiile liderului de la Kremlin intervenind în contextul unor tensiuni accentuate între Moscova şi Ankara după ce aviaţia turcă a doborât marţi un avion militar rus la frontiera cu Siria. Cu toate acestea, Rusia „nu va purta război cu Turcia”, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o zi după ce aviaţia turcă a doborât un avion militar rus la frontiera cu Siria.

http://www.romaniatv.net/vladimir-putin-acuza-actuala-putere-de-la-ankara-de-sustinerea-unui-islam-radical-rusia-nu-va-purta-razboi-cu-turcia_259163.html#ixzz42mT5QwwX

 1. Rusia, bombardamente intense în Siria: 49 de ţinte teroriste în 24 de ore – Armata rusă a anunţat luni că a bombardat 49 de ‘ţinte teroriste’ în Siria în ultimele 24 de ore, în special poziţii ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi ale Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, informează AFP.

http://www.romaniatv.net/rusia-bombardamente-intense-in-siria-49-de-tinte-teroriste-in-24-de-ore_251539.html#ixzz42mTGuCV3

 1. Dmitri Medvedev explică de ce Rusia a intervenit militar în Siria -Scopul intervenţiei militare ruse în Siria este învingerea reţelei teroriste Stat Islamic, nu neapărat menţinerea la putere a Administraţiei Bashar al-Assad, afirmă premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, în ceea ce pare a fi o nuanţare a poziţiei Moscovei faţă de regimul de la Damasc.

http://www.romaniatv.net/dmitri-medvedev-explica-de-ce-rusia-a-intervenit-militar-in-siria_251236.html#ixzz42mTSpbIz

 • Putin pregăteşte LOVITURI AERIENE în Siria dacă Rusia va fi exclusă din acordul internaţional antiterorism – Preşedintele rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru lovituri aeriene unilaterale împotriva Statului Islamic în Siria dacă Statele Unite îi resping propunerea de a-şi uni forţele, a relatat Bloomberg miercuri, citând două persoane familiarizate cu problema, informează Reuters.

http://www.romaniatv.net/putin-pregateste-lovituri-aeriene-in-siria_246448.html#ixzz42mTcAQ2F

 1. Lavrov: Rusia continuă să ajute Irakul şi Siria, inclusiv cu arme, în lupta împotriva terorismului – Rusia continuă să ajute Siria şi Irakul în lupta împotriva terorismului, inclusiv prin livrarea de arme, a declarat luni ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, informează Ria Novosti.

http://www.romaniatv.net/lavrov-rusia-continua-sa-ajute-irakul-si-siria-inclusiv-cu-arme-in-lupta-impotriva-terorismului_177910.html#ixzz42mTkEYg0

 

 • Atacarea militară a României de către Federaţia Rusă în contextul actual tensionat este o teză plauzibilă
 1. Fost ministru al Apărării: România poate fi ATACATĂ oricând nuclear de către Rusia – Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, sâmbătă seara, că „retorica” lui Vladimir Putin este una de tip „război rece” şi a arătat că Rusia poate ataca România „oricând nuclear”.

http://www.romaniatv.net/fost-ministru-al-apararii-romania-poate-fi-atacata-oricand-nuclear-de-catre-rusia_251234.html#ixzz42mWNqzs9

 1. TEORIA CONSPIRAŢIEI. România este atacată de Rusia cu ARME METEO. Uraganul Katrina a fost provocat cu aşa ceva – Armele meteo sunt cat se poate de reale, chiar americanii au sistemul HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), iar rusii il au si ei pe al lor.

http://www.romaniatv.net/teoria-conspiratiei–romania-este-atacata-de-rusia-cu-arme-meteo–uraganul-katrina-a-fost-provocat-cu-asa-ceva_215640.html#ixzz42mWTyowH

 1. Ameninţare GRAVĂ: O RACHETĂ din Rusia, trasă din Crimeea, ajunge în România în câteva MINUTE – E lucrul cel mai grav pe care îl trăieşte

România. Dar ce s-ar putea întâmplă cu România dacă Rusia trage o rachetă din Crimeea  către Europa.

http://www.romaniatv.net/amenintare-grava-o-racheta-din-rusia-trasa-din-crimeea-ajunge-in-romania-in-cateva-minute_204079.html#ixzz42mWcgVyw

 1. Predicţii GROAZNICE ale lui NOSTRADAMUS, despre România: Va fi

DISTRUSĂ de Rusia într-un TERIBIL război – Romania nu este ocolita de prezicerile celebrului Nostradamus. Pe langa faptul ca Europa va fi decimata, din cauza „Arcului Satanic al Furiei”, tara noastra se va afla in mijlocul unui razboi cu vecinii.

http://www.romaniatv.net/predictiile-groaznice-ale-lui-nostradamus-romania-va-fi-distrusa-de-rusia-intr-un-teribil-razboi_264067.html#ixzz42mWk0j8a

 1. Gazprom avertizează că sistarea gazului spre Ucraina pune în pericol şi livrările către Europa – Livrările de gaz din Rusia către Europa, inclusiv România, sunt în pericol, pentru că Ucraina nu şi-a plătit factura pentru luna martie. Rusia a ameninţat că, dacă nu va primi banii în două zile, va tăia complet gazul către această ţară.

http://www.romaniatv.net/gazprom-avertizeaza-ca-sistarea-gazului-spre-ucraina-pune-in-pericol-si-livrarile-catre-europa_204330.html#ixzz42mWrow7I

 1. Rusia AMENINŢĂ România: „Vom anihila flota militară românească” – Rusia a avertizat cu o serie de reactii de raspuns, dupa deciziile luate de Alianta Nord Atlantica privind intarirea capacitatilor sale in estul Europei.

http://www.romaniatv.net/rusia-ameninta-romania-vom-anihila-flota-militara-romaneasca_201314.html#ixzz42mX1MnyQ

 1. Experţii britanici: Rusia vrea să destabilizeze România şi Ungaria –

Vladimir Putin vrea să destabilizeze Ungaria şi România, pentru a slăbi sistemul politic al Uniunii Europene, potrivit experţilor de la un institut de cercetare din MareaBritanie

http://www.romaniatv.net/expertii-britanici-rusia-vrea-sa-destabilizeze-romania-si-ungaria_180223.html#ixzz42mX8vkbS

 1. Petro Poroşenko avertizează România: RUSIA ar putea CUCERI ŞI BUCUREŞTIUL – Rusia ar putea ‘cuceri’ nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european dacă întreaga lume nu se va solidariza cu Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, informează Unian.ua.

http://www.romaniatv.net/petro-porosenko-avertizeaza-romania-rusia-ar-putea-cuceri-bucurestiul_168673.html#ixzz42mXLPob8

Războiul Informaţional nu constituie o temă predilectă. Conceptul este adus în discuţie frugal, ce-i drept, într-o cheie favorabilă Federaţiei Ruse. Pe acest keyword au fost regăsite următoarele articole:

1.Rusia dă replica la incidentul din spaţiul aerian al Turciei: Un război informaţional – Incidentul cu un avion rus intrat în spaţiul aerian al Turciei a fost utilizat pentru a include NATO într-un război informaţional, a declarat marţi ambasadorul Rusiei pe lângă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Gruşko, care nu s-a referit în niciun fel la al doilea caz de încălcare a spaţiului aerian turc, denunţat de Ankara, potrivit agenţiei TASS.

http://www.romaniatv.net/rusia-da-replica-la-incidentul-din-spatiul-aerian-al-turciei-un-razboi-informational_248843.html#ixzz42mXoSl37

2.Putin precizează: Rusia NU vrea să reînvie IMPERIUL SOVIETIC, ci doar INTEGRARE în fostul spaţiu sovietic – Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, acuză Occidentul că a declanşat un război informaţional împotriva ţării sale. El a precizat că nu intenţionează să refacă fosta Uniune Sovietică, ci vrea doar să folosească avantajele competitive pe care le au ţările post-sovietice.

http://www.romaniatv.net/vladimir-putin_147378.html#ixzz42mXwOmeM

* * *

Alte articole pe temă:

Povestea unei manipulări de presă cu rachete nucleare şi miei cu două capete, la România TV. Imagini banale din 2011, folosite pentru diabolizarea armatei a SUA în România

Exclusiv la RBN Press: Partidele politice ca instrument al războiului hibrid dus de Rusia în Republica Moldova

Exclusiv: Analiza și Expunerea Razboiul Informațional al Federatiei Ruse prin intermediul Realitatea.net (ep.3) 

Exclusiv la RBN Press: Analiza și Expunerea Razboiul Informațional al Federatiei Ruse prin intermediul Realitatea.net (ep.2 )

Exclusiv la RBN Press: Analiza și Expunerea Razboiul Informațional al Federatiei Ruse prin intermediul Realitatea.net (ep.I )

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: