ROMÂNIA BREAKING NEWS

Evenimentul destinat promovării tradițiilor românești, „Tâgul de tradiții și obiceiuri al românilor de pretutindeni” din Sighișoara

Evenimentul destinat promovării tradițiilor românești, „Tâgul de tradiții și obiceiuri al românilor de pretutindeni” din Sighișoara

În perioada 14 – 16 august 2015, s-a desfășurat la Sighișoara „Tâgul de tradiții și obiceiuri al românilor de pretutindeni”, eveniment organizat de Asociația Congresul tradiților, spiritului și identității românilor de pretutindeni din Orșova și Municipiu Sighișoara, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și alte asociații de profil, organizații și instituții.

Evenimentul destinat promovării tradițiilor și obiceiurilor al românilor de pretutindeni și-a propus să aducă în prim plan, tradițiile populare românești, vechile tradiții mesteșugărești și contribuția la transmiterea acestora, tinerei generații și să informeze totodată asupra strategiilor de implementare și cooperare la nivel național și internațional, în domeni precum produse tradiționale certificate, rețete tradiționale, produse Bio, locuri cu potențial turistic, agricultură cu practici tradiționale, agricultură Bio, plante medicinale, remedi naturale, turism etnocultural.

Prezent la această manifestare, grație amabilei invitații din partea organizatorulu, am fost impresionat de calitatea prestațiilor, numărul participanților, precum și de efortul organizatorilor coordonați de domnul Viorel  Stepa, care a asigurat un număr impresionant de participanți cu tot ce implică aceasta.

Sunt convins că nu a fost deloc ușor dar efortul a meritat. Sighișoara a răsunat și strălucit  de cântec,  joc și port  românesc.

Parada portului popular în drumul spre Cetate, în capul coloanei directoarea Centrului Cultural Perla din Cernăuț,i alături de solistele centrului  participante la festival.

Scena, interpreți și spectatori.

Prezentatori, organizatori, parteneri la deschiderea festivalului.

Au participat ansambluri folclorice din Mureș, Cluj, Alba, Brașov, Sibiu, Suceava, Asociațiile românilor din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. De asemenea se vor prezenta abiceiuri vechi țărănești cu muzică, dans și produse din Albești, Boiu, Daneș, Hetiur, Nadeș, Biertan, Mălăncrav, Laslea, Țopa, Viscri, Vânători. Programul manifestării a cuprins și puncte în care participanții și-au prezentat portul printr-o paradă, precum și cântece populare specfice zonei din care provin.
Acum când totul s-a încheiat, când implinirile și neîmplinirile intră în raport aritmetic cu plus și minus trebuie să constatăm și să apreciem afortul organizatorilor, al orașului și a tuturor celor ce au contribuit la această reușită, de ce nu, de interes național? Interes pentru păstrarea și promovarea culturii și obiceiurilor tradiționale românești, interes ce ar trebui să apropie și cheme la conlucrare și factorii politici locali indiferent de apartenență partinică pentru mai binele comunităților românești și al românismului.
În final adresez un îndemn, în contextul celor de mai sus, ar fi un mare păcat dacă această manifestare nu ar deveni perpetuă, mai ales că a demonstrat că … „POATE!”.

Sighișoara are potențial să devină unul din importantele centre de cultură al românilor de pretutideni, având toate atuurile necesare.
Marian Clenciu
Președinte CN-ACPBB

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Sursa: probasarabiasibucovina.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: