ROMÂNIA BREAKING NEWS

Studiu NATO! Expert rus: „Ucraina a oprit un conflict NATO-Rusia la frontiera românească”

„În cazul în care Ucraina nu ar fi reușit să oprească proiectul Novorusia, adică să zădărnicească scenariile separatiste din regiunile Dnipropetrovsk, Harkov, Odesa, astăzi, armata rusă ar fi la granița cu România și s-ar fi provocat un conflict cu NATO”, a declarat Yuri Fedorov .

După cum a anuțat anterior, ROMÂNIA BREAKING NEWS, în cadrul Centrului de Informare și documentare NATO a fost lansată lucrarea „Războiul hibrid al Rusiei” studiu, realizat de expertul în politică externă și de securitate din Federația Rusă, Iuri Feodorov. 

RBN Press: Războiul hibrid al Rusiei. Conferință și lansare de carte la Centru de Informare NATO din R. Moldova

Dr. Iuri Fedorov, autorul cărții „Războiul hibrid al Rusiei” și colegii săi de la Centrul Militar de Conversie Studii și dezarmare (Ucraina), Centrul pentru Studii Globale „Strategia XXI” (Ucraina), Iulian Chifu, Centrul pentru prevenirea conflictelor și Early Warning (România) o să prezinte în diverse aspecte rezultatele proaspete ale cercetărilor lor asupra așa-numitului „război hibrid” condus de Rusia împotriva Ucrainei.

De asemenea, studiul prezintă informații cu privire la strategia de război hibrid, caracterul și structura forțelor hibride din Rusia, tactici de război hibride, planificarea și pregătirea pentru război clasic împotriva Ucrainei.

Lucrarea prezintă date despre sprijinul oferit de Rusia organizațiilor de extremă dreapta și ultra-naționalistilor din Europa, despre rolul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse în războiul hibrid, despre organizațiile de dreapta,  neo-fasciste și cele radicale finanțat de Rusia, propaganda rusă în Europa, etc.

Districtul Militar De Est – cel mai puternic din Rusia

Autorul a menționat  motivele pentru care a început  un război hibrid împotriva Ucrainei, în tot spațiul post-sovietic, care este legat de ambițiile lui Putin și oameniilor din anturajul său de a-și consolida și proteja statutul de lideri importanți la nivel global și regional.Această tendință este alimentată de gândirea politică a Federației Ruse, care nu acceptă până în prezent ideea de dezintegrare a imperiului sovietic.

armata transnitreană

Se presupune că Rusia a pregătit un război hibrid, menit să aibă loc în paralel cu un război clasic, după primul Maidan din Ucraina, adică „Revoluția portocalie” din 2004, în care a ieșit victorios Iuscenko – tandemul Timoșenko. Dar războiul din Cecenia și războiul împotriva Georgiei, în 2008, s-au dovedit că Rusia nu a fost pregătită pentru un atac important împotriva Ucrainei. Apoi, în 2008, au început să pună în aplicare reforma armatei rusești, care urmează să se încheie în 2020. În cadrul acestei reforme au fost create districtele militare, iar cele mai puternice – în ceea ce privește capacitatea de luptă – este de District Militar  Sud, care, de altfel, este o parte a trupelor Taskforce rusești din Transnistria.

Putin nu se aștepta ca Ucraina să stea în picioare împotriva Novorusiei

Proiectul Novorusia a fost o parte a războiului hibrid împotriva  Ucrainei, cu toate acestea, a reușit să lupte împotriva acestui proiect.

putin-gun

La jumatatea anului 2015 a devenit clar că Moscova nu a îndeplinit obiectivele pe care le-a propus la începutul anului 2014: să transforme Ucraina într-un protectorat al Rusiei, să se fărâmițeze regiunile din sud-estul Ucrainei și pentru a crea un astfel de cvasi-stat sub numele de „Novorusia”, care va fi condus de facto de Rusia, pentru a realiza federalizare a Ucrainei, dar, de asemenea, pentru a destabiliza puterea de la Kiev, prin presiuni economice și acțiuni militare în Donbas.

Putin a subestimat pur și simplu determinarea societății ucrainene și o mare parte a elitelor ucrainene de a se opune agresiunii rusești, de asemenea, capacitatea SUA și UE de a impune sancțiuni Rusiei.

razboi_in_Ucraina

Putin nu a luat în considerare, de asemenea, capacitatea autorităților ucrainene de a reprima grupurile diversioniste și teroriste în regiunea Odesa, Harkov și alte regiuni din sud-estul Ucrainei în termen de 3-4 luni după căderea regimului Ianukovici.

Astfel, autoritățile ucrainene nu au permis să se extindă războiul hibrid în afara teritoriului Donbas.

„În cazul în care Ucraina nu ar fi reușit să oprească proiectul Novorusia, adică să zădărnicească scenariile separatiste din regiunile Dnipropetrovsk, Harkov, Odesa, astăzi, armata rusă ar fi la granița cu România și s-ar fi provocat un conflict cu NATO”, a declarat Iuri Fedorov .

Expertul a concluzionat că următorul război hibrid, pe care îl va conduce Putin va fi împotriva propriului său popor, pentru că va crește nemulțumirea față de scăderea nivelului de trai din Federația Rusă, iar acest lucru se va datora reducerii exporturilor și a resurselor energetice, inclusiv a  gazelor  naturale. Datorită acestor expectații Putin a creat Garda Națională care este direct supusă lui.

Noul cadrul legislativ din Rusia referitor la forțele armate

Începând cu 2015, Vladimir Putin a semnat un decret prin care toți cei care vorbesc limba rusă să devină mercenari în armata rusă.

Pe baza acestui decret, locuitorii regiunilor Donețk și Lugansk, au început să se angajeze în mod legal în armata rusă. „Potrivit informațiilor noastre, primul și cel de-al doilea Corp militar, care luptă împotriva Ucrainei, este format exclusiv din oameni care trăiesc în aceste regiuni”, a declarat Mykhailo Samus, directorul adjunct al Centrului Militar de conversie Studii și dezarmare în Ucraina.

Astfel, Rusia a început să lucreze în mod legal cu separatiștii pentru a controla fluxul financiar transferat către oameni. Forțele armate din teritoriile ocupate sunt organiate la nivel de brigazi și batalioane care fac parte din forțele armate regulate ale Federației Ruse. Toți acești oameni se luptă în Donbas purtând inscripția DNR

Întrucît combatanții trebuie stimulați și susținuți finaciar , Milițiile trebuie să beneficieze de contribuții sociale,  posibilități de depunere și economii precum și de transferuri bancare către Rusia, s-a a preferat să lucreze sub contract cu acești oameni, pentru că este mai ușor pentru Rusia să controleze finciar situația și să prevină furtul de bani.

În timpul prezentării studiului, a fost inaugurată o expoziție de fotografie intitulată „Children of War”, „Copii Războiului” care arată soarta copiilor în conflictul ruso-ucrainean. Acum, în zona de operațiuni anti-teroriste, pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, există aproximativ 60.000 de elevi.

Vorbitori:
Iuri Fedorov, expert în politică externă și de securitate rus, autorul cărții „războiul hibrid a la rus”, Rusia

Mykhailo Gonchar, Președinte, Centrul pentru Studii Globale „XXI Strategia”, autorul cărții „Componenta energetică în războiul de nouă generație”

Mykhailo Samus, Director adjunct pentru afaceri internaționale,
Centrul pentru Armata, Conversie și studii de dezarmare, Ucraina

Volodymyr Kopchak, Director adjunct,Centrul pentru Armata, Conversie și studii de dezarmare, Ucraina

Iulian Chifu, Centru pentru prevenirea conflictelor și Early Warning, autorul cărții „Războiul informațional: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse”, România

Evenimentul s-a desfășurat în limba rusă.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: