ROMÂNIA BREAKING NEWS

VIDEO / Eveniment: „DOAMNELE UNIRII” – Omagiu închinat activităţii şi sacrificiului personalităţilor feminine româneşti pentru ROMÂNIA MARE

VIDEO / Eveniment: „DOAMNELE UNIRII” – Omagiu închinat activităţii şi sacrificiului personalităţilor feminine româneşti pentru ROMÂNIA MARE
Articol din 15 aprilie 2018 / actualizat azi, 10 mai 2018

Lupta pentru România Mare a adus în prim plan femeile românce, emancipate și militante pentru idealurile naționale. Femei din toate domeniile, de la Regina Maria, la țărancă româncă, Minerva Stanca (purtătoarea stindardului tricolor al comunei Băița, la Adunarea de la Alba Iulia), de la eroine din linia întâi, la slujitoarele Domnului, de la călugărițele din mănăstiri, la surorile de caritate, membrele Crucii Roșii Române.
Femei eroine cu nume de neuitat, scrise cu litere de aur în cartea istoriei neamului, ele care au fost:

„Veșnic răbdătoare și vrednic jertfite, smerite femei, sunteți vrednice de cea mai înaltă admirație pentru soarta voastră.
Tăria Voastră, iubirea Voastră, puterea Voastră de renunțare au întărit pe ostașii noștri ca să țină piept dușmanului.
Voi n-ați întrebat niciodată cât va fi de lungă încercarea, ci liniștite ați luat asupra voastră povara dusă până în ziua războiului de bărbații voștri.
Dimineața la răsăritul soarelui și seara la apus, înainte de a merge la odihnă, voi căutați mereu cărările să vedeți dacă nu se întoarce unul dintre cei plecați.
Așa sunt femeile țării mele”. (Regina Maria)

Institutul Frații Golescu a organizat, miercuri 25 aprilie 2018, ora 18:00, la Clubul Țăranului Român, un eveniment – omagiu, închinat activităţii şi sacrificiului personalităţilor feminine româneşti, pentru contribuția lor la realizarea şi apărarea României Mari. Evenimentul cadru are loc în contextul lansării volumului „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”. 

Acest volum reprezintă, potrivit directorului de proiect Mireille Rădoi, președinta Fundației Universitare Carol I, „o perspectivă mai nouă asupra importantului moment istoric al înfăptuirii Marii Uniri, cu modificarea centrului de greutate de la bărbatul-erou către femeia-erou, a fost punctul de pornire al acestui demers cultural (…). Consider că, în acest fel, ne achităm de una din datoriile istorice pe care le avem în fața Doamnelor neamului românesc, care, prin viziunea lor avangardistă, prin varii forme de emancipare au urnit, la început de secol, către modernism împietritul statut social de până atunci al femeii române”

Despre volumul „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”

Lucrarea este un omagiu adus participării femeilor române la evenimentele derulate în timpul Primului Război Mondial și ale căror acțiuni au adus o mare contribuție la înfăptuirea visului secular, Unirea tuturor românilor. Volumul în sine este expresia materializării unui susținut dialog interinstituțional, proiectul finanțat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul de cercetare și expoziţia au fost derulate la iniţiativa Fundației Universitare Carol I, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I. Permanent pe durata proiectului Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Brașov, Biblioteca Județeană George Barițiu din Brașov au colaborat spre buna sa desfășurare.

Rezultatul muncii colectivului de cercetători din București, Cluj și Reșița, aflați sub coordonarea științifică doamnei prof. univ. dr. Adina Berciu, s-a concretizat în redactarea unui număr de peste o sută de medalioane dedicate doamnelor neamului nostru ale căror demersuri au avut ca principale direcții acțiuni civice și politice, eroismul pe câmpul de luptă sau rezistența sub ocupația germană, activitățile în cadrul Societății Naționale de Crucea Roșie a României din țară și străinătate. S-au adăugat manifestările culturale ale personalităților din sfera artistic-literară dedicată strângerii de ajutoare pentru răniți și prizonieri, manifestări ale reprezentantelor intelectualității românești cu rol de a propaga și cultiva ideea conștiinței naționale, a unității de neam și de țară.

Din cele aproape 500 de pagini, un capitol este dedicat exclusiv acțiunilor Reginei Maria a României, un altul marelui sprijin venit din partea monahiilor, angrenate la rândul lor în acțiuni ale Crucii Roșii Române. Reconstituirea activităților a avut o amplă bază documentară din Arhivele Naționale, biblioteci, dar și din arhive personale ale urmașilor acestor doamne ale neamului românesc. În plus, fiecare medalion, în măsura existenței materialului, a beneficiat și de imagini.

Bogata documentare fotografică a oferit materialul potrivit realizării unei expoziţii omagiale cu acelaşi titlu, „Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi”, expoziţie care respectă structura cărţii.

Prin imagine, ca limbaj universal, se completează astfel în mod strălucit tematica Albumului, accentuându-se contribuţia femeii române la realizarea statului naţional unitar, eveniment care a depăşit graniţele ţării şi a influenţat istoria contemporană a Europei.

Volumului „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”a fost lansat oficial, joi, 10 mai 2018, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I. Cu prilejul lansării a fost vernisată expoziția cu aceeași temă.

Expoziţia este rodul amplei documentări în fondurile de fotografii/ stampe/ desene/tablouri, puţin sau insuficient valorificate din această perspectivă nouă, alcătuită din 16 panouri care se constituie într-o invitaţie vizuală de excepţie pentru a descoperi în paginile cărţii realităţi şi detalii despre femeia română în calitate ei fie de regină, medic sau soră de caritate, luptător, opozant în faţa ocupantului, artist implicat în acţiuni de caritate, intelectual luptând pentru idealul naţional, potrivit bcub.ro

Video: „Doamnele Unirii” sau „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi” la Clubul Țăranului Român.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: