ROMÂNIA BREAKING NEWS

Evocarea personalității și activității diplomatului Vasile Stoica. Eveniment din seria „UNIONIȘTII TRANSILVANIEI” la Clubul Țăranului Român

Evocarea personalității și activității diplomatului Vasile Stoica. Eveniment din seria „UNIONIȘTII TRANSILVANIEI” la Clubul Țăranului Român
Diplomatul Vasile Stoica (1889-1959) s-a născut într-o familie de țărani  în satul Avrig, în apropiere de Sibiu. Pamfil Șeicaru scria : „ …Vasile Stoica își prezenta, cu o firească mândrie, părinții. El nu cobora, el urca dintr-un neam de țărani”.
A ajuns să dețină funcții importante în statul român, participând la toate evenimentele care au marcat existența națiunii române în prima jumătate a secolului XX. A jucat un rol semnificativ în unirea Transilvaniei cu Regatul României, a  înființat „Liga Naționala a Românilor din America”, a organizat serviciului consular al României în Statele Unite ale Americii şi Canada, a fost ambasador în Albania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Turcia și Olanda.
Vasile Stoica a fost românul care a participat la cele doua Conferințe de Pace de la Paris, în 1919 trimis de I.I.C. Brătianu și în 1946 trimis de dr. Petru Groza, unde a pledat pentru națiunea română și cu materialele elaborate de el.
A condus, încă de la înființare „Biroul Păcii”(1942), preocupat de „destinul postbelic al românilor de pretutindeni”.
A fost lăsat să moară în infirmeria închisorii Jilava…
Putin știut astăzi faptul că Vasile Stoica a fost o emblemă și un model al slujirii necondiționate a neamului său.
 
Dr. Robert Stănciugel, istoric și invitații săi, Prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu, Prof. univ. dr. Ioan Opriș, Dr. Alexandru Ghișa și Dr. Claudiu Victor Turcitu, vă invită marti 23 ianuarie 2018, ora 18:00 la Clubul Țăranului Român, pentru a urmări evocarea personalității și activității diplomatului Vasile Stoica.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: