ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exclusiv! Partea a III-a a interviu cu analistul și ex-ofițerul CIE, Liviu Turcu. Radiografia unui model existențial românesc

Exclusiv! Partea a III-a a interviu cu analistul și ex-ofițerul CIE, Liviu Turcu. Radiografia unui model existențial românesc

Apariția volumului dr-ului Liviu TURCU, intitulat Recurs la istorie. Un sfert de veac pe călușeii iarmarocului politic românesc, a generat o discuție cu autorul volumului pe tema avatarurilor modelului existențial românesc, a evoluției relațiilor internaționale în perioada Războiui Rece, a locului și rolului României, precum și al realităților de pe actuala scenă a relațiilor internaționale. Interviul a fost realizat pentru ROMÂNIA BREAKING NEWS de către publicistul dr. Constantin CORNEANU, președinte al AESGS „Gheorghe I. Brătianu” și colaborator al ROMÂNIA BREAKING NEWS – RBN Press.

Exclusiv! Radiografia unui model existențial românesc și-a evoluției relațiilor internaționale. Interviu cu analistul și ex-ofițerul CIE, Liviu Turcu (I)

Exclusiv. Radiografia unui model existențial românesc. Episodul 2 al interviului cu analistul și ex-ofițerul CIE, Liviu Turcu

Video – Episodul III

Video – Episodul II

Video – Episodul I

În conformitate cu propriile mărturisiri, Liviu Turcu a părăsit România din trei motive:

1) regimul lui Nicolae Ceaușescu intrase într-un conflict acut cu interesele fundamentale ale statului român, iar situația se agravase și mai mult în urma amestecului brutal și incompetent al Elenei Ceaușescu în procesul decizional, inclusiv în cel al activităților informativ-operative;

2) ofițerii de informații au fost obligați să semneze un nou jurământ militar de loialitate și credință, dar nu atât în fața statului român, ci față de Nicolae Ceaușescu;

3) totala pasivitate și obediență a conducerii CIE, în condițiile cunoașterii condițiilor de izolare fără precedent a României pe plan internațional și a lunecării sale spre dezastru. În decembrie 1988, întors dintr-o misiune în Austria, Liviu Turcu a raportat direct șefului CIE, generalul-locotenent Aristotel Stamatoiu, o informație provenită din surse verificate, aflate în cercurile politice occidentale: România avea să fie supusă în curând unui regim de izolare și represalii politico-economice și diplomatice fără precedent pe plan internațional, după modelul aplicat în trecut Africii de Sud și regimului Pinochet din Chile. În finalul discuției, Liviu Turcu și-a permis să facă o observație atent pregătită pentru a sonda atitudinea politică reală a șefului său: „Ar trebui să facem și noi ceva ca să evităm un dezastru complet pentru România”. Șeful CIE a reacționat extrem de vehement și a declanșat o tiradă politică dură la adresa ofițerului nonconformist, tiradă din care reieșea destul de clar, deși la modul implicit că, pentru astfel de opinii, Liviu Turcu ar merita arestat. „Excesul de zel al generalului menționat în acea punere la punct se explică nu numai prin lipsa de curaj a șefului CIE, ci și prin faptul că se aflau într-un spațiu controlat prin tehnică operativă de UM 0195, unitate independentă cu atribuții contrainformative în Centrul de Informații Externe”, mărturisește Liviu Turcu.

Liviu TURCU și Constantin CORNEANU la sediul redacției RBN Press din București

Despre Liviu Turcu

Născut la 12 iulie 1948, la Galați. Absolvent al Facultății de Sociologie din București. Cercetător științific la Institutul de Studii și Cercetări pentru Prognoza Economică și asistent la Universitatea din București. Doctorat în filosofie, în 1977, la aceeași universitate. A colaborat la diferite ziare și reviste.

În 1976 a fost cooptat în serviciul de informații externe (DIE, ulterior CIE) din Departamentul Securității Statului, avansând până la gradul de maior. Inițial, a fost afectat Diviziei politico-economice, serviciul pentru America de Nord (V 2).

A fost promovat șef de birou, apoi șef al serviciului operativ pentru SUA/Canada și șef al serviciului Europa de Vest, grupul de spații Germania, Austria, Elveția.

A fost implicat în activități informativo operative în domeniul politico-economic, sub acoperirea diplomatică a Ministerului de Externe, în SUA, Austria, Elveția, Spania, Danemarca și pe lângă organismele internaționale ONU.

În ianuarie 1989, pe când se afla în misiune temporară la Viena, sub acoperirea de consilier, a decis să nu se mai întoarcă în România și a solicitat azil politic în SUA. A fost ultimul defector important din serviciul de spionaj de la București înainte de căderea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu.

A acordat interviuri, a publicat articole și studii despre evoluția regimului totalitar din România, a fost frecvent prezent la posturile de radio și televiziune ale BBC, ale televiziunii canadiene CBC, ale televiziunii franceze TV5, ale posturilor de radio Vocea Americii și Europa Liberă, precum și în The Washington Times, The New York Times, The Washington Post, Liberation și L’Europeo.

Lungul interviu difuzat de Vocea Americii în timpul Congresului al XIV-lea al PCR a constituit un excepțional serial de analiza politica a situației reale din România.

În interviul apărut în The Washington Times, în octombrie 1989, Liviu Turcu a fost primul analist care a prevăzut în mass-media din SUA ca schimbarea regimului de la București se va realiza prin mișcări violente de stradă și ca Ion Iliescu va fi șeful primului regim postceausist.

A fost invitat la Universitatea din Boston, ca James Clin Fellow, să țină prelegeri și să participe la un program de cercetare pe tema evoluției regimurilor comuniste din Europa de Est.

Conform propriilor sale confesiuni, care ne-au parvenit în 1999, a părăsit Romania din trei motive. Primul a fost acela că regimul lui Nicolae Ceaușescu intrase într-un conflict acut cu interesele fundamentale ale statului român. Situația se agravase în urma amestecului brutal și incompetent al Elenei Ceaușescu în coordonarea activităților informativ-operative.

Al doilea motiv a fost acela ca ofițerii de informații au fost obligați să semneze un nou jurământ militar de loialitate și credința, dar nu față de statul român, ci față de Nicolae Ceaușescu personal.

Al treilea motiv era legat de totala pasivitate și de obediență conducerii Centrului de Informații Externe în condițiile izolării crescânde a României pe plan internațional și ale alunecării sale spre dezastru.

În decembrie 1988, întors dintr-o misiune în Austria, Liviu Turcu a raportat direct șefului CIE, generalul locotenent Aristotel Stamatoiu, o informație provenită din surse verificate, aflate în cercurile politice occidentale: România avea să fie supusă curând unui regim de izolare fără precedent pe plan internațional, după modelul aplicat în trecut Africii de Sud și statului Chile, în timpul regimului Pinochet.

În finalul discuției, Liviu Turcu și-a permis să facă o observație atent pregătită pentru a sonda atitudinea politică reală a șefului sau: „Ar trebui să facem și noi ceva ca să evităm un dezastru complet pentru România”.

Generalul s-a lansat într-o tiradă politică dură la adresa ofițerului nonconformist, tirada din care reieșea că, pentru astfel de opinii, Liviu Turcu merita să fie arestat.

Excesul de zel al lui Aristotel Stamatoiu în acea punere la punct se explică nu numai prin lipsa lui de curaj, ci și prin faptul că se găseau într-un spațiu controlat prin tehnica operativă de UM 0195, unitate independentă cu atribuții contrainformative în Centrul de Informații Externe.

După ce Liviu Turcu a rămas în străinătate, DSS i-a percheziționat sever domiciliul de la București, la 22 februarie 1989. Soția sa a fost arestată și anchetată.

La 11 iulie 1989, Liviu Turcu a fost condamnat la moarte și la confiscarea totală a averii de către un complet de judecata al cărui președinte a fost colonelul de justiție Gică Popa – la 25 decembrie 1989, același colonel l-a condamnat la moarte pe Nicolae Ceaușescu, apoi s-a sinucis la 1 martie 1990.

Imediat după pronunțarea sentinței, DSS a lansat intense operațiuni informativ-operative de identificare și pedepsire a defectorului. După prăbușirea regimului comunist, la 1 octombrie 1990, în urma recursului extraordinar al procurorului general Gheorghe Robu, Curtea Supremă de Justiție de la București a rejudecat procesul, iar Liviu Turcu a fost achitat și repus în drepturile sale civile.

În prezent este expert consultant în informații competitive din domeniul economic și financiar, pentru firme occidentale interesate de investiții în fosta Europă de Est. Se deplasează frecvent și în România.

Publicat de autor: Constantin CORNEANUromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: