Este Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos și a Eroilor

Sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos se sărbătorește la 40 de zile după Învierea Domnului și nu are o dată fixă în calendar. Această zi sfântă este cunoscută şi sub numele de Ispas și marchează momentul în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“.

Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor militarilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.
Țara noastră a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili.

Concretizarea prevederilor actului de pace s-a făcut în România printr-un decret în 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie celebrată cu prilejul sărbătorii creștine a Înălțării Domnului. România a fost primul stat care i-a asimilat pe eroii străini în rândul celor naționali.

Cu ocazia Zilei Eroilor, care este sărbătorită de Înălţarea Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, va participa, joi, la ceremonia de depunere de coroane de flori de la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

Astfel de ceremonii militare şi depuneri de coroane vor avea loc în cimitirele eroilor din întreaga ţară, dar şi la monumentele dedicate acestora. Procesiunile se vor desfășura cu respectarea limitărilor impuse de măsurile pentru prevenirea şi combaterea noului coronavirus,

Pentru a celebra eroii neamului, Patriarhia Română anunţă că, la ora 12.00, vor fi trase clopotele tuturor bisericilor ortodoxe.