Azi, americanii sărbătoresc adoptarea Declarației de Independență, act istoric semnat în 1776. Ziua Independenței, cunoscută și ca 4 iulie, sărbătoare federală în Statele Unite, sărbătorește adoptarea Declarației de independență de pe 4 iulie 1776, ziua în care a fost declarată independența față de Regatul Marii Britanii. Această zi a Independenței este deseori asociată cu focuri de artificii, parade și evenimente private care sărbătoresc istoria, guvernul și tradiția Statelor Unite. Ziua Independenței este ziua națională a Statelor Unite ale Americii
„În această seară celebrăm și forța Parteneriatului strategic SUA – România” Hans Klemm Ambasadorul SUA la București, vineri seara.
Ziua Statelor Unite este sărbătorită în România cu trei zile mai devreme. Ambasada Americii a organizt în vineri seară o recepție la care au fost invitați cei mai importanți oficiali români.
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a vorbit vineri seara, despre parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii atât în domeniul securității la nivel mondial, cât și în domeniul combaterii corupției. „În această seară celebrăm și forța Parteneriatului strategic SUA – România și legăturile noastre în calitate de aliați și prieteni. În ultimul an, sub auspiciile parteneriatului nostru, am investit împreună în securitatea regiunii transatlantice prin finalizarea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu”, a declarat Hans Klemm.
Oficialul american a vorbit despre exercițiile militare comune și despre modul în care Statele Unite susțin România în lupta împotriva corupției. „Membrii forțelor noastre armate au avut frecvent antrenamente comune, menite să descurajeze amenințările la adresa României și a regiunii Mării Negre. Soldații, membrii forțelor marine și aeriene și infanteriștii noștri au luptat împreună pe câmpuri de luptă aflate departe de România. Iar reprezentanții instituțiilor noastre de aplicare a legii au avut o strânsă colaborare pentru a combate terorismul, proliferarea armamentului de distrugere în masă, pentru a pune capăt infracționalității organizate, pentru a opri traficul de persoane și de droguri și a sprijini lupta României împotriva corupției”, a spus Klemm
„Mi-ați cerut să dedic energie suplimentară dimensiunii economice a parteneriatului nostru, să sporesc volumul schimburilor comerciale și investițiilor dintre țările noastre. Drept răspuns, am adus delegații comerciale în România, susținem antreprenorii români din domeniile IT, educațional și al turismului ecologic și i-am încurajat pe investitorii americani să ia în considerare potențialul economic pe care îl oferă România, așa cum i-am încurajat și pe investitorii români să ia în considerare America”, a mai afirmat Hans Klemm.
„Pentru a extinde și mai mult parteneriatul nostru, anul acesta am lansat împreună noi inițiative în domeniul securității cibernetice și, cel mai promițător, inițiative menite să dubleze din nou promovarea colaborării noastre și schimburile educaționale de studenți și membri ai mediului academic din știință, tehnologie, educație și cultură și poate chiar energie, medicină și cercetare în domeniul agricol”, a arătat Klemm. El a apreciat că parteneriatul dintre România și SUA are un potențial „nelimitat”. „Domnule președinte, sunt convins că, printr-o colaborare cu toate forțele, parteneriatul nostru va avea un potențial nelimitat. Sub conducerea dumneavoastră, putem promova împreună securitatea, democrația și prosperitatea, nu numai ale României și Statelor Unite, ci și ale întregii regiuni transatlantice și nu doar”, i s-a adresat Hans Klemm președintelui Klaus Iohannis, prezent la ceremonie. „Împreună, în calitate de aliați, parteneri și prieteni, putem avea o contribuție decisivă la asigurarea unei Europe întregi, libere și în pace. Și, în concordanță cu tema recepției din această seară – parcurile noastre naționale – putem căuta modalități de colaborare pentru protejarea pădurilor, platourilor, pășunilor, munților, râurilor și pârâurilor, florei și faunei noastre sălbatice, a căror existență depinde, generații de acum înainte, de sănătatea mediului înconjurător”
Statele Unite reprezintă pentru România un garant al securității sale, un aliat solid și un partener de nădejde, de care ne leagă o prietenie trainică, valori, principii și interese comune, precum și un atașament puternic față de unitatea și soliditatea familiei euroatlantice, a afirmat vineri seara președintele Klaus Iohannis. „Parteneriatul strategic bilateral s-a dezvoltat continuu de la momentul lansării sale la București, în urmă cu aproape două decenii. În acest an, am continuat să îl întărim împreună și să îl diversificăm, pentru a servi cât mai bine intereselor noastre comune. Așteptările noastre sunt ca acesta să crească în amplitudine și profunzime, pentru a genera oportunități economice și prosperitate pentru cetățenii țărilor noastre”, a spus șeful statului, președintele Klaus Iohannis, în discursul susținut la recepția organizată de Ambasada SUA la București cu ocazia Zilei Independenței.
Klaus Iohannis a subliniat că un nivel fără precedent a fost atins în ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării și securității. „Am dus împreună la bun sfârșit proiectul strategic al sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, o contribuție semnificativă la securitatea noastră comună și a NATO și un etalon incontestabil al excelenței cooperării româno – americane. Aprofundarea colaborării în domeniul apărării și securității va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului strategic. Beneficiile sale sunt circumscrise consolidării securității regionale și euroatlantice”, a afirmat președintele României.