17 decembrie 1989 a însemnat pentru Timișoara ziua în care primii martiri ai Revoluției au căzut secerați de gloanțele regimului comunist. Ceaușescu convoca ședința Comitetului Politic Executiv, unde înalții demnitari au fost cu toții de acord să tragă în demonstranții de la Timișoara cu gloanțe adevărate. 59 de timișoreni au murit atunci, câteva sute au fost răniți. 40 de cadavre au fost incinerate la Crematoriul Cenușa din București iar cenușa rezultată aruncată la o gură de canal.
Video (înregistrare audio) Ceaușescu dă ordin să se tragă în Timisoara pe 17 Decembrie 1989 – „Toate trupele primesc muniție de război…”
Se împlinesc 26 de ani de când la Timișoara a pornit scânteia revoluției sângeroase ce avea să pună capăt regimului comunist în România
O cruce imensă formată din sute de lumânări a luminat miercuri seara Piața Victoriei din centrul orașului Timișoara.
Marius Cozariuc, revoluționar: „Gestul ăsta reprezintă un omagiu pe care îl facem în fiecare an pentru cei care au căzut în data de 17. Noi am trăit din plin acele moment, fiind arestați, cu interogatorii, bătăi, după care am ieșit și am continuat aici în piață.”
Cei care au luptat în stradă acum 26 de ani își aduc aminte cu durere în suflet de acele momente. În ziua de 17 decembrie se trăgea din toate părțile. Zeci de persoane, printre care și mulți copii, nu au scăpat din calea gloanțelor. Revoluționarii ocupaseră Comitetul Județean, iar armata a ieșit pe străzi. În același timp, tancurile și camioanele militare blocau accesul în oraș.
Vasile Florea, revoluționar: „Vă dați seama cum am trăit. Nu doresc la nimeni să trăiască clipele acelea. Am fost aici, apoi la penitenciar la Popa Șapcă.”
Emilian Staiculescu: „Un pic de euforie a fost, și restul a fost urât de tot. Eu am fost arestat atunci, am primit bătaie multă și multe injurii. Eram în plină acțiune, deja scăpasem cu o seară înainte și următoarea n-am mai scăpat.”
Revoluționarii din Timișoara spun că nu vor să mai treacă niciodată prin acele clipe.
Călin Vasi, revoluționar:„Să nu uităm să nu mai vrem dictatură de orice fel, că nu e un lucru bun, chiar dacă nici democrația nu e perfectă, față de ce o fost acum e minunat, față de ce e în Anglia probabil e mai puțin bine, dar e un progres mare.”
În semn de omagiu, autoritățile din Timișoara au stabilit că ziua de 17 decembrie să fie zi de doliu. Drapelul de la fiecare instituție va fi arborat în bernă.