ROMÂNIA BREAKING NEWS

Eugen Tomac despre preconizata vizita a premierului Victor Ponta la Soci: „un asemenea demers ar valida agresiunile așa-ziselor autorități transnistrene împotriva românilor basarabeni!”

Eugen Tomac - Foto:agerpress.ro

Eugen Tomac – Foto:agerpress.ro

Președintele PMP, Eugen Tomac, îi cere premierului Victor Ponta să nu participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, considerând că un asemenea demers ar valida agresiunile așa-ziselor autorități transnistrene împotriva basarabenilor și românilor.

„Victor Ponta este premierul României și trebuie să apere interesele tuturor românilor. Prin participarea sa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci girează, inconștient sau voit, agresiunile și provocările așa-ziselor autorități de la Tiraspol care au ajuns într-acolo încât să aresteze, fără motiv, pe directorul liceului Lucian Blaga, care are ore de predare în limba română”, precizează Tomac, într-un comunicat remis joi agenției MEDIAFX.

Tomac a arătat că, în condițiile în care se știe faptul că responsabilii de la Tiraspol reprezintă, practic, doar marionete în mâinile intereselor rusești, o întâlnire a lui Victor Ponta cu Vladimir Putin ar însemna deopotrivă un „semnal de slăbiciune și de lașitate” în fața unor atacuri nepermise la adresa românismului din Basarabia.

„Guvernul României trebuie să dea un semnal Rusiei că respinge provocările separatiștilor de la Tiraspol la adresa etnicilor români din Transnistria. Susținerea permanentă a oficialilor ruși pentru separatismul transnistrean abuziv trebuie sancționată de guvernul nostru, nu trecută sub tăcere sau cauționată prin vizite de curtoazie în Rusia”, a menționat Tomac.

El a apreciat că neparticiparea premierului Ponta la acest eveniment ar fi un semnal și pentru alte guverne ale UE să ia atitufine față de această situație intolerabilă.

„În lipsa unei acțiuni hotărâte, Guvernul Ponta ar transmite semnalul că România nu apără românii transnistreni și nu-i pasă de a continua degradarea climatului politic din această zonă. Ponta trebuie să aleagă dacă este alături de români sau subordonat la Poarta Moscovei. Ne îndoim, însă, că Victor Ponta va rata ocazia de a se slugărnici un pic în fața lui Vladimir Ponta și de a nu fi în poza de deschidere a Olimpiadei de iarnă”, a declarat Eugen Tomac.

Tomac consideră că s-ar transmite un semnal de unitate mult mai bun dacă Ponta ar merge la Tiraspol, la liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga”, în detrimentul participării la Olimpiada de la Soci.

„Printr-o vizită la Tiraspol, premierul României ar oferi un imbold semnificativ tuturor basarabenilor și le-ar arăta o cale în perspectiva alegerilor din Republica Moldova din noiembrie. Dacă însă șeful Executivului de la București preferă validarea unor abuzuri din partea așa-ziselor autorități transnistrene, coordonate din umbră de Federația Rusă, semnalul transmis tuturor basarabenilor ar fi dezastruos”, a mai spus Tomac.

Premierul Victor Ponta va fi prezent, vineri, la Soci, unde va asista la Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă și va participa la dineul care va fi oferit cu acest prilej de către președintele rus Vladimir Putin.

Informați a fost confirmată pentru MEDIAFAX de premierul Victor Ponta.

Festivitatea de deschidere a celei de-a XXII-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc, vineri, la ora 18.00, pe Stadionul Olimpic Fișt din Soci.

Sursa: mediafax.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.